Během pracovního týdne miluju jednoduchá jídla a tohle kuře je přesně podle mého gusta. Za pár minut si jednotlivé ingredience připravíte, a pak už se vše peče na jednom plechu v troubě. Vy se tak nemusíte o nic starat a jen čekáte, až se vám večeře upeče. A výsledek? Ten je až překvapivě dobrý!
Ono se na první pohled může zdát, že je příprava receptu komplikovaná, ale opak je pravdou. Kuřecí maso jen naložíte v koření, batáty nakrájíte a salsu? Tu snadno vymixujete v kuchyňském mixéru. Takže ve skutečnosti je to mixér a trouba, kdo odvede většinu práce za vás.
No a co je na receptu nejlepší? Že se vlastně skládá z úplně základních surovin, které často najdete doma ve spíži. Vytvořit něco tak lahodného z běžně dostupných ingrediencí je důkazem toho, že ty nejlepší pokrmy se nemusí vždy skládat jen ze speciálních surovin. Navíc je každý krok přípravy tohoto jídla promyšlen do posledního detailu tak, aby zdůraznil přirozenou chuť a texturu použitých surovin, a přitom zachoval celkovou harmonii chutí.
Jedna salsa, tisíc možností!
Pro mě je tahla salsa to nejlepší na celém receptu. Vážně, totálně jí ZBOŽŇUJU a vždycky dělám rovnou dvojitou dávku. Použiju jí totiž pak třeba k lososovi, jehněčímu, do salátů místo dresingu, jako pomazánku na chleba nebo jako dip. Je prostě milion způsobů, jak ji využít.
Její univerzálnost a schopnost obohatit různá jídla je prostě úžasná. Ať už hledáte způsob, jak oživit obyčejná jídla, nebo jen něco nového k ochucení oblíbených snacků, s touto salsou nešlápnete vedle. Její bohatá chuť a krásně zelená barva dokáže proměnit každé jídlo v gastronomický zážitek.
Zajímaly by vás další recepty na kuře?
Pak musíte vyzkoušet některý z těchto receptů. Všechny chutnají skvěle a já věřím, že budou mít úspěch i u vás v kuchyni!
- Zapečené těstoviny s kuřecím masem a brokolicí
- Pollo a la Brasa (Peruánské kuře)
- Kuře s noky v citronové omáčce
- Kuřecí Shawarma s Pitou a Tzatziki
Kuřecí kousky s batáty a avokádovou salsou
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 kuchyňský mixér
Ingredience
- 550 g kuřecích prsou
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 2 větší batáty
- 1 citron
Na avokádovou salsu
- 2 zralá avokáda
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 jalapeňo paprička
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Troubu předehřejte na 210℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, stroužky česneku prolisujte, citron si nakrájejte na klínky a batáty nakrájejte na menší hranolky.
- V míse pak smíchejte kuřecí kousky s 3 lžícemi olivového oleje, uzenou a sladkou paprikou, kmínem, chilli, solí a pepřem.
- Na plechu smíchejte nakrájené batátové hranolky s 1 lžící olivového oleje, špetkou soli a špetkou pepře. Pečte v předehřáté troubě 15 minut.
- Batáty vyndejte z trouby, odsuňte je na 1 stranu plechu a na druhou přidejte kuřecí kousky. Rozložte po celém plechu klínky citrónu a vše dejte péct na dalších 25 minut dokud není kuře dozlatova upečené a hranolky křupavé.
- Mezitím, co se vše peče, si připravte avokádovou salsu. Do kuchyňského mixéru dejte všechny ingredience na salsu a vymixujte je do hladka. Podle potřeby případně dochuťte solí či šťávou z citrónu.
- Podávejte tak, že na talíř nejprve rozdělíte avokádovou salsu a navrch dejte upečené kuřecí kousky a batátové hranolky. Pokud chcete, můžete přidat také nasekané čerstvé bylinky.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.