Pikantní hovězí na asijský způsob

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
26. 2. 2024

Tohle pikantní hovězí vás teleportuje přímo do srdce Asie! Recept je dokonalou směsicí bohatých chutí a pikantních tónů, které roztančí vaše chuťové pohárky. A to natolik, že rozhodně nezůstanete jen u jedné porce. Protože když se řekne asijská kuchyně, moje srdce automaticky plesá.

Pikantní hovězí na asijský způsob proto není jen dalším receptem na mém blogu; je to také tak trochu vzpomínka na mé první kroky po úzkých uličkách asijských trhů. Místo, kde každý stánek vyprávěl svůj vlastní příběh a každé sousto, co jsem tam ochutnala, bylo novým dobrodružstvím. Skrze tento recept jsem se rozhodla přenést kus této fascinující kultury do naší vlastní kuchyně a podělit se o něj s manželem, který se mnou ještě neměl šanci asii pořádně procestovat.

Skvělé hovězí díky perfektní omáčce

Klíčem k dokonalosti našeho pikantního hovězího na asijský způsob je omáčka, která tomuto jídlu dává ten nezapomenutelný rozměr. Světlá sójová omáčka dodává hloubku a slanost, zatímco kečup přináší sladkost a chut hezky vyvažuje. Rýžový ocet a med společně vytvářejí dokonalou harmonii sladkokyselých tónů, které jsou pro asijskou kuchyni typické. Nastrouhaný zázvor a špetka skořice pak přidávají omáčce pikantní teplé podtóny. Při vaření je důležité nechat omáčku pomalu probublávat, aby se chutě mohly plně rozvinout a vzájemně se propojit.

hovězí

Jak tento pokrm nejlépe servírovat?

Není pochyb o tom, že si tohle jídlo zaslouží být servírováno s přílohami, které jeho chutě ještě více zvýrazní. Čerstvá nebo dušená zelenina, jako jsou snítky brokolice, cukety nebo papriky, přidají jídlu svěžest a barvu a zároveň poskytují příjemný kontrast k hovězímu masu.

Co se týče rýže, jasmínová rýže s jejím jemným květinovým aroma je ideálním společníkem, který dokáže absorbovat omáčku a zároveň nenásilně doplnit celkovou chuť pokrmu. Při podávání nezapomeňte pokrm posypat sezamovými semínky pro přidání jemné oříškové chuti.

hovězí

Pikantní hovězí směs s rýží

Pokud máte rádi asijské chutě, tohle snadné pikantní hovězí si určitě zamilujete.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev
  • 1 menší miska

Ingredience
  

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 červená paprika
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli

Na omáčku:

  • 2 lžíce světlé sojové omáčky
  • 3 lžíce kečupu
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky skořice

K podávání:

  • čerstvá nebo dušená zelenina
  • jasmínová rýže

Postup
 

  • Nejprve si připravte omáčku. Všechny ingredience na omáčku společně se 2 lžícemi vody důkladně promíchejte v menší misce a odložte stranou.
  • Červenou papriku a jarní cibulku si nakrájejte na menší kousky. Rozehřejte si pánev, přidejte sezamový olej a zlehka zeleninu orestujte.
  • Do pánve nyní vložte mleté maso, pomocí vařečky ho rozbijte na menší kousky, osolte, opepřete a nechte zprudka zatáhnout. Poté snižte plament, přidejte prolisovaný česnek, chilli vločky a další 2-3 minut restujte.
  • Maso zalijte připravenou omáčkou, důkladně promíchejte a na mírném plameni cca 7-8 minut povařte, aby omáčka lehce zhoustla a chutě se hezky spojily. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem či lžičkou sojové omáčky.
  • Podávejte nejlépe s vařenou rýží a čerstvou zeleninou, posypané sezamovými semínky.

Poznámky

TIP: Pokud máte rádi pálivější jídla, přidejte do omáčky 1 lžíci sriracha omáčky. 
Kalorie: 230kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, Rychlé, Snadné, Z jednoho hrnce, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close