Extra čokoládový dort nejen pro milovníky čokolády. Tři vrstvy vláčného piškotu, čokoládového krému a domácí malinové náplně, které jsou zalité luxusní čokoládovou ganache, vás zanesou do čokoládového nebe.
Pečení dortů není mou každodenní záležitostí. A přiznám se, že nepatřím mezi ty, kteří mají v repertoáru širokou škálu osvědčených receptů. Nicméně, existuje jeden speciální případ, kdy se do pečení pustím s nadšením a láskou – a to při přípravě narozeninového dortu pro mého manžela. Každý rok se na tento moment těším, protože vím, že mohu svému čokoládovému milovníkovi udělat radost tím nejčokoládovějším dortem, jaký si dokáže představit.
Je to tradice, která se u nás doma zařadila možná mezi ty nejsladší. Můj manžel totiž miluje čokoládu nade vše a myšlenka na narozeninový dort s jinou příchutí pro něj není přijatelná. Proto každoročně peču tenhle čokoládový sen, který se stal symbolem naší lásky a oslavou jeho velkého dne. A musím říct, že výsledek je vždy tak úžasný, že o změně receptu ani neuvažuji. Ostatně, dort většinou sotva vydrží do druhého dne.
Klíčové komponenty čokoládového dortu
- Malinová náplň: Není příliš sladká, a proto krásně vyvažuje ostatní komponenty. Snadno se připravuje na plotně a musí úplně vychladnout před tím, než ji budete nanášet na jednotlivá patra. Abyste měli jistotu, že je malinová náplň perfektně vychlazená, připravte si náplň na úplném začátku celého pečení. A to dřív, než se pustíte do přípravy korpusu.
- Nadýchaný čokoládový korpus: Základem je bohaté čokoládové těsto, obohacené o mini čokoládové pecičky pro extra křupnutí. Jestli jste tuto kombinaci ještě nezkusili, určitě byste měli.
- Čokoládový krém: Krémem plníte jak jednotlivé vrstvy, tak pak dort jako celek. K jeho nanášení využijte zdobicí sáček s velkou kulatou špičkou. Kromě neodolatelné chuti plní máslový krém i praktickou funkci – funguje jako bariéra, která zabraňuje tomu, aby vám malinová náplň z dortu vytekla.
- Čokoládová ganache: Finální prvek, kterým je dort přelitý, dává tomuto dortu jeho kouzlo. A další čokoládovou vrstvu, pokud by to někomu náhodou bylo málo. Samozřejmě, že tento krok můžete vynechat a dort bude skvělý jen s čokoládovým krémem. Já osobně si ale myslím, že by to byla škoda. Její příprava zabere pár minut, zato celkový dojem z dortu zlepší o dalších 100%.
Dort máte upečený a hledáte další inspiraci na něco sladkého?
Narozeninový čokoládový dort
Pomůcky
- 3 dortové formy o ⌀ 20cm
- 1 ruční šlehač
- 1 silikonová stěrka
- 1 zdobicí sáček
- 1 dortová špachtle
Ingredience
Na čokoládový korpus
- 220 g hladké mouky
- 62 g holandského kakaa
- 350 g krupicového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička soli
- 2 lžičky mleté kávy
- 120 ml slunečnicového oleje
- 2 vejce (velikost L)
- 180 g zakysané smetany
- 120 ml kefíru
- 120 ml horké kávy
- 150 g čokopeciček
Na čokoládový krém
- 340 g másla
- 630 g moučkového cukru
- 63 g holandského kakaa
- 68 ml smetany ke šlehání
- špetka soli
Na malinovou náplň
- 350 g mražených malin
- 70 g krupicového cukru
- 15 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vody
Na čokoládovou ganache
- 225 g tmavé čokolády
- 225 ml smetany ke šlehání
Postup
Příprava malinové náplně
- Nejprve si připravte malinovou náplň. Škrob rozmíchejte ve 2 lžících vody a odložte stranou. Do menšího kastrůlku vsypte maliny, cukr, citronovou šťávu a rozmíchaný škrob a směs pomalu přiveďte k varu. (Jakmile maliny začnou rozmrzat, pomocí vařečky je lehce rozmáčkávejte) Až se směs začne vařit, lehce snižte plamen a vařte dalších 4-5 minut a poté odstavte z plotny.
