Vajíčková pomazánka je klasikou, která nikdy nezklame – jednoduchá, ale přesto bohatá na chuť, je oblíbenou svačinou i rychlým řešením pro nečekané hosty. Tento skromný pokrm, známý svou všestranností a snadnou přípravou, má však svá malá tajemství, díky kterým proměníte obyčejnou směs vajec a majonézy v neodolatelný kulinářský zážitek.
V tomto článku se s vámi podělím o osvědčené metody, jak vykouzlit perfektně uvařená vejce a přidat ten správný šmrnc, aby vaše vajíčková pomazánka byla vždy kousek nad ostatními.
Kvalitní suroviny
Výběr kvalitních surovin je základem každého dobrého receptu, a vajíčková pomazánka není výjimkou. Začněte s čerstvými vejci – jejich chuť a kvalita jsou klíčové pro konečný výsledek. Pokud můžete, volte vejce od slepic chovaných ve volném výběhu nebo vejce bio kvality. Mají obvykle bohatší chuť a intenzivnější barvu žloutku.
Kvalita majonézy také hraje důležitou roli. Ať už preferujete kupovanou nebo domácí, vyberte takovou, která je bohatá na chuť. Já osobně používám majonézu Hellmann’s.
Vajíčková pomazánka a správný postup vaření vajec
Klíčem k dokonalé vajíčkové pomazánce je správné uvaření vajec. Jak je zmíněno i v receptu, ideální je vyjmout vejce z lednice alespoň půl hodiny až hodinu před vařením, aby se přizpůsobila pokojové teplotě. Tento jednoduchý krok pomáhá předcházet praskání skořápek během vaření.
Vaření vajec ve vroucí vodě je dalším důležitým krokem – zajistí, že máte plnou kontrolu nad časem vaření a tím i nad konzistencí vaječného žloutku.
Vajíčka vařte podle preferované konzistence, já na pomazánku vařím vejce 8 minut. Nezapomeňte přidat nebo ubrat čas podle velikosti vajec. Pokud byste vejce zapomněli vyndat z lednice a vkládali jste je do vody studená, vařte je o 1 minutu déle.
Máte doma spoustu vajec a nevíte co s nimi? Zkuste některý z mých dalších receptů s vejci. Třeba tyhle snídaňové muffiny nebo skvělý toast s pošírovaným vejcem.
Vajíčková pomazánka
Pomůcky
- 1 hrnec
- 1 větší mísa
Ingredience
- 6 vajec
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce polotučného tvarohu (můžete samozřejmě použít i tučný)
- 1,5 lžičky dijonské hořčice
- 2 kyselé okurky (nakrájené nadrobno)
- 1 šalotka (nakrájená nadrobno)
- 1-2 lžíce láku z okurek
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup
- Nejprve si dejte vařit vejce. Doporučuji si vajíčka vyndat z lednice 30min až hodinu předem, aby získaly pokojovou teplotu. Vyhnete se tak teplotnímu šoku a vejce vám nepopraskají.
- Do hrnce, ve kterém budete vejce vařit, dejte dostatek vody tak, aby v ní pak vejce byla ponořená. Vodu přiveďte k varu a do vroucí vody pak opatrně vkládejte vejce. Vejce pak vařte 8 minut.
- Uvařená vejce ihned zchlaďte ve studené vodě a až budou studená, všechny je oloupejte.
- Vejce si pak rozdělte na bílky a žloutky. Bílky nasekejte nahrubo a žloutky si dejte do mísy, ve které budete míchat pomazánku.
- K uvařeným žloutkům přidejte majonézu, tvaroh a hořčici a pomocí vidličky žloutky rozmačkejte a vymíchejte do hladka.
- Nyní ke žloutkové směsi přidejte nadrobno nasekané kyselé okurky, šalotku a nakrájené bílky. Lžící promíchejte a dochuťte lákem z okurek, solí a pepřem. Podávejte ideálně na čerstvém kváskovém chlebu.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.