Moje verze Pollo a la Brasa. Lahodného pečeného kuřete, které je oblíbené v mnoha peruánských restauracích. Kuře se nejprve marinuje v olivovém oleji, limetkové šťávě, česneku a koření a poté se peče v troubě, dokud není měkké, šťavnaté, s křupavou kůží navrchu. Koriandrová omáčka pak jídlu dodá úžasný kontrast. Je lehce pikantní, krémová a neuvěřitelně dobrá. Pokud vám zůstane nějaká navíc, využijete ji taky jako skvělý dip nebo zálivku na salát.
Existují desítky způsobů, jak toto kuře připravit. Většina tradičních receptů vyžaduje dva různé druhy peruánské chilli pasty – aji amarillo a aji panca. Ty dodají kuřeti potřebnou komplexnost a pálivost. Najdete je na jihoamerických trzích a na internetu. U nás jsou ale dost těžko k sehnání, proto jsem si recept trochu upravila. Chuť není úplně tradiční, ale i tak věřím, že tomuto receptu snadno propadnete. Obzvláště když ho přelijete neodolatelně krémovou a pikantní koriandrovou omáčkou, která se k němu podává.
Jak recept na Pollo a la Brasa vznikl?
Pollo a la brasa, známé také jako peruánské grilované kuře, je jedním z nejpopulárnějších a nejoblíbenějších jídel v Peru a v posledních letech si získalo srdce lidí po celém světě. Příběh tohoto kulinářského skvostu sahá do 50. let 20. století, kdy byl tento recept vytvořen v Limě, hlavním městě Peru. Za jeho vznikem stojí švýcarský imigrant Roger Schuler a jeho peruánský přítel Franz Ulrich, kteří hledali způsob, jak si užít tradiční švýcarské grilování v peruánském prostředí.
Schuler a Ulrich otevřeli restauraci „La Granja Azul“ (Modrá farma) v části Limy zvané Santa Clara, kde začali experimentovat s marinováním a grilováním kuřat na speciálně upraveném rotačním grilu. Chtěli vytvořit jedinečnou chuť, která by kombinovala místní peruánské ingredience s technikami grilování, na které byl Schuler zvyklý ze Švýcarska. Výsledkem jejich úsilí bylo kuře s neodolatelně křupavou kůží a šťavnatým masem, marinované v bohaté směsi limetky, česneku, bylinek a koření, které se stalo okamžitým hitem.
Rychle se rozšířilo mimo hranice jejich restaurace a stalo se národním pokrmem Peru. Pollo a la brasa se tradičně podává s hranolky, salátem a různými omáčkami, především s pikantním krémovým dipem zvaným ají. Jeho popularita vedla k tomu, že tento pokrm byl uznán jako součást národního kulturního dědictví Peru. Dnes se restaurace specializující na pollo a la brasa, známé jako pollerías, nacházejí po celém Peru
A jaký je ten nejlepší způsob podávání tohoto kuřete?
Jak jsem už zmínila, v Peru kuře obvykle servírují s hranolkami, omáčkou a salátem. Já mám ale raději trochu lehčí variantu a nejčastěji ho kombinuji s klasickou rýží. Kuřecí stehna jsou sice šťavnatá, avšak mají vyšší obsah tuku. Rýže tak pokrm krásně vyvažuje a přidává mu příjemnou lehkost. Navíc skvěle absorbuje všechny šťávy z masa a omáčku, což celému pokrmu dodává ten správný šmrnc!
Peruánské kuře s pikantní koriandrovou omáčkou
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 kuchyňský mixér
Ingredience
- 6-8 kuřecích horních stehen
- 2 červené cibule
- 2 červené papriky
- 1 celý česnek
- čerstvý koriandr
Na marinádu
- 1 limeta
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička soli
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička chilli pasty (lze vynechat)
Na koriandrovou omáčku
- 1 limeta
- 2 hrsti koriandru (lze nahradit petrželí)
- 2 stroužky česneku
- 1 jalapeňo paprička
- 200 g Crème fraîche (nebo tučné zakysané smetany)
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
Postup
- Nejprve si naložte maso. Kuřecí horní stehna dejte do větší mísy a smíchejte se všemi ingrediencemi na marinádu. Mísu přikryjte potravinářskou folií a maso nechte alespoň hodinu, ale klidně přes noc, marinovat.
- Troubu si předehřejte na 180°C. Papriky si nakrájejte na menší kousky, cibuli nakrájejte na klínky a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Česnek z horní strany lehce seřízněte a přidejte na plech. Můžete zakápnout olivovým olejem, ale není to nutné.
- Nyní na plech přidejte také marinované maso a pečte v předehřáté troubě cca 55 minut až 1 hodinu. Pokud by se maso peklo příliš rychle, přikryjte jej alobalem.
- Mezitím, co se maso peče v troubě, připravte si koriandrovou omáčku. Do kuchyňského mixéru dejte všechny ingredience kromě limety. Z limety nejprve nastrouhejte kúru, vymačkejte z ní všechnu šťávu a přidejte k ostatním ingrediencím do mixéru. Mixujte do hladka.
- Upečené kuře pak servírujte společně s koriandrovou salsou a oblíbenou přílohou. Skvělá je k tomuto jídlu například jasmínová rýže.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.