Pravé americké lívance (pancakes)

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
2. 11. 2023

Chcete si doma připravit ty pravé americké lívance? Stačí vám k tomu pár ingrediencí, které bezpochyby budete mít doma a asi 15 minut času. Připravte si proto doma tuhle lahodnou americkou klasiku. Já vám slibuji, že lívance už pak nebudete chtít jinak. Vynikající jsou jen tak zalité javorovým sirupem. Případně s trochou čerstvého ovoce a posypané moučkovým cukrem.

Jak na ty pravé americké lívance?

  • Vejce před použitím nechte dojít na pokojovou teplotu.
  • Než začnete lívance smažit, nechte těsto chvíli odpočívat na kuchyňské lince.
  • Použijte pánev s nepřilnavým povrchem.
  • Smažte lívance na mírném až středním plameni. A dbejte na to, abyste měli při přípravě lívanců rovnoměrnou teplotu pod celou plochou pánve.
  • Pánev mezi jednotlivými palačinkami lehce potřete olejem nebo máslem.
  • Abyste lívance snadno otočili, nespěchejte. Že jsou hotové, poznáte podle toho, že se na horní (nedopečené) straně začnou tvořit a praskat bublinky. A jak nejlépe lívance obrátit? Strčte při obracení obracečku pod celou plochu lívance a rychle otočte.
lívance

Tajemství dokonale nadýchaných lívanců

Chcete-li mít lívance dokonale nadýchané, NEPŘEMÍCHEJTE těsto. Když přidáváte suché ingredience k mokrým, míchejte jen do té doby, dokud se nespojí. Pokud se vám tu a tam objeví pár hrudek, ničemu to nevadí. Přehnaným mícháním by vám vznikly nehezké placaté lívance, které by nevyběhly, a to nechcete. Těsto po zamíchání nechte chvíli odstát. Prášek do pečiva se aktivuje a lívance vám pak hezky naběhnou.

Máte slabost pro americkou kuchyni? Pak musíte vyzkoušet i recept na skvělé jablečné taštičky. Já je během sezóny jablek peču možná ještě častěji než klasický štrúdl! Recept najdete TADY.

lívance

Pravé americké lívance

Jestli někdy dostanete chuť na ty pravé americké lívance, pak mám pro vás recept, který si zamilujete. Za pár minut si tak budete moci lívance jak z amerického bistra vychutnat i v pohodlí domova.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Pomůcky

  • 1 pánev na lívance
  • 1 šlehací metla
  • 2 Velké mísy

Ingredience
  

  • 240 g hladké mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 lžic rozpuštěného másla (vychladlého na pokojovou teplotu)
  • 350 ml mléka (doporučuji použit mléko plnotučné, v pokojové teplotě)
  • 2 vejce (velikosti L, při pokojové teplotě)
  • + máslo navíc na smažení lívanců

Postup
 

  • V jedné míse si nejprve smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek.
  • V druhé míse si vyšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem, dokud se všechny ingredience hezky nespojí. Tady je opravdu důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.
  • Do mokrých ingrediencí pak zapracujte sypké ingredience. Ale POZOR! Těsto jen rychle spojte, důležité je ho nepřemíchat. Klidně ať těsto není úplně hladké a zůstanou vám v něm trochu hrudky. Těsto by mělo mít hustší konzistenci, aby se vám na pánvi moc neroztékalo do stran.
  • Na pánvi si rozehřejte máslo (nebo olej, ale máslo dodá lívancům skvělou chuť) a postupně smažte jeden lívanec po druhém. Lívance smažte na středním plameni, cca minutu z každé strany. Jakmile vám začnou zlátnout okraje a na celém povrchu lívance se začnou tvořit bublinky, můžete ho otočit.
  • A máte hotovo! Teď už si jen připravte oblíbené ovoce, marmeládu, javorový sirup nebo cokoliv, s čím máte lívance rádi. Dobrou chuť!

Poznámky

Předehřejte si troubu. Zatímco budete lívance smažit, předehřejte si troubu na 90°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Hotové lívance skládejte jeden po druhém na plech, který budete mít položený v troubě a uchováte si tak lívance krásně teplé.
Těsto. Až budete míchat suché a mokré ingredience, opravdu vše jen párkrát promíchejte. Pokud byste těsto míchali příliš, s nadýchanými lívanci se můžete rozloučit.
Kalorie: 478kcal
Chod: Dezerty a moučníky, Snídaně a brunch
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Pro děti, Rychlé, Vegetariánské, Základní recepty

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close