Nejlepší hovězí po burgundsku

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
4. 11. 2023

Hovězí po burgundsku je jeden z těch receptů, na který si prostě musíte vyhradit čas. Vaření si ale můžete zpříjemnit sklenkou vína a budete ho naprosto zbožňovat. A pro ty, co rádi improvizují, tady opravdu doporučuji držet se striktně receptu a dát si opravdu záležet na každém jeho kroku. Odmění se vám křehkými kousky doslova rozpadajícího se masa v omáčce, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat.

I když se to tak na první pohled může zdát, příprava tohoto receptu není vůbec složitá. Stačí se držet receptu a uvařit si skvělé hovězí po burgundsku zvládne i úplný začátečník. Tradiční recept jsem totiž trochu zjednodušila. Ale nebojte, na chuti mu to neubralo.

Jaké maso na hovězí po burgundsku použít?

Tento recept jsem už vyzkoušela s několika druhy hovězího masa. Od roštěné, přes hovězí zadní až po tzv. brisket, tedy hovězí hrudí. A právě poslední zmíněný kus se podle mého názoru na tento recept hodí asi nejvíc. Maso je dokonale šťavnaté, křehké a chutná prostě o trošičku lépe než ostatní kousky. Nic ale nezkazíte ani klasickým hovězím zadním nebo jiným kouskem masa, které se hodí právě na dušení.

Hovězí po burgundsku

Tipy, jak na to nejlepší hovězí po burgundsku

  • Červené víno. Nikdy na vaření nepoužívejte víno, které byste si sami nenalili do skleničky. Obzvlášť u tohoto receptu, kde se chuť vína krásně odrazí ve výsledné chuti omáčky. A pokud se vám zda po dovaření omáčka až moc výrazná? Ničeho se nebojte a buďte trpěliví. Omáčka potřebuje svůj čas a tady platí, že druhý den je snad ještě lepší než ten první. Chutě si hezky sednou a vy si omáčku naprosto zamilujete.
  • Žampiony. Samozřejmě, že je jednodušší je přidat do receptu hned na začátku a nechat je vařit i s ostatními ingrediencemi. Když už si ale s vařením dáváte tu práci, zkuste je orestovat tak, jak uvádím v receptu. Žampiony budou křupavější, nebudou rozvařené a omáčce dodají hezký šmrnc.
  • Servírování. S čím je tohle hovězí nejlepší? Já ho nejčastěji podávám s bramborovou kaší, ale ani vařenými bramborami nic nezkazíte. A pokud máte doma dobrý chléb, pak i ten je jako příloha naprosto skvělý.
Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Křehké rozpadající se kousky hovězího masa dušené v bohaté omáčce z červeného vína dělají z hovězího bourguignonu naprosto neuvěřitelnou rodinnou večeři.
Porce 6 porcí
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 3 hod
Celkový čas 3 hod 15 minut

Pomůcky

  • 1 velký hrnec

Ingredience
  

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 175 g slaniny (nakrájené na kostky)
  • 1 1/2 kg hovězí hrudí (lze nahradit ale i hovězím zadním nebo roštěnou)
  • 2 mrkve (nakrájené na cca 1cm kousky)
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 7 stroužků česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 750 ml červeného vína (pouze takové, které byste si rádi nalili i do skleničky, já mám ráda Merlot nebo Pinot Noir)
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu (pouze lístky)
  • 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané nahrubo)
  • 2 lžíce másla
  • 500 g žampionů (nakrájené na poloviny)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup
 

  • Nejprve si připravte všechny ingredience, se kterými budete pracovat. Hovězí maso si nakrájejte na větší kousky (cca 5cm široké), slaninu nakrájejte nahrubo. Připravte si také nakrájenou mrkev, cibuli a stroužky česneku.
  • Ve velkém hrnci si nejprve orestujte do křupava slaninu a dejte stranou. Na stejném základu pak po částech orestujte kousky masa tak, aby byly opečeny ze všech stran dozlatova. Maso pak dejte stranou.
  • Do hrnce přidejte olivový olej (pokud je třeba) a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev. Restujte cca 4-5 minut, až vám cibule zesklovatí a mrkev trochu změkne. Poté přidejte 5 prolisovaných stroužků česneku a restujte další minutu.
  • Vraťte maso a slaninu zpět do hrnce a vše zasypte 2 lžícemi hladké mouky, osolte a opepřete. Vše spolu restujte cca 5 minut.
  • Do hrnce nyní přidejte červené víno a hovězí vývar tak, aby tekutina pokryla veškeré maso. Přidejte také rajčatový protlak, bobkový list a ostatní bylinky. Přiveďte omáčku k varu, poté přikryjte hrnec poklicí, snižte plamen a vařte takto na mírném ohni cca 2-2,5 hodiny až se maso bude rozpadat. Občas promíchejte.
  • Zhruba 10 minut před dovařením omáčky, která by se vám měla pomalým vařením zredukovat cca na 2/3, si připravte žampiony. Ve velké pánvi si rozehřejte máslo, přidejte na plátky zbylé stroužky česneku a restujte cca 30 vteřin. Poté do pánve přidejte žampiony a restujte cca 5 minut do zlatova.
  • Žampiony přidejte do hotové omáčky a vařte dalších 7-10 minut, aby se všechny chutě hezky propojily. Podávejte s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší a ozdobené čerstvou petrželkou.
Kalorie: 668kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Omáčka, Podzim, Z jednoho hrnce, Zima

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close