- Malinovou náplň nechte 10-15 minut vychladnout při pokojové teplotě, pak ji přendejte do misky nebo uzavíratelné nádoby a dejte ji alespoň na 4 hodiny do chladničky.
Pečení korpusů
- Troubu předehřejte na 175°C a připravte si 3 dortové formy o ⌀ 20cm. Dortové formy vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a mletou kávu a odložte stranou.
- Pomocí ručního mixéru vyšlehejte olej, vejce a zakysanou smetanu při středně vysokých otáčkách, dokud se ingredience hezky nespojí. Přidejte kefír a opět vyšlehejte, aby se kefír spojil s ostatními ingrediencemi.
- Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou kávu a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto zcela nespojí. Poté do těsta pomocí silikonové stěrky zapracujte čokopecičky. Celkem byste měli mít kolem 1400g těsta.
- Těsto rozdělte rovnoměrně do 3 dortových forem a pečte přibližně 25 minut. Doba pečení se může nepatrně lišit, proto těsto hlídejte a korpusy vytáhněte ve chvíli, kdy špejli zapíchnutou do středu korpusu vytáhnete suchou.
- Upečené korpusy nechte vychladnout na mřížce. Při chladnutí vám korpusy nepatrně spadnou. Toho se nelekejte, je to zcela normální.
Připravte si máslový krém
- Máslo pomocí ručního mixéru vyšlehejte do krémové konzistence. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, proto by šlehání nemělo trvat déle než 2 minuty.
- Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, smetanu a sůl. Šlehejte neprve při nízkých otáčkách cca 30 sekund, poté zvyšte rychlost šlehání na maximum a šlehejte další 1-2 minuty. Hotový krém odložte stranou.
Sestavte dort
- Položte 1 dortový korpus na dortový stojan nebo servírovací talíř. Horní stranu korpusu potřete tenkou vrstvou čokoládového krému. Poté si dejte pár lžic krému do zdobicího sáčku a vytvořte kolem dokola silnější "bariéru"/kruh, který zabrání malinové náplni, aby vytekla ven z dortu.
- Do středu vytvořeného kruhu dejte malinovou náplň. Buďte opatrní – pokud dáte malinové náplně příliš, vyteče vám ven z dortu. Navrch pak položte druhou vrstvu korpusu a celý proces zopakujte. Nakonec na dort položte i poslední vrstvu korpusu.
- Zbylým čokoládovým krémem potřete vršek a boky dortu a dejte ho do chladničky alespoň na 30 minut vychladnout.
Připravte si čokoládovou ganache
- Než se vám dort vychladí, připravte si ganache. Čokoládu si nasekejte na menší kousky. Čím menší kousky uděláte, tím lépe se vám bude čokoláda rozpouštět.
- Smetanu ke šlehání zahřejte v kastrůlku tak, aby vám začala lehce probublávat. Horkou smetanu přelijte přes nasekanou čokoládu. Kovovou lžící nebo malou gumovou stěrkou velmi pomalu míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká.
- Ganache bude poměrně řídká, proto ji dejte na 20-30 minut vychladit do chladničky, aby lehce zhoustla a lépe se vám s ní pracovalo.
Dokončete dort
- Na vychladlý dort nalijte ztuhlou ganache a stěrkou ji rozetřete po celém dortu. Dort můžete dozdobit čerstvými malinami a hned podávat. Nebo jej dejte ještě do lednice vychladnout – v lednici vám takto vydrží až 5 dní.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.