Kuřecí Tinga Bowl s rýží

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
26. 8. 2024

Pokud milujete jídla, která jsou plná chutí a tak trochu vás přenesou do jiného světa, pak je tenhle recept na Kuřecí Tinga Bowl přesně pro vás. Představte si šťavnaté kuřecí maso v pikantní rajčatové omáčce s kouřovým nádechem – kombinace, která vás okamžitě zahřeje u srdce. Přidejte k tomu svěží zeleninu, krémové avokádo a možná i trochu sýra a vytvoříte jídlo, kterému těžko odoláte. Obzvlášť pokud milujete mexickou kuchyni.

Co na těchto bowls miluju nejvíc, je to, jak jsou vlastně univerzální. Můžete si je doladit přesně podle své chuti – přidat trochu jalapeños, zakápnout trochou limetky, vyšperkovat je zakysanou smetanou nebo si místo rýže uvařit třeba quinou. A když vám něco zbyde, skvěle se to hodí jako oběd na druhý den. A věřte mi, že tohle je jedno z těch jídel, která chutnají stejně dobře jak čerstvě uvařená, tak druhý den vytažená z krabičky.

kuřecí

Kuřecí Tinga Bowl s rýží

Představte si šťavnaté kuřecí maso v pikantní rajčatové omáčce s kouřovým nádechem – kombinace, která vás okamžitě zahřeje u srdce.
Porce 6 porcí
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut

Pomůcky

  • 1 plech na pečení

Ingredience
  

  • 650 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 180 g red salsa omáčky
  • 2-3 chipotle papričky (lze vynechat)
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 větší cibule
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 g basmati rýže
  • zakysaná smetana k podávání
  • čerstvá limeta

Na avokádovou salsu:

  • 2 větší avokáda
  • 1 jalapeňo paprička
  • 1 hrst čerstvě nasekaného koriandru
  • 1 limeta
  • sůl na dochucení

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 210℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Papriky si nakrájejte na tenčí proužky a cibuli na klínky.
  • Do větší mísy dejte kuřecí maso a smíchejte ho s olivovými olejem, salsou, oreganem, kmínem, rajčatovou pastou, chipotle papričkami a solí. Dobře promíchejte.
  • Do mísy přidejte také nakrájené papriky a cibuli, ještě zlehka osolte a vše rovnoměrně rozprostřete na připravený plech. Pečte 20-25 minut v předehřáté trouby dokud není kuře upečené a papriky nezačnou uhelnatět.
  • Zatímco se kuře peče, dejte si vařit rýži. Rýži vsypte do hrnce a zalije vodou v poměru 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Přiveďte k varu. Poté rýži osolte a snižte plamen na minimum. Hrnec přiklopte a vařte, dokud se všechna voda nevyvaří. Poté rýži odstavte z plotny a nechte ještě 5-10 minut dojít.
  • Připravte si také avokádovou salsu. Avokádo vidličkou rozmačkejte a smíchejte se šťávou z limety, koriandrem a špetkou soli. Promíchejte a dle chuti dosolte a odložte stranou.
  • Upečené kuře a papriky vyndejte z trouby a kuře natrhejte na menší kousky. Ještě na plechu promíchejte s omáčkou a ostatními ingrediencemi.
  • Kuřecí maso podávejte s rýží, avokádovou salsou a zakysanou smetanou. Celé jídlo pak můžete zakápnout extra šťávou z limetky a ozdobit čerstvým koriandrem.
Kalorie: 449kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Mexická
Klíčové slovo: Bez lepku, Kuřecí, Mealprep, Rychlé, Snadné, Z jednoho hrnce

 

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close