Chcete si doma připravit ty pravé americké lívance? Stačí vám k tomu pár ingrediencí, které bezpochyby budete mít doma a asi 15 minut času. Připravte si proto doma tuhle lahodnou americkou klasiku. Já vám slibuji, že lívance už pak nebudete chtít jinak. Vynikající jsou jen tak zalité javorovým sirupem. Případně s trochou čerstvého ovoce a posypané moučkovým cukrem.
Jak na ty pravé americké lívance?
- Vejce před použitím nechte dojít na pokojovou teplotu.
- Než začnete lívance smažit, nechte těsto chvíli odpočívat na kuchyňské lince.
- Použijte pánev s nepřilnavým povrchem.
- Smažte lívance na mírném až středním plameni. A dbejte na to, abyste měli při přípravě lívanců rovnoměrnou teplotu pod celou plochou pánve.
- Pánev mezi jednotlivými palačinkami lehce potřete olejem nebo máslem.
- Abyste lívance snadno otočili, nespěchejte. Že jsou hotové, poznáte podle toho, že se na horní (nedopečené) straně začnou tvořit a praskat bublinky. A jak nejlépe lívance obrátit? Strčte při obracení obracečku pod celou plochu lívance a rychle otočte.
Tajemství dokonale nadýchaných lívanců
Chcete-li mít lívance dokonale nadýchané, NEPŘEMÍCHEJTE těsto. Když přidáváte suché ingredience k mokrým, míchejte jen do té doby, dokud se nespojí. Pokud se vám tu a tam objeví pár hrudek, ničemu to nevadí. Přehnaným mícháním by vám vznikly nehezké placaté lívance, které by nevyběhly, a to nechcete. Těsto po zamíchání nechte chvíli odstát. Prášek do pečiva se aktivuje a lívance vám pak hezky naběhnou.
Máte slabost pro americkou kuchyni? Pak musíte vyzkoušet i recept na skvělé jablečné taštičky. Já je během sezóny jablek peču možná ještě častěji než klasický štrúdl! Recept najdete TADY.
Pravé americké lívance
Pomůcky
- 1 pánev na lívance
- 1 šlehací metla
- 2 Velké mísy
Ingredience
- 240 g hladké mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 4 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 6 lžic rozpuštěného másla (vychladlého na pokojovou teplotu)
- 350 ml mléka (doporučuji použit mléko plnotučné, v pokojové teplotě)
- 2 vejce (velikosti L, při pokojové teplotě)
- + máslo navíc na smažení lívanců
Postup
- V jedné míse si nejprve smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek.
- V druhé míse si vyšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem, dokud se všechny ingredience hezky nespojí. Tady je opravdu důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.
- Do mokrých ingrediencí pak zapracujte sypké ingredience. Ale POZOR! Těsto jen rychle spojte, důležité je ho nepřemíchat. Klidně ať těsto není úplně hladké a zůstanou vám v něm trochu hrudky. Těsto by mělo mít hustší konzistenci, aby se vám na pánvi moc neroztékalo do stran.
- Na pánvi si rozehřejte máslo (nebo olej, ale máslo dodá lívancům skvělou chuť) a postupně smažte jeden lívanec po druhém. Lívance smažte na středním plameni, cca minutu z každé strany. Jakmile vám začnou zlátnout okraje a na celém povrchu lívance se začnou tvořit bublinky, můžete ho otočit.
- A máte hotovo! Teď už si jen připravte oblíbené ovoce, marmeládu, javorový sirup nebo cokoliv, s čím máte lívance rádi. Dobrou chuť!
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.