Představuji vám jednoduché domácí masové kuličky s nádechem asijské kuchyně. Kuličky jsou obohacené o zázvor a sezam, zalité v neodolatelně sladké, pikantní a bohatě lepkavé omáčce. Podávané s jemně dušenou rýží a posypané sezamovými semínky, představují tyto masové kuličky skvělou volbu pro zábavnou a zdravou večeři v jakýkoli den v týdnu. A to nejlepší? Budou na stole ještě dříve, než byste stihli objednat jídlo s sebou. A jsou navíc mnohem zdravější.
K přípravě jsem zvolila mleté kuřecí maso, ale pokud dáváte přednost, skvěle poslouží také mleté vepřové nebo krůtí. Kuličky jsou ochucené jarní cibulkou, zázvorem a česnekem, díky čemuž získají svěží a zároveň netradiční chuť. Kuličky pak neraději peču v troubě. Je to pohodlné, bezstarostné a navíc ušetříte i pár kalorií, protože je nemusíte smažit na oleji.
Když se masové kuličky pečou, je čas na omáčku. A věřte mi, právě omáčka je ten pravý důvod, proč si tento recept zamilujete. Je neuvěřitelně chutná a návyková, dokonale sladká, s pikantním nádechem a po dokončení přímo láká k okamžitému ochutnání. Tajemstvím je dokonalá kombinace jednotlivých ingrediencí, která omáčce dodává jedinečnou sladkost, pikantnost a nádherně tmavou barvu.
Pokud tedy hledáte něco zdravého a chutného, co byste si připravili tento týden k večeři, udělejte si tyto masové kuličky. Nebo pozvěte své nejlepší přátele na asijský večer a ohromte je tímto skvělým hovězím po asijsku!
Krůtí masové kuličky na asijský způsob
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 hluboká pánev
- 1 větší mísa
- 1 zmrzlinové kleště
Ingredience
- 600 g krůtího mletého masa
- 1 mrkev
- 75 g strouhanky
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 1 hrst nasekané thajské bazalky (nasekaná nadrobno)
- 2 jarní cibulky (nasekaná nadrobno)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sriracha omáčky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
Na omáčku:
- 100 ml světlé sojové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce sriracha omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
K podávání
- uvařená rýže
- sezamová semínka
- dušená brokolice či jiná zelenina
Postup
- Předehřejte si troubu na 200°C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Do velké mísy dejte mleté krůtí maso, strouhanku, zázvor, bazalku, nastrouhanou mrkev, jarní cibulku, česnek, sojovou a rybí omáčku, srirachu a sůl s pepřem.
- Všechno promíchejte, dokud se ingredience spojí. Poté si navlhčete ruce a ze směsi tvarujte kuličky o průměru cca 3-4 cm. Případně můžete požít zmrzlinové kleště, díky kterým budete mít jednu kuličku jako druhou.
- Připravené kuličky vyložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě 20 minut. Poté zapněte program gril a pečte další 1-2 minuty, dokud nejsou kuličky zlatavě hnědé.
- Po dopečení kuličky vyndejte z trouby a připravte si omáčku. Všechny ingredience na omáčku dejte do velké hluboké pánve s pomalu přiveďte k varu. Vařte cca 4-5 minut tak, aby omáčka lehce zhoustla.
- Do připravené omáčky pak dejte upečené masové kuličky a ještě je prohřejte. Podávejte ideálně s rýží, dušenou brokolicí a posypte vše na závěr sezamovými semínky.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.