Tohle kuře je prvním receptem, který pro vás zpracovávám z našeho nového domečku. Možná znáte ten pocit, kdy se na něco těšíte tak moc, že vám to nedá spát. Přesně tak jsem to měla já. Ne tedy s tím samotným stěhováním (to je kapitola sama o sobě), ale s tím momentem, kdy konečně v naší nové kuchyni uvařím něco dobrého. A když jsem přemýšlela, čím začít, volba byla jasná – pečené citronové kuře.
Pečené kuře je pro mě srdcovka. Taková ta nadčasová klasika, která nikdy nezklame. Při jeho vůni se mi okamžitě vybaví vzpomínky na nedělní obědy u babičky. Každá návštěva u ní byla jako návrat do oázy klidu, a téměř pokaždé nás přivítalo právě tohle úžasné kuře. Vonělo celým domem a vytvářelo takovou tu nezaměnitelnou atmosféru domova a pohody, kterou chci přenést i do našeho nového domu.
A právě proto jsem si tento recept vybrala jako ten první. Chci, aby se náš nový domov stal místem, kde se vždycky budeme cítit stejně bezpečně a pohodově, jako jsem se cítila já u babičky. Aby to bylo místo, kde vládne klid a teplo, a kde se kuchyní často line vůně něčeho dobrého. A věřte mi, že s tímto pečeným kuřetem rozhodně nešlápnete vedle.
Jak se peče kuře v troubě?
Upečení dokonalého kuřete může být trochu alchymie. Každá část totiž potřebuje jinou dobu pečení, aby byla skutečně perfektní. A právě proto vám v tomto receptu doporučuji, abyste se zaměřili jen na jednu konkrétní část kuřete. Je to mnohem jednodušší a výsledek bude o to lepší. Máte na výběr – můžete použít buď kuřecí prsa, nebo sáhnout po horních stehnech či paličkách. Ale vyberte si jen jednu variantu, protože jinak riskujete, že se některé části upečou dřív než ostatní.
Pokud zvolíte stehna, může se stát, že budou dokonalá, ale prsa se mezitím vysuší. A naopak, když budete péct prsa, hrozí, že stehna zůstanou nedopečená. Ani jedna z těchto variant asi není to, co bychom chtěli. Takže ať už se rozhodnete pro jakoukoli část, dejte jí ten správný prostor k dokonalosti – výsledek bude stát za to!
Na závěr bych vám chtěla připomenout, že vaření není jen o precizních postupech a dokonalém výsledku, ale především o radosti z celého procesu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli část kuřete, důležité je, aby vám to dělalo radost a vytvořilo doma tu správnou atmosféru. Někdy jsou to právě ty malé detaily – vůně bylinek, zlatavá kůrka nebo šťavnatost masa – které dělají jídlo nezapomenutelným.
Takže až se pustíte do tohoto receptu, nebojte se improvizovat a přizpůsobit ho tomu, co máte rádi. Koneckonců, kuchyně je místem, kde se tvoří vzpomínky. A kdo ví, možná právě tohle pečené kuře se stane jedním z vašich oblíbených rodinných pokrmů, na které se budete těšit znovu a znovu.
Pečené citronové kuře s bramborami
Pomůcky
- 1 velký pekáč
- 1 menší miska
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
- 750 g brambor
- 60 ml olivového oleje
- 1 citron
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 2 lžičky soli
- 100 g nakládané červené papriky
- rukola či jiný salát k podávání
Postup
- Troubu si předehřejte na 220℃ a připravte si větší pekáč, který je vhodný do trouby. Cibuli si nakrájejte nadrobno a brambory nakrájejte na menší kousky.
- V menší misce si smíchejte olivový olej, šťávu z celého citronu, med, uzenou papriku, oregano, lahůdkové droždí, nakrájenou červenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Promíchejte, ať se ingredience hezky spojí.
- Do většího pekáče rozprostřete brambory, kuřecí prsa a směs zalijte připravenou marinádou. Promíchejte, aby každý kousek masa a každá brambora byly marinádou obaleny.
- Nyní do pekáče přidejte také nakládanou papriku a dejte na 35-40 minut péct do předehřáté trouby. Po 40 minutách z pekáče vyndejte kuřecí prsa a odložte si je stranou.
- Troubu nastavte na funkci grilu a brambory pečte dalších cca 10 minut, aby byly hezky křupavé.
- Podávejte na jednoduchém salátu z rukoly a bohatě zalijte šťávou, která se vám v průběhu pečení vytvoří.
Poznámky
- Pečení. Před tím, než dáte pekáč do trouby si ohlídejte, aby maso bylo na dně pekáče a brambory spíše na vrchu. Pokud budou brambory „zakryté“ masem, může se stát, že se během doby pečení pořádně nepropečou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Výborné. I tchýně si pochutnala 🥰
Tak to si i já té pochvaly sakra vážím! Moc děkuju 🙂
Prave jsem dovarila jiz podruhe a v pomerne velkem mnozstvi, protoze segra ochutnala prvni pokus a rikala, tak tohohle muzes varit hodne! :D. Opravdu vynikajici a chutne jidle temer bez prace! Diky moc
Moc děkuju! 🙂 U nás tohle jídlo taky mizí rychle, takže mám radost, že nejsme jediná domácnost, co to tak má 😀
Výborné, i přítelovi chutnalo a to vždy navrhuje jak daný recept upravit, vylepšit 😀 . Dělala jsem bez paprik, ty jsem nesehnala, ale i tak moc dobré. Miluju..zapisuju do budoucna
Ježiš tak ale to je mi ctí, že v tomto případě měl můj recept takový úspěch 😀 Moc děkuju! 🙂