Recept na to nejlepší linecké cukroví má asi každý svůj vlastní. Já se s vámi chci tedy podělit o ten můj recept, který se v naší rodině předává už několik generací. S těstem se krásně pracuje a výsledek rozhodně stojí za to. Pokud tedy striktně dodržíte uvedený poměr surovin, dočkáte se krásně jemných, křehkých a voňavých kousků cukroví, po kterých se na Vánoce jen zapráší.
Pojďme si ale nejdřív o lineckém těstě něco málo povědět
Linecké těsto je tradiční součástí evropské pekařské tradice, která má kořeny už v 18. století, přičemž název je odvozen od rakouského města Linz. Toto bohaté, máslové těsto je základem pro mnoho druhů cukroví a nejen to. Je také skvělým základem mnoha koláčů. Charakteristické je svou jemnou, křehkou texturou a bohatou máslovou chutí, která je často doplněna o nádech citronu nebo vanilky.
Příprava lineckého těsta je jednoduchá a nevyžaduje speciální dovednosti nebo vybavení. Základem je mouka, máslo, cukr a vejce, které se rychle spojí do hladkého těsta. Klíčem k úspěchu je kvalitní máslo a správné zpracování těsta, aby bylo hezky křehké. Proto je důležité těsto před zpracováním dobře vychladit.
Jak připravit to nejlepší linecké cukroví?
- Máslo. Až do poslední chvíle máslo uchovávejte v lednici. U křehkých těst opravdu platí, že chlad jim svědčí. Nakrájejte si tedy máslo na kostičky a než budete připraveni těsto zpracovat, odložte jej zpátky do lednice. Čím bude při zpracovávání těsta máslo chladnější, tím lépe. A ani nezkoušejte máslo vyměnit za heru nebo jiný margarín!
- Vejce. V receptu doporučuji použít 1 žloutek. A stejně jako u másla i tady platí, že čím chladnější, tím lepší. Vejce tedy až do poslední chvíle uchovávejte v lednici.
- Slepování. Tady mám pro vás hned dva skvělé tipy. Zaprvé, spodní část cukroví potírejte na té straně, která se na plechu pekla směrem dolů. Schováte tak případné nesrovnalosti, které se na cukroví obtiskly z pečicího papíru. Navíc je tahle strana o něco hrubší a zcela rovná, takže se vám bude o mnoho lépe natírat. Tu část lineckého, která má naopak vykrojený otvor, nejprve pocukrujte moučkovým cukrem a až pak slepujte.
- Odležení. Lineckému cukroví odpočinek prostě svědčí. Samozřejmě, že bude skvělé hned po upečení, ale když mu dáte pár dní odpočinku a necháte jej odležet, linecké ještě více zkřehne a bude naprosto perfektní.
Pokud se budete těchto rad držet, není na lineckém cukroví skoro co pokazit. A pokud jste už naplno naladěni na vánoční atmosféru, kromě lineckého si upečte také tyhle Hned měkké vánoční perníčky!
Dokonalé linecké cukroví
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 Kuchyňský váleček
- oblíbená vykrajováta
Ingredience
- 300 g hladké mouky (+ navíc na posypání pracovní plochy)
- 200 g másla (vychlazené z lednice)
- 1 vaječný žloutek (vychlazený z lednice)
- 100 g moučkového cukru
- nastrouhaná kůra z menšího citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na dokončení
- zavařenina z červeného rybízu
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Ve velké míse nejprve smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem. Já doporučuji spojit tyto dvě sypké ingredience metličkou, aby se opravdu rovnoměrně propojily.
- Nyní si vyndejte z lednice máslo a do těsta jej nakrájejte na menší kostičky. Pomocí dvou vidliček nebo špiček prstů do těsta máslo zapracujte tak, aby vám vznikla taková drobenka.
- Poté do těsta přidejte žloutek, kůru z citronu a vanilkový extrakt. Vše rychle rukama spojte do hladkého těsta, zabalte jej do potravinářské folie a dejte odležet do lednice. Těsto nechte odležet alespoň hodinu, ideálně ale do druhého dne.
- Odleželé těsto vyndejte z lednice, nechte asi 5 minut odpočívat při pokojové teplotě. Vyndejte si dva plechy na pečení a vyložte je pečicím papírem a předehřejte si troubu na 160°C.
- Těsto na pomoučněném válu či kuchyňské desce rozválejte na cca 5mm vysoký plát. Z těsta vykrajujte libovolné tvary – nezapomeňte polovinu z nich vykrajovat s otvorem uprostřed, ať se vám pak linecké hezky párují – a rozprostřete tvary na připravené plechy.
- Linecké pečte v předehřáté troubě cca 10 minut. Určitě nečekejte, až bude upečené zcela do zlatova. To byste jej přepekli. Linecké by mělo zůstat světlé, s lehce zlatavými okraji, pak je perfektně upečené.
- Linecké po vytažení z trouby nechte ještě pár minut odpočívat na plechu a pak jej přendejte na talíř nebo mřížku k vychladnutí. Až budou jednotlivé kousky zcela vychlazené, můžete se dát do slepování.
- Doporučuji ty kousky, které mají otvor uprostřed, před slepování posypat moučkovým cukrem. Spodní kousek lineckého vždy potřete zavařeninou a jednotlivé kousky slepujte k sobě.
- Tomuto cukroví svědčí alespoň pár dní na odležení. Uložte jej tedy do uzavřené nádoby a uchovávejte jej někde v chladu. Můžete jej tedy dát na balkón, za okno nebo do třeba sklepa.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.