Pečené kuře na středomořský způsob

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
9. 12. 2024

Pečené kuře na středomořský způsob je skvělým jídlem, v němž se snoubí šťavnaté, dobře ochucené kuřecí maso s dokonale křehkými baby bramborami.

Recept vám doslova vytrhne trn z paty, pokud chcete na oběd nebo na večeři připravit něco, co se uvaří téměř bez vašeho přičinění. Vy pouze namarinujete kuřecí stehna, a pak už se o vše vlastně postará trouba. Za mě je to takový malý zázrak a skoro každý den děkuju tomu, kdo pečicí troubu vymyslel.

Tohle pečené kuře je navíc i docela variabilní. Pokud kuřecí stehna nemáte, klidně použijte kuřecí prsa, jen počítejte, že budete muset nepatrně upravit dobu pečení. Nechcete totiž, aby byla prsa vysušená. Rajčatový protlak můžete pro extra dávku chuti smíchat s 1 lžicí kečupu – klidně pikantního. Nebo do marinády přidejte lžičku pesta ze sušených rajčat.

Pečené kuře

Kromě jednoduchosti přípravy nabízí tento recept také prostor pro kreativitu. Přidejte do marinády čerstvé bylinky jako rozmarýn nebo tymián, které dodají kuřeti neodolatelnou aromatickou chuť. Pokud máte rádi zeleninu, můžete do pekáče přidat vaše oblíbené, jako jsou cukety nebo červená paprika, které dodají jídlu krásnou barevnost.

Servírování tohoto pečeného kuřete je stejně snadné jako jeho příprava. Skvěle se hodí k čerstvému salátu nebo grilované zelenině, což z něj činí vyvážené a výživné jídlo. A jako bonus můžete hotové kuře posypat nastrouhaným parmazánem nebo feta sýrem. Nezapomeňte také na oblíbené omáčky, jako je tzatziki nebo jogurtový dip, které dodají pokrmu svěží a lehký nádech.

A pokud hledáte další inspiraci na jednoduchá a přitom zdravá a vyvážená jídla, zkuste určitě i tohle Pečené citronové kuře s bramborami.

Pečená kuřecí stehna na středomořský způsob

Pečená kuřecí stehna na středomořský způsob jsou skvělým jídlem, v němž se snoubí šťavnaté, dobře ochucené kuřecí maso s dokonale křehkými baby bramborami.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 1 hour 20 minutes
Celkový čas 1 hour 50 minutes

Pomůcky

  • 1 zapékací mísa

Ingredience
  

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce čerstvě nasekané petržele
  • 1/2 citrónu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/4 lžičky chilli
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 600 g malých brambor
  • sůl a pepř na dochucení

Postup
 

  • Ve velké míse smíchejte olivový olej, rajčatový protlak, petrželku, citronovou šťávu, papriku, česnekový prášek, oregano, chilli vločky, sůl a pepř. Přidejte kuřecí stehna a dobře je obalte a dejte je na 20-30 minut marinovat.
  • Troubu si nyní předehřejte na 190℃. Brambory nakrájejte na poloviny a vložte je do zapékací misky. Promíchejte je s trochou olivového oleje, soli a pepře a rovnoměrně je rozprostřete po misce.
  • Marinovaná kuřecí stehna položte na brambory kůží dolů a zapékací mísku vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 50 minut.
  • Kuře vyndejte z trouby a otočte ho kůží nahoru. Zvyšte teplotu na 220 °C a pečte odkryté dalších cca 20 minut, dokud není kůže křupavá a zlatavá.
  • Upečené kuře podávejte společně s bramborami a čerstvým zeleninovým salátkem.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Středomořská
Klíčové slovo: Bez lepku, Kuřecí, Snadné, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close