Perníčky z listového těsta jsou mým oblíbeným rychlým receptem, pokud zrovna nemám chuť strávit v kuchyni dlouhé hodiny, ale ráda bych zakousla něco sladkého, čím si zároveň navodím hezkou vánoční atmosféru. Hotové jsou za 20 minut i s pečením a kombinace listového těsta a Nutelly jednoduše nemůže zklamat.
Listové těsto je jednou ze surovin, které mám doma v zásobě snad neustále. I ten největší začátečník z něj dokáže vykouzlit dokonalý moučník, a navíc ještě skoro bez práce. Mě vždycky zachraňuje ve chvílích, kdy nemám na pečení moc času, ale i tak chci na stůl upéct něco dobrého a sladkého.
A opravdu nemusíte mít výčitky z toho, že kupujete listové těsto již hotové. Věřte mi, že i ti nejzkušenější cukráři často sáhnou raději po tom kupovaném. Domácí příprava listového těsta je časově docela náročná.
A jaké ingredience budete na perníčky potřebovat?
- Listové těsto. Jak už jsem psala, nebojte se sáhnout po kupovaném polotovaru. Právě díky kupovanému listovému těstu si tyhle perníčky můžete doma připravit už za pár minut. Já osobně většinou sáhnu po již listovém těstu, které je již vyválené. Opět si tím ušetřím jeden krok práce a spoustu času.
- Nutellu. Vzhledem k tomu, že manžel zbožňuje palačinky právě s Nutellou, málokdy se stane, že bychom ji doma neměli. Ale pokud nejste zrovna jejím fanouškem, můžete do receptu použít jakoukoliv jinou sladkou pomazánku. Já občas sáhnu také po Lotus pomazánce nebo obyčejné domácí marmeládě.
Naladili jste se pečením těchto perníčku na vánoční atmosféru a už přemýšlíte o tom, do jakého cukroví se dále pustíte? Zkuste si upéct třeba linecké podle mého receptu, případně klasické perníčky nebo vanilkové rohlíčky!
Perníčky z listového těsta s Nutellou
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 vykrajovátku ve tvaru perníčku
Ingredience
- 1 balení listového těsta (rozváleného)
- 3 lžíce Nutelly
- 1 vejce
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu si předehřejte na 180°C. Poté si na kuchyňské lince nebo kuchyňském válu rozprostřete listové těsto. Já používám nejraději již předem vyválené, pokud takové nemáte, vyválejte si listové těsto do pravidelného obdélníku.
- Na jednu polovinu těsta rovnoměrně rozetřete Nutellu, případně jinou čokoládovou pomazánku, kterou máte po ruce a těsto přeložte na půl.
- Z těsta pak vykrajujte perníčky (nebo jakékoliv jiné tvary) a vyskládejte je v dostatečných rozestupech (aspoň 2cm od sebe) na plech vyložený pečicím papírem.
- V malé misce si vyšlehejte vejce a každý kousek pomašlujte. Pečte v předehřáté troubě cca 15-18 minut.
- Po vytažení z trouby nechte perníčky na plechu vychladnout a před podáváním je posypejte moučkovým cukrem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.