Paprikové kuře s orzem je ideální večeře, kterou si doma připravíte skoro bez práce a bude chutnat celé rodině. Navíc díky tomu, že se vše společně vaří v jedné pánvi budete mít po uvaření minimum špinavého nádobí. To vám ušetří čas, se kterým už můžete naložit dle libosti.
Ingredience na tento recept budete mít velice pravděpodobně vždycky doma. Tento recept totiž vznikl právě v situaci, kdy už v lednici skoro nic nezbývalo a vařila jsem tzv. „ze zbytků“. Cibule, česnek nebo rajčatový protlak mám doma ve spíži snad vždycky. Jedinou ingrediencí, kterou byste ve spíži možná hledali, ale nenašli, bude orzo. To ale můžete hravě nahradit jinými těstovinami nebo třeba rýží. U rýže je jen potřeba upravit dobu vaření.
Co je vlastně to ORZO?
Orzo, známé také jako risoni, je těstovina, jejíž tvar připomíná zrnko rýže. Tento typ těstoviny pochází z Itálie a je velmi populární v mnoha středomořských kuchyních. Co orzo odlišuje od běžné rýže nebo jiných druhů těstovin? Především jeho všestrannost a jedinečná textura.
Orzo se vyrábí z pšeničné mouky a je ideální pro různé druhy přípravy – může být vařené, smažené nebo zapékané. Vzhledem k jeho drobné velikosti a schopnosti absorbovat chutě, je orzo skvělou volbou pro různé pokrmy. Využijete ho tedy jak do lehčích salátu, tak jako skvělou přílohu k masu či rybě.
V České republice možná není orzo tak známé jako jiné druhy těstovin, ale jeho popularita roste. A buďme za to rádi! Jeho jemná textura přináší do pokrmů zajímavý rozměr. Ať už je orzo připravované jako hlavní chod nebo jako příloha, vždy dodává jídlu nádech sofistikovanosti. Vyzkoušejte ho v tomto receptu na paprikové kuře a sami uvidíte, že se i ve vaší kuchyni orzo rychle zabydlí!
Kuře nebo krůta? Výběr masa je jen na vás!
Primárně jsem tento recept sepisovala za použití kuřecího masa, protože s tím tento recept připravuji nejčastěji. Vyzkoušela jsem ho už ale i s krůtím masem. A to jak s prsy, tak stehny, a vždy to vyšlo naprosto skvěle. Pokud byste si tedy recept chtěli trochu ozvláštnit, nebojte se sáhnout právě po krůtích stehnech, které díky své tučnosti dodají receptu zase trochu jinou chuť a rozměr.
Zajímají Vás další recepty s kuřecím masem? Určitě potom vyzkoušejte tohle snadné Kuře na bylinkovém másle s rýžovým pilafem nebo Kuře s noky v citronové omáčce!
Paprikové kuře s orzem z jedné pánve
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
- 1 větší mísa
Ingredience
- 600 g kuřecích horních stehen
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušené cibule
- 1/4 lžičky mletého pepře
Na orzo
- 225 g orza
- 1 žlutá cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 650 ml kuřecího vývaru
- sůl na dochucení
- nasekaná čerstvá petrželka na dokončení
Postup
- Nejprve si připravte kuřecí maso. Dejte jej do větší mísy, zalijte 2 lžícemi olivového oleje a dochuťte kořením dle receptu. Pořádně promíchejte, aby byl každý kus masa ze všech stran ochucený a dejte stranou. Pokud máte čas, můžete maso nechat aspoň 30 minut marinovat.
- Poté si nakrájejte cibuli na tenké plátky a česnekové stroužky prolisujte najemno.
- Velkou pánev si rozehřejte a z obou stran na ní opečte kuřecí kousky. Není třeba na pánev přidávat další olej, vzhledem k tomu, že je olej již v marinádě na maso. Maso stačí opékat cca 3-5 minut z každé strany, nemusí být zcela propečené, bude se pak dodělávat společně s orzem.
- Jakmile máte maso orestované, vyndejte jej z pánve. Do stejné pánve přidejte cibuli, 1-2 minuty jí restujte a přidejte také prolisovaný česnek. Restujte další minutu a přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku a orzo. Dobře promíchejte.
- Nyní do pánve přidejte vývar a orestované kuřecí maso. Směs přiveďte k varu, přiklopte a vařte cca 25-30 minut. V průběhu vaření orzo párkrát promíchejte.
- Nyní z pánve sundejte pokličku a podle chuti orzo případně ještě dosolte. Posypte nasekanou petrželkou a můžete podávat.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.