Plněné batáty jsou jedním z těch receptů, které mám spojené s chladnými zimními večery či upršeným podzimem. Prostě takovým dnem, kdy raději zůstanete zachumlaní doma v peřině, než abyste šli ven na večeři. Jsou plné skvělých chutí a jednoduché na přípravu. No a až je vyzkoušíte, věřím že si je zamilujete taky.
Upřímně jsem si dlouhou dobu myslela, že batáty nebudou zrovna můj favorit. Nedokázala jsem si představit brambory „nasladko“. Avšak stačilo málo, vlastně za to může jedna návštěva Black Dogu v Berouně, a já batátům naprosto propadla. Jejich batátové hranolky jsou totiž naprosto dokonalé. Je to už pár let, co jsem je ochutnala poprvé, takže jsem od té doby stihla vyzkoušet hned několik variací a receptů, jak batáty do jídelníčku zakomponovat.
Čím jsou batáty specifické?
- Vysoký obsah beta-karotenu. Batáty jsou bohaté na beta-karoten, což je antioxidant, který tělu poskytuje vitamin A. Má pro naše tělo velice pozitivní přínos, a proto jsou batáty ideální potravinou každého vyváženého jídelníčku.
- Nízký glykemický index. Ve srovnání s běžnými brambory mají batáty nižší glykemický index, což znamená, že způsobují pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi. Ve zkratce – budete po nich déle najezeni a nebude vás tolik honit mlsná.
- Specifická sladká chuť. Batáty mají přirozeně sladký a bohatý chuťový profil, který je rozmanitý v závislosti na způsobu přípravy. Můžete je proto využít nejen v rámci slaných pokrmů, ale naprosto skvěle poslouží i v dezertech! Skvěle totiž fungují s kořením jako je skořice, muškátový oříšek nebo třeba zázvor.
No a pokud vám zbyde trochu masové směsi, schovejte si ji stranou a můžete ji podávat další den k obědu s tortilla chipsy jako geniální chilli.
Pečené batáty plněné mletým masem
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 4 střední batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 ml konzervovaných rajčat
- 250 g červených fazolí v konzervě
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Předehřejte troubu na 210°C a plech vyložte pečicím papírem. Vidličkou udělejte do sladkých brambor díry a položte je na plech. Pečte 40 až 50 minut, nebo dokud nejsou nafouklé a měkké. Doba pečení sladkých brambor závisí na jejich velikosti, proto je kontrolujte v průběhu pečení. Když je snadno propíchnete vidličkou, jsou hotové.
- Cibuli si nakrájejte nadrobno, obě papriky nakrájejte na kostičky a stroužky česneku si prolisujte.Do velké hluboké pánve dejte olej a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli, červenou a zelenou papriku a za častého míchání restujte cca 5-7 minut.Poté do pánve přidejte koření, sůl a pepř, česnek a nechte vše další 1 minutku hezky rozvonět. Hlídejte si ale, abyste nic nepřipálili.
- Poté do pánve přidejte mleté krůtí maso a dozlatova orestujte. Maso můžete pomocí vařečky rozbít na menší kousky.Jakmile je maso opečené, přidejte do pánve také rajčatový protlak, konzervovaná rajčata a fazole. Důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte na mírném plameni vařit cca 35-40 minut nebo dokud chilli nezhoustne a chutě se nespojí. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Až jsou batáty upečené, rozkrojte je na středu, lehce vydlabejte nebo jen zmáčkněte a naplňte masovou směsí. Podávejte posypané sýrem, čerstvým avokádem a zakysanou smetanou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.