Klasická vajíčková pomazánka už je tady na blogu od minulých Velikonoc, tak jsem si říkala, že by bylo fajn si jí připravit v trochu pikantnější verzi. Protože se Velikonoce opět blíží a pro většinu z nás to mimo jiné znamená zásobu vajec, kterou je třeba spotřebovat.
Tahle varianta má pořád základ v české klasice, ale srirache, trošce harissy a špetce uzené papriky dostane úplně jiný nádech. Pomazánka má pořád tu jemnou a krémovou konzistenci, jakou od ní čekáte, ale zároveň má trochu říz. Hodí se skvěle třeba na obložený chléb, na jednohubky nebo jako rychlá večeře s čerstvým pečivem.
Co patří do vajíčkové pomazánky?
Jak už název napovídá, vajíčková pomazánka se rozhodně neobejde bez vajec. Nejlepší jsou samozřejmě ty domácí. Ne všichni ale máme ten luxus mít slepičky na zahradě, takže i vejce ze supermarketu vám poslouží dobře.
Další ingrediencí je majonéza, která pomazánce dodá tu dokonalou krémovou konzistenci. Pokud se ale majonéze chcete vyhnout, jde to i bez ní. Můžete jí zkusit nahradit třeba zakysanou smetanou, lučinou rozmíchanou s trochou smetany nebo tučným řeckým jogurtem. Za mě je ale verze s majonézou prostě nejlepší a ta 1-2 lžíce vám podle mě nijak neublíží.
Vše ostatní už je na vás a na vaší fantazii. Já mám kromě té české klasiky ráda právě tuhle pikantní verzi. Případně nám doma občas připravím verzi s avokádem nebo zkaramelizovanou cibulí. Ale na ty přidám recept zase třeba jindy.

Správný postup vaření vajec
Klíčem k dokonalé vajíčkové pomazánce je správné uvaření vajec. Ideální je vyndat si vejce z lednice alespoň půl hodiny před vařením, aby se přizpůsobila pokojové teplotě, ale není to nutné. Tento krok pomáhá předcházet praskání skořápek během vaření, ale pokud mám být upřímná, já sama ho skoro nikdy neudělám. A ani tak mi vejce nepraskají. Jen je do vody musíte vkládat pomocí lžíce a opatrně, aby se skořápka nemohla poškodit.
Vajíčka vařte podle preferované konzistence, já na tuhle pomazánku vařím vejce 11 minut. Nezapomeňte přidat nebo ubrat čas podle velikosti vajec, já mám tuto dobu vaření ozkoušenou na vejcích velikosti M.
Máte doma spoustu vajec a nevíte co s nimi? Zkuste některý z mých dalších receptů s vejci. Třeba tu úplně klasickou vajíčkovou pomazánku nebo Avokádový toast s vejcem.

Pikantní vajíčková pomazánka
Pomůcky
- 1 hrnec na uvaření vajec
Ingredience
- 6 vajec (velikost M/L)
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce harissy
- 1 lžíce srirachy
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 1/2 lžičky uzené papriky
- sůl a pepř na dochucení
- 4 sušená rajčata
Postup
- Nejprve si dejte vařit vejce. Do hrnce, ve kterém budete vejce vařit, dejte dostatek vody tak, aby v ní pak vejce byla ponořená. Vodu přiveďte k varu a do vroucí vody pak opatrně vkládejte vejce. Vejce pak vařte 11 minut.
- Uvařená vejce ihned zchlaďte ve studené vodě a až budou studená, všechny je oloupejte.
- Vejce si pak rozdělte na bílky a žloutky. Bílky nasekejte nahrubo a dejte do mísy, ve které budete pomazánku míchat. Poté k bílkům rukama rozdrobte žloutky.
- Do mísy přidejte také majonézu, hořčici, harissu, srirachu, uzenou papriku, sůl a pepř. Lžící vše společně dobře promíchejte.
- Sušená rajčata si nakrájete na hrubo a jako poslední je přidejte do pomazánky společně se sójovou omáčkou. Promíchejte, ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem, případně srirachou pro ještě pikantnější chuť.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.