Mačkané brambory s jogurtem a fazolemi jsou skvělou variací na zdravý a chutný salát, který vás nejen zasytí, ale i osvěží. Jedná se o plnohodnotné jídlo, které kombinuje mačkané brambory s luštěninou v podobě fazolí. Vše je ochucené krémovou medovo-hořčičnou zálivkou a podávané na svěžím jogurtu, díky kterému do salátu přidáme také bílkoviny. Pár jednoduchých ingrediencí, snadná příprava a skvělý oběd do práce nebo lehká večeře je na světě!
Příprava tohoto salátu mi připomíná letní dny strávené na zahradě s rodinou, kdy jsme si společně připravovali různé pokrmy z čerstvých surovin. Brambory byly vždy naší oblíbenou základní ingrediencí, kterou jsme rádi kombinovali s různými druhy zeleniny a omáček. Jednoho dne jsem se rozhodla přidat do salátového mixu jogurt, což celému jídlu dodalo lehkost a svěžest. Výsledný salát se stal velmi rychle favoritem na našich piknicích a rodinných setkáních, protože byl nejen chutný, ale také výživný a snadný na přípravu.
Jaké brambory na salát použít?
Pro přípravu dokonalého bramborového salátu je druh brambor klíčový. Nejlepší volbou jsou odrůdy, které mají pevnou strukturu a dobře drží tvar i po uvaření. Tyto brambory se snadno krájí a nebudou se rozpadat. Naopak škrobové brambory jsou lepší pro pečení nebo přípravu kaší, protože mají tendenci se při vaření rozpadat a vytvářet kašovitou konzistenci. Já osobně na tento salát nejraději sahám pro bramborách grenaille, které jsou menší, vytvoří v salátu strukturu a po upečení budou krásně křupavé.
Ať už sáhnete po kterémkoliv druhu brambor, důležité je, aby vám salát chutnal. Doufám tedy, že i vy si tento recept zamilujete a přidáte ho do svého repertoáru oblíbených salátů. A nebojte se ho připravit i v chladnějších měsících. Mezi všemi těmi ragú, polévkami a omáčkami je takové lehké a svěží jídlo příjemnou změnou.
Mačkané brambory s jogurtem a fazolemi
Pomůcky
- 2 plechy na pečení
- 1 hrnec na brambory
Ingredience
- 600 g brambor
- 200 g zelených fazolek
- 240 g borlotti fazolí v konzervě (případně jiných fazolí)
- 1 červená cibule
- 300 g řeckého jogurtu
- 1 citrón
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl na dochucení
Na zálivku:
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Troubu si předehřejte na 200℃. Brambory vložte do studené vody se solí, přiveďte k varu a nechte 15 minut vařit, dokud nezměknou, a poté je slijte.
- Přendejte je na plech, rozmačkejte je hřbetem sklenice a pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte v troubě při 200 °C 30-35 minut, dokud nebudou křupavé.
- Fazolky borlotti sceďte a osušte a vysypte na plech vyložený pečicím papírem (můžete je přidat k bramborám). Fazolky také zakápněte olivovým oleje, osolte a dejte péct.
- Zelené fazolky nakrájejte na třetiny a vhoďte je do vroucí vody na 4 minuty povařit. Poté je okamžitě vložte do ledové vody, aby si zachovaly svou křupavost a krásně zelenou barvu.
- Ingredience na zálivku společně promíchejte ve velké míse. Přidejte do mísy upečené brambory, fazolky borlotti i zelené fazole. Červenou cibuli si nakrájejte na tenké plátky a přidejte k ostatním ingrediencím. Promíchejte a odložte stranou.
- Řecký jogurt smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku a šťávou z 1 citrónu. Jogurt pak rozetřete na talíř a navrch naservírujte bramborový salát.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Naprosto výborný. Taky jsme dostaly od rodičů brambory a tenhle recept je skvělá forma zpracování. Navíc teď v prosinci respektive v zimě plné těžkých jídel, je to skvělá oddychovka. Opět děkuji za super recept. Zařazuji do svého repertoáru vaření.
Milionkrát děkuju a jsem ráda, že i takový „obyčejný“ bramborový recept má úspěch :))