Těstovinový salát s harissa vinagrettou je jedním z těch receptů, které si prostě zamilujete už při prvním soustu. Je to salát, který můžete podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému masu či rybám. Ať už ho servírujete na rodinném obědě, zahradní oslavě nebo jen tak pro sebe během všedního dne, zaručeně bude jedním z těch jídel, které si vás získají svou jednoduchostí a neodolatelnou chutí.
Navíc je skvělý v tom, že si ho můžete snadno přizpůsobit podle toho, co máte zrovna po ruce – přidejte třeba čerstvé bylinky, olivy, oblíbenou zeleninu nebo kousky grilovaného kuřete. Připravit ho zvládnete během chvilky a já věřím, že svou chutí přebije všechny ty těstovinové saláty s majonézou, na které jste zvyklí.
Co je to HARISSA?
Harissa je aromatická a pikantní omáčka pocházející ze severní Afriky, především z Tuniska. Vyrábí se ze směsi sušených chilli papriček, česneku, olivového oleje a koření jako jsou koriandr a římský kmín. Vyznačuje se svou bohatou, výraznou chutí, která je zároveň pálivá, kořeněná a jemně nasládlá.
Tato univerzální omáčka se používá v celé severoafrické kuchyni a postupně si našla cestu i do kuchyní po celém světě. V severní Africe se harissa často přidává do kuskusu, dušených pokrmů nebo polévek. Stejně tak se ale skvěle hodí jako marináda na maso nebo ryby. Její výrazná chuť dokáže oživit i ty nejjednodušší pokrmy, jako je grilovaná zelenina, těstoviny nebo i sendviče.
V moderní kuchyni se harissa stává stále populárnější jako přísada, která dodá jídlu hloubku a pikantní nádech. Ať už ji použijete jako základ pro omáčku, marinádu, nebo jen jako přísadu na dochucení salátové zálivky, harissa dodá vašim pokrmům jedinečný a nezaměnitelný charakter.
U nás ji můžete koupit třeba v řetězcích Marks & Spencer nebo si ji objednat online na Rohlíku či Košíku.
A až tenhle salát vyzkoušíte, zkuste věnovat pozornost i mému dalšímu receptu na těstovinový salát, který mám na blogu. Je to zas jeden z těch, které kolem majonézy prošli obloukem, ale co se týče chuti, chybět vám tam rozhodně nebude.
Pikantní těstovinový salát s harissou
Pomůcky
- 1 velká salátová mísa
Ingredience
- 300 g těstovin
- 3 větší papriky
- 300 g cherry rajčat
- 1 červená cibule
- 1 hrst čerstvé petržele
Na zálivku:
- 6 lžic olivového oleje
- 50 ml vinného octa
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky harissy
- 3/4 lžičky soli
Postup
- Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody a uvařte je dle návodu tak, aby byly al dente. Poté je sceďte, lehce promíchejte a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 230°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Každou papriku potřete olivovým olejem a lehce osolte. Papriky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct cca na 20 minut. Během této doby papriky občas otočte, aby se z každé strany rovnoměrně opekly.
- Poté plech vyndejte z trouby a pečené papriky přendejte do větší misky. Přikryjte je a nechte několik minut odstát, aby se trochu zapařily. Tím si usnadníte jejich loupání.
- Po pár minutách papriky opatrně oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky. Cherry rajčata si nakrájejte na poloviny a červenou cibuli na tenké proužky.
- Do velké mísy dejte nakrájenou papriku, rajčata, cibuli, těstoviny a přidejte nasekanou čerstvou petržel a pusťte se do přípravy dresinku.
- Všechny ingredience na dresink pomocí tyčového mixéru vymixujte do hladka. Dresinkem pak zalijte salát a dobře promíchejte. Ideálně nechte salát před podáváním 30min odležet v lednici.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.