Marocké kuře s cizrnou

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
25. 3. 2024

Marocké kuře s cizrnou je ideální večeří na všední den. Jídlo je plné chuti, výživné a snadné na přípravu. Navíc ho celé připravíte v jedné pánvi, takže se s jeho vařením pojí minimum špinavého nádobí. Recepty z jedné pánev jsou v naší domácnosti velmi oblíbené, obzvlášť u mě. Představují totiž tu naprosto bezproblémovou variantu večeře, zejména když se pracovní povinnosti protáhnou do pozdních hodin a vy nemáte extra čas navíc na přípravu složité večeře.

Jedním z klíčových bodů tohoto receptu je, že nevyžaduje dlouhé marinování – deset minut je naprosto dostačujících. Ani krájení není nijak náročné, stačí jen nakrájet cibuli na tenčí plátky a máte hotovo. Recept je navíc ideální pro osoby s potravinovými alergiemi, neboť neobsahuje lepek, mléčné výrobky ani ořechy, a ještě k tomu je bohatý na bílkoviny – což je jeho další velké plus.

Marocké kuře je také perfektní volbou pro nedělní meal prep. V neděli večer si kuře připravte společně s porcí dušené brokolice (případně s rýží) a poté jídlo rozdělte do připravených krabiček. Ty pak můžete během týdne jednoduše ohřát a bez námahy si užívat chutný a vyvážený oběd i během náročných pracovních dní.

kuře

Ingredience na marocké kuře

Pro tento recept dávám přednost kuřecím stehnům s kůží, jelikož zůstávají nádherně šťavnatá. Pokud dáváte přednost variantě bez kosti a kůže nebo byste raději použili kuřecí prsa, je to také možné, ale pamatujte, že doba vaření se v tomto případě mírně zkrátí a zároveň maso nepustí tolik šťávy na smažení cibule. Budete si tedy muset pomoci cca 1 lžící oleje navíc.

Kuřecí maso marinuju ve směsi papriky, oregana a kmínu, díky čemuž bude každé sousto bude plné chuti. Cizrna pak přidává pokrmu bohatost, a lehce křupavý element. Rajčatový protlak přináší svěžest a umami tóny – tajemství spočívá ve zkaramelizování pasty společně s kořením a česnekem.

Harissa, populární severoafrická kořenící pasta, dodává receptu lehkou pikantnost a kyselost, což přispívá k intenzivní chuti celého jídla. Citron, pečený společně s kuřecím masem a cizrnou dodává pokrmu šmrnc a celé jídlo dokonale doplňuje.

Další skvělé recepty z jedné pánve

kuře recept

Marocké kuře s cizrnou

Marocké kuře s cizrnou je skvělá výživná večeře je plná výrazných chutí. Její příprava je naprosto jednoduchá, a jedná se tak o ideální recept na všední dny.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 30 minut
Celkový čas 45 minut

Pomůcky

  • 1 větší pánev vhodná do trouby

Ingredience
  

  • 500 g vykoštěných kuřecích horních stehen
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce harissa omáčky
  • 1 plechovka cizrny (cca 400g vč. nálevu)
  • 1 citrón
  • 1 lžička soli
  • 1 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • nasekaná čerstvá petrželka k servírování

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 210 °C.
  • Kuřecí stehna vložte do větší mísy a smíchejte s olivovým olejem, kmínem, paprikou, oreganem, solí a pepřem. Rukama koření do masa dobře zapracujte a nechte 10-15 minut maso marinovat.
  • Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky a stroužky česneku prolisujte.
  • Rozehřejte velkou pánev vhodnou do trouby. Jakmile se pánev rozpálí, snižte trochu plamen, položte na pánev kuřecí stehna (kůží dolů) a opékejte je takto 6 až 7 minut. Jakmile zezlátnou a jsou křupavá, opatrně je otočte a opékejte stehna další 2 minuty. Kuře přendejte na talíř a odložte stranou.
  • Na pánev přidejte nakrájenou červenou cibuli (v pánvi by vám mělo zbýt dost šťávy a tuku z kuřete, abyste nepotřebovali další olej). Cibuli smažte do měkka asi 3-4 minuty. Přidejte česnek, rajčatový protlak a harissu a vařte další 2 minuty a dochuťte špetkou soli.
  • Do pánve přidejte plechovku cizrny i s nálevem a vařte 3-4 minuty. Směs míchejte, aby se lehce připečené kousky, které se přichytili na pánev, smíchaly s cizrnovou směsí. Polovinu citronu nakrájejte na tenké plátky.
  • Kuřecí stehna vložte zpět (kůží nahoru) do pánve společně s cizrnou a rozprostřete kolem kuřete plátky citronu. Přeneste pánev do trouby a pečte 15 až 20 minut, aby kuře získalo krásnou zlatavou barvu a dopeklo se.
  • Na hotové kuře a cizrnu vymačkejte zbývající polovinu citronu a ozdobte čerstvou petrželkou.
Kalorie: 508kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Marocká
Klíčové slovo: Bez lepku, Maso, Mealprep, Rychlé, Snadné

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close