Masové kuličky se zázvorem po asijsku

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
26. 2. 2024

Představuji vám jednoduché domácí masové kuličky s nádechem asijské kuchyně. Kuličky jsou obohacené o zázvor a sezam, zalité v neodolatelně sladké, pikantní a bohatě lepkavé omáčce. Podávané s jemně dušenou rýží a posypané sezamovými semínky, představují tyto masové kuličky skvělou volbu pro zábavnou a zdravou večeři v jakýkoli den v týdnu. A to nejlepší? Budou na stole ještě dříve, než byste stihli objednat jídlo s sebou. A jsou navíc mnohem zdravější.

K přípravě jsem zvolila mleté kuřecí maso, ale pokud dáváte přednost, skvěle poslouží také mleté vepřové nebo krůtí. Kuličky jsou ochucené jarní cibulkou, zázvorem a česnekem, díky čemuž získají svěží a zároveň netradiční chuť. Kuličky pak neraději peču v troubě. Je to pohodlné, bezstarostné a navíc ušetříte i pár kalorií, protože je nemusíte smažit na oleji.

Když se masové kuličky pečou, je čas na omáčku. A věřte mi, právě omáčka je ten pravý důvod, proč si tento recept zamilujete. Je neuvěřitelně chutná a návyková, dokonale sladká, s pikantním nádechem a po dokončení přímo láká k okamžitému ochutnání. Tajemstvím je dokonalá kombinace jednotlivých ingrediencí, která omáčce dodává jedinečnou sladkost, pikantnost a nádherně tmavou barvu.

masové kuličky

Pokud tedy hledáte něco zdravého a chutného, co byste si připravili tento týden k večeři, udělejte si tyto masové kuličky. Nebo pozvěte své nejlepší přátele na asijský večer a ohromte je tímto skvělým hovězím po asijsku!

masové kuličky

Krůtí masové kuličky na asijský způsob

Kombinace mletého kuřecího masa, aromatického zázvoru, svěží thajské bazalky a nastrouhané mrkve vás doslova pohltí. Tyto kuličky překypují exotickými chutěmi, které si zamiluje každý milovník asijské kuchyně.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 hluboká pánev
  • 1 větší mísa
  • 1 zmrzlinové kleště

Ingredience
  

  • 600 g krůtího mletého masa
  • 1 mrkev
  • 75 g strouhanky
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 hrst nasekané thajské bazalky (nasekaná nadrobno)
  • 2 jarní cibulky (nasekaná nadrobno)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sriracha omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře

Na omáčku:

  • 100 ml světlé sojové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce sriracha omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)

K podávání

  • uvařená rýže
  • sezamová semínka
  • dušená brokolice či jiná zelenina

Postup
 

  • Předehřejte si troubu na 200°C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Do velké mísy dejte mleté krůtí maso, strouhanku, zázvor, bazalku, nastrouhanou mrkev, jarní cibulku, česnek, sojovou a rybí omáčku, srirachu a sůl s pepřem.
  • Všechno promíchejte, dokud se ingredience spojí. Poté si navlhčete ruce a ze směsi tvarujte kuličky o průměru cca 3-4 cm. Případně můžete požít zmrzlinové kleště, díky kterým budete mít jednu kuličku jako druhou.
  • Připravené kuličky vyložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě 20 minut. Poté zapněte program gril a pečte další 1-2 minuty, dokud nejsou kuličky zlatavě hnědé.
  • Po dopečení kuličky vyndejte z trouby a připravte si omáčku. Všechny ingredience na omáčku dejte do velké hluboké pánve s pomalu přiveďte k varu. Vařte cca 4-5 minut tak, aby omáčka lehce zhoustla.
  • Do připravené omáčky pak dejte upečené masové kuličky a ještě je prohřejte. Podávejte ideálně s rýží, dušenou brokolicí a posypte vše na závěr sezamovými semínky.
Kalorie: 317kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Mealprep, Rychlé, Snadné, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close