Panzanella s pečenými paprikami

Rating: 5.00
(1)
Autor: Anička
22. 8. 2024

Panzanella je pro mě esencí léta ve formě jídla. Tento tradiční italský salát kombinuje čerstvé, sezónní ingredience, které jsou v létě na vrcholu svých chutí. Šťavnatá rajčata, opečená paprika a čerstvá bazalka se dokonale snoubí s kousky opečeného chleba, který nasákne všechny chutě a zůstává přitom stále příjemně křupavý.

Právě pečené papriky dodávají salátu jemnou sladkost a kouřový nádech. Krásně tak doplňují ostatní ingredience a přináší do tohoto salátu zajímavou změnu. A protože se salát skládá jen z pár ingrediencí, o to víc se zaměřte na jejich kvalitu. Doporučuji tedy využít čerstvé suroviny přímo ze zahrady nebo od místních farmářů. Tím si zajistíte, že každé sousto bude plné letních chutí a vůní.

Salát je ideálním letním obědem nebo lehkou večeří, kterou si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobrého vína během teplého večera na terase. V takovém okamžiku se každý kousek salátu stává požitkem, který dokonale ladí s klidnou atmosférou letního večera.

Panzanella

Co je Panzanella?

Panzanella je tradiční italský salát, který pochází z regionu Toskánsko. Salát je známý především tím, že se v něm využívá starý chléb, který se nechá nasáknout šťávami z čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, okurky a cibule. Panzanella je ideálním příkladem „cucina povera“ neboli chudé kuchyně, která je zaměřena na maximální využití dostupných surovin bez plýtvání. Původně byl tento salát jídlem pro venkovské pracovníky, kteří si jej připravovali z toho, co měli k dispozici – tedy ze zbytků chleba a sezónní zeleniny.

Co dělá panzanellu tak jedinečnou, je její jednoduchost a osvěžující chuť, která je perfektní zejména v létě. Klíčovým prvkem tohoto salátu je správně připravený chléb. Ten by měl být mírně ztvrdlý, aby se dobře nasákl šťávou ze zeleniny a zálivky. Kromě toho se do salátu často přidávají i čerstvé bylinky, jako je bazalka, a kvalitní olivový olej, který dodává panzanelle bohatou chuť.

Tím však má inspirace na saláty nekončí. Až vyzkoušíte Panzanellu, určitě by vaší pozornosti neměl uniknout ani tento Cuketový salát s orzem a feferonkami nebo můj oblíbený Těstovinový salát bez majonézy.

Panzanella s pečenými paprikami

5 from 1 vote
Panzanella je salát, který je pro mne synonymem léta. A tahle variance s pečenými paprikami naplno využívá ty nejlepší suroviny, které nám v létě zahrada může nabídnout.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 35 minut
Celkový čas 40 minut

Pomůcky

  • 1 velká salátová mísa
  • 1 plech na pečení

Ingredience
  

  • 4 větší papriky
  • 200 g cherry rajčat
  • 1/2 červené cibule
  • 4 plátky chleba či jiného pečiva
  • čerstvá bazalka
  • 250 g burraty či mozzarelly

Na zálivku:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl na dochucení

Postup
 

  • Troubu předehřejte na 230°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Každou papriku potřete olivovým olejem a lehce osolte. Papriky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct cca na 20 minut. Během této doby papriky občas otočte, aby se z každé strany rovnoměrně opekly.
  • Chléb či jiné pečivo pokapejte olivovým olejem, natrhejte na menší kousky a ochuťte solí a pepřem. Chléb rozložte na plech k paprikám, které máte v troubě a pečte společně posledních 10 minut, aby se chléb hezky dozlatova opekl.
  • Poté plech vyndejte z trouby a pečené papriky přendejte do větší misky. Přikryjte je a nechte několik minut odstát, aby se trochu zapařily. Tím si usnadníte jejich loupání.
  • Po pár minutách papriky opatrně oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky. Cherry rajčata si nakrájejte na poloviny a červenou cibuli na tenké proužky.
  • Ve velké míse smíchejte ocet, olivový olej, prolisovaný stroužek česneku a oregano. Dobře vše prošlehejte, aby se chutě propojily. Do mísy přidejte připravené papriky, nakrájená rajčata a cibuli. Jemně promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně pokryla zálivkou. Nechte směs chvíli odstát, aby se chutě propojily.
  • Nakonec přidejte do mísy opečený chléb a opět vše jemně promíchejte. Panzanella salát by se měl dobře promíchat, ale nenechávejte jej dlouho odstát. Chléb by měl totiž zůstat křupavý, a proto jej do salátu vždy přidávejte až chvíli před servírováním.
  • Salát podávejte s kousky natrhané burraty či mozzarelly a ozdobené čerstvými bazalkovými listy.
Kalorie: 469kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Air Fryer, Bez alkoholu, Léto, Salát, Saláty, Vegetariánské, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Zapojte se do diskuse

  1. Míša says:

    5 stars
    Měli jsme včera k večeři a bylo to naprosto výborné! Ač je recept psán na 4 porce, snědli jsme to ve dvou a jen se po tom zaprášilo 😀

    1. …já neříkám nic, my sami tohle množství kolikrát s manželem spořádáme na posezení taky 😀 Každopádně děkuji a jsem ráda, že chutnalo! <3

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close