Penne alla Vodka s masovými kuličkami

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
18. 3. 2024

Penne alla Vodka se staly hitem díky americké modelce Gigi Hadid, která je přivedla do povědomí veřejnosti ve své pikantní verzi. A musím říct, že jsou nejen naprosto fantastické, ale i neuvěřitelně snadné na přípravu.

Tento recept je perfektní ukázkou toho, jak mohou být základní suroviny proměněny v něco, co okouzlí každého hosta. Nejenže jsou rychlým řešením pro vaše letní večery, ale zároveň přinášejí na stůl šmrnc a styl. Kdo by si pomyslel, že inspirace od světově známé modelky může obohatit vaše kulinářské dovednosti a zároveň poskytnout tak výjimečný gurmánský zážitek?

Ať už plánujete večer jen pro dva nebo příjemnou večírek s přáteli, tyto pikantní těstoviny dodají vaší večeři nový rozměr. Jen si to představte – západ slunce, lehký letní vánek, sklenka osvěžujícího vína v ruce a perfektní večeře na stole. Právě díky takovým večerům je pro mě každá letní sezóna tak nezapomenutelná.

Jak penne alla vodka chutnají?

Omáčka se pyšní hladkou a bohatě krémovou texturou. Obvykle omáčká získává tu perfektní texturu díky smetaně. Vzhledem k tomu, že většinu jídel musím pro manžela připravovat v bezlaktózové variantě, nahradila jsem smetanu namočenými kešu oříšky. Ty, společně s uzenou paprikou, rajčaty, aromatickými bylinkami a samozřejmě vodkou, přispívají k neodolatelně krémové konzistenci a výrazné chuti.

Charakteristické rysy této omáčky jsou zvýrazněny lehkou nasládlostí a kouřovým podtónem. Že máte obavy z vodky? Vodka zvýrazní jednotlivé chutě a vzhledem k tomu, že budete omáčku po přidání vodky ještě několik minut vařit, alkohol ze z ní zcela odpaří. Pokud byste si ale chtěli přeci jen omáčku připravit v kid-friendly variantě, můžete vodku nahradit obyčejnou vodou s 1 lžící citronové šťávy.

Penne alla vodka

Hledáte inspiraci na další zdravé recepty s těstovinami?

Penne alla vodka

Penne alla vodka s masovými kuličkami

Tyhle těstoviny se staly hitem díky americké modelce Gigi Hadid, která je přivedla do povědomí veřejnosti ve své pikantní verzi. A musím říct, že jsou nejen neuvěřitelné dobré, ale i snadné na přípravu.
Porce 6 porcí
Doba Přípravy 20 minut
Doba Vaření 35 minut
Celkový čas 55 minut

Pomůcky

  • 1 hrnec na těstoviny
  • 1 kuchyňský mixér
  • 1 hlubší pánev
  • 1 lis na česnek

Ingredience
  

Na masové kuličky

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1/2 červené cibule
  • 1 jalapeňo paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička chilli vloček (lze vynechat)

Na Těstoviny

  • 275 g těstovin (nejraději mám penne)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 ml rajčat v konzervě
  • 100 ml vodky
  • 75 g kešu oříšků
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře

Postup
 

  • Troubu předehřejte na 195℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Česnek prolisujte, červenou cibuli nakrájejte nadrobno a všechny ingredience na masové kuličky smíchejte ve větší míse tak, aby se krásně spojily.
  • Z připravené masové směsi pak tvarujte kuličky o průměru cca 2,5cm. Z tohoto množství připravíte cca 16-18 kuliček. Ty pak vyskládejte na připravený plech a dejte péct do trouby na 20 minut.
  • Připravte si velký hrnec s vodou a těstoviny uvařte podle návodu al dente. Až je budete slévat, do menší misky si připravte kešu oříšky a zalijte je vodou z těstovin tak, aby byly oříšky zcela ponořené. Takto je nechte louhovat alespoň 10 minut.
  • Zatímco se těstoviny vaří, cibuli si nakrájejte nadrobno a prolistujte i zbývající stroužky česneku. Na hlubší pánvi si rozpalte olivový olej a cibuli s česnekem na něm orestujte.
  • Poté do pánve přidejte rajčata v konzervě, plechovku pak ještě jednou naplňte do poloviny vodou a přilijte toto množství vody do pánve. Ochuťte solí, pepřem a uzenou paprikou a nechte 2-3 minuty probublávat.
  • Do omáčky pak přidejte také vodu a na mírném plameni omáčku vařte než se alkohol zcela vypaří. Trvá to cca 10 minut.
  • Omáčku nyní přelijte do kuchyňského mixéru a přidejte k ní také namočené kešu oříšky (z oříšků slijte vodu, ve které se louhovaly, tu do omáčky nepřidávejte). Mixujte dokud nebude omáčka úplně hladká.
  • Omáčku přelijte zpět do pánve, přidejte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte. Těstoviny servírujte společně s hotovými masovými kuličkami a nasekanou čerstvou bazalkou.
Kalorie: 553kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Léto, Omáčka, Rychlé, Snadné, Těstoviny, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close