Podzimní chilli con carne

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
23. 11. 2023

Zdravé chilli con carne z libového mletého krůtího masa, fazolí a dvou druhů paprik. Recept je plný chuti, obsahuje spoustu bílkovin a vlákniny a je prostě NEJLEPŠÍ.

A to obvykle u receptů neprohlašuji, nicméně kdykoliv tohle chilli doma připravím, slyším tolik chvály a jen vyjímečně zbyde nějaká ta porce na další den. Chilli je krásně husté, plné chuti a naprosto ideální do sychravých podzimních dní.

Jak si můžete chilli con carne přizpůsobit?

Na tomhle receptu nejvíc miluji to, jak si ho každý může přizpůsobit svým vlastním chutím a preferencím. Je to nejen zábavné, ale taky neskutečně vděčné jídlo, které bude díky tomu chutnat celé rodině.

  • Výběr masa: Pokud zrovna nemáte po ruce mleté krůtí, můžete ho vyměnit za klasické mleté hovězí nebo kuřecí maso. Pro vegetariánskou verzi pak sáhněte po tofu a cizrně. Ostatně recept na skvělé cizrnové chilli mám pro vás na blogu také..
  • Servírování: Já si tohle chilli nejraději dávám s avokádem, lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu, čerstvým koriandrem a tortilla chipsy. Fantazii se ale meze nekladou. Přidat můžete třeba strouhaný čedar, fetu nebo plátky jalapeños.
  • Koření: Pokud máte rádi chilli pikantnější, nebojte se přidat trochu chilli, kajenský pepř nebo plátky jalapeños. Mně chilli v kombinaci s krůtím masem chutná spíše jemnější, takže já toto koření zcela vynechávám.
chilli con carne

Tipy pro skladování/zmrazení

  • Skladování v ledničce: Chilli vám vydrží v ledničce dobré cca 1 týden. Jakmile je chilli zcela vychlazené, stačí ho bez dalších příloh vložit do vzduchotěsné nádoby a uložit ho do lednice. Chcete-li ho znovu ohřát, jednoduše tak učiňte v mikrovlnné troubě nebo ho klidně ohřejte na sporáku.
  • Skladování v mrazáku: Tohle chilli je naprosto ideální pro skladování v mrazáku „na horší časy“. Postupujte podle výše uvedených pokynů, ale místo do lednice dejte chilli s krůtím masem do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce. Chcete-li chilli znovu ohřát, jednoduše ho přes noc rozmrazte a ohřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.

Podzimní Chilli Con Carne

Zdravé chilli z libového mletého krůtího masa, fazolí a dvou druhů paprik. Recept je plný chuti, obsahuje spoustu bílkovin a vlákniny a je prostě NEJLEPŠÍ.
Počet porcí 6 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev

Ingredience
  

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 400 ml rajčat v konzervě
  • 400 g červených fazolí v konzervě
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička soli + extra na dochucení

K podávání

  • tortillové chipsy
  • feta
  • avokádo
  • zakysaná smetana
  • limetka

Postup
 

  • Cibuli si nakrájejte nadrobno, obě papriky nakrájejte na kostičky a stroužky česneku si prolisujte.
  • Do velké hluboké pánve dejte olej a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli, červenou a zelenou papriku a za častého míchání restujte cca 5-7 minut.
  • Poté do pánve přidejte koření, sůl a pepř, česnek a nechte vše další 1 minutku hezky rozvonět. Hlídejte si ale, abyste nic nepřipálili.
  • Poté do pánve přidejte mleté krůtí maso a dozlatova orestujte. Maso můžete pomocí vařečky rozbít na menší kousky.
  • Jakmile je maso opečené, přidejte do pánve také rajčatový protlak, konzervovaná rajčata a fazole. Důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte na mírném plameni vařit cca 35-40 minut nebo dokud chilli nezhoustne a chutě se nespojí. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
  • Hotové chilli můžete podávat s rýží nebo opečenými tortillovými chipsy, lžící zakysané smetany, avokádem a nadrobenou fetou. Dobrou chuť!
Kalorie: 248kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Mexická
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, Z jednoho hrnce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Join the Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close