Tohle pikantní hovězí vás teleportuje přímo do srdce Asie! Recept je dokonalou směsicí bohatých chutí a pikantních tónů, které roztančí vaše chuťové pohárky. A to natolik, že rozhodně nezůstanete jen u jedné porce. Protože když se řekne asijská kuchyně, moje srdce automaticky plesá.
Pikantní hovězí na asijský způsob proto není jen dalším receptem na mém blogu; je to také tak trochu vzpomínka na mé první kroky po úzkých uličkách asijských trhů. Místo, kde každý stánek vyprávěl svůj vlastní příběh a každé sousto, co jsem tam ochutnala, bylo novým dobrodružstvím. Skrze tento recept jsem se rozhodla přenést kus této fascinující kultury do naší vlastní kuchyně a podělit se o něj s manželem, který se mnou ještě neměl šanci asii pořádně procestovat.
Skvělé hovězí díky perfektní omáčce
Klíčem k dokonalosti našeho pikantního hovězího na asijský způsob je omáčka, která tomuto jídlu dává ten nezapomenutelný rozměr. Světlá sójová omáčka dodává hloubku a slanost, zatímco kečup přináší sladkost a chut hezky vyvažuje. Rýžový ocet a med společně vytvářejí dokonalou harmonii sladkokyselých tónů, které jsou pro asijskou kuchyni typické. Nastrouhaný zázvor a špetka skořice pak přidávají omáčce pikantní teplé podtóny. Při vaření je důležité nechat omáčku pomalu probublávat, aby se chutě mohly plně rozvinout a vzájemně se propojit.
Jak tento pokrm nejlépe servírovat?
Není pochyb o tom, že si tohle jídlo zaslouží být servírováno s přílohami, které jeho chutě ještě více zvýrazní. Čerstvá nebo dušená zelenina, jako jsou snítky brokolice, cukety nebo papriky, přidají jídlu svěžest a barvu a zároveň poskytují příjemný kontrast k hovězímu masu.
Co se týče rýže, jasmínová rýže s jejím jemným květinovým aroma je ideálním společníkem, který dokáže absorbovat omáčku a zároveň nenásilně doplnit celkovou chuť pokrmu. Při podávání nezapomeňte pokrm posypat sezamovými semínky pro přidání jemné oříškové chuti.
Pikantní hovězí směs s rýží
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
- 1 menší miska
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 červená paprika
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky soli
Na omáčku:
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 3 lžíce kečupu
- 4 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce medu
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky skořice
K podávání:
- čerstvá nebo dušená zelenina
- jasmínová rýže
Postup
- Nejprve si připravte omáčku. Všechny ingredience na omáčku společně se 2 lžícemi vody důkladně promíchejte v menší misce a odložte stranou.
- Červenou papriku a jarní cibulku si nakrájejte na menší kousky. Rozehřejte si pánev, přidejte sezamový olej a zlehka zeleninu orestujte.
- Do pánve nyní vložte mleté maso, pomocí vařečky ho rozbijte na menší kousky, osolte, opepřete a nechte zprudka zatáhnout. Poté snižte plament, přidejte prolisovaný česnek, chilli vločky a další 2-3 minut restujte.
- Maso zalijte připravenou omáčkou, důkladně promíchejte a na mírném plameni cca 7-8 minut povařte, aby omáčka lehce zhoustla a chutě se hezky spojily. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem či lžičkou sojové omáčky.
- Podávejte nejlépe s vařenou rýží a čerstvou zeleninou, posypané sezamovými semínky.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.