Kuře na pomerančích je přesně ten recept, který skvěle kombinuje sladký a slaný prvek. Vzájemně se tyto chutě perfektně doplňují a za mě je to ideální večeře na všední den. Do receptu jsem sice uvedla, že vám jeho příprava zabere 30 minut, ale zvládnete to rychleji. Jakmile si recept „osaháte“, jste schopni mít do 20 minut jídlo hotové. Já myslím, že je to tedy ideální večeře, kterou zvládnete připravit i na poslední chvíli.
Když jsem manželovi doma řekla, že bude k obědu kuře na pomerančích, trochu se zhrozil. Zaprvé, pomeranče nejsou jeho oblíbené ovoce. Zadruhé, jednou měl to štěstí takové kuře ochutnat v nejmenovaném asijském bistru, a nebyl zrovna nadšen. ALE! To bych nebyla já, abych ho nepřesvědčila o tom, že to jídlo může chutnat skvěle.
Vlastně jsem k receptu přistoupila trochu jinak, než budete asi zvyklí. Žádné křupavé vysmažené kousky kuřete obalené v kukuřičném škrobu tentokrát nečekejte. Naopak jsem maso brala pouze jako doplněk a zdroj bílkoviny. Celý recept stojí na omáčce. A ta zase na pomerančích. Využila jsem proto nejen pomerančovou šťávu, ale také kousky pomeranče, které se v omáčce hezky vyvaří a kůra společně s cukrem trochu zkaramelizuje. Výsledkem je zdravé, chutné a neuvěřitelně snadné jídlo, které si nakonec doma vaříme moc rádi.

Baví vás recepty inspirované asijskou kuchyní? Pak jste u mě na blogu na správném místě! Pokud bych totiž měla vybrat jednu kuchyni, kterou bych měla jíst do konce života, ta asijská bude bojovat na předních příčkách. I z toho důvodu tady najdete hned několik dalších skvělých receptů s asijským nádechem a pokud bych měla doporučit jeden, musíte zkusit tyhle Pad Thai s kuřecím masem.

Kuře na pomerančích s rýží
Pomůcky
- 1 větší pánev
Ingredience
- 600 g kuřecích nebo krůtích prsou
- 3 BIO pomeranče
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce třtinového cukru
- 75 ml sojové omáčky
- 1 lžíce chilli pasty (Gochujang, sambal oelek či jiná alternativa)
- sůl na dochucení
K podávání:
- vařená basmati rýže
- jarní cibulka
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Jeden pomeranč rozkrojte na polovinu, každou polovinu pak ještě rozpulte a pomeranč pak nakrájejte na plátky.
- Ze zbývajících pomerančů pomocí lisu na citrusy vymačkejte šťávu. Měli byste získat kolem 250ml pomerančové šťávy. Pokud by vaše pomeranče nebyly dostatečně šťavnaté, vymačkejte další.
- Na pánvi rozehřejte olej a přidejte kousky kuřecího masa. Lehce osolte (se solí opatrně, dosolovat budete případně až po přidání sojové omáčky) a dozlatova jednotlivé kousky opečte. Poté je vyndejte z pánve a odložte stranou.
- Do pánve nalijte pomerančovou šťávu, sojovou omáčku a přidejte také třtinový cukr a chilli pastu. Promíchejte a lehce zvyšte teplotu, aby se omáčka vařila.
- Do omáčky přidejte plátky pomeranče, zamíchejte, aby se všechny plátky obalily, a pak nechte omáčku vařit, dokud se nezredukuje na třetinu a mírně nezhoustne.
- Nakonec do pánve vraťte i kuřecí maso, vše společně promíchejte a ještě tak 1 min zlehka povařte, aby se jednotlivé chutě hezky propojily. Podávejte s uvařenou rýží a posypané jarní cibulkou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Dnes jsem vyzkoušela a je to vynikající! Milujeme Asii a tohle je rychlé, snadné a výborné. Moc děkuji
Děkujuuuu, jsem moc ráda, že chutnalo :)))
Asi jsem někde udělala chybu, omáčka byla trochu nahořklá.. příště asi dám jen plátky pomeranče bez kůry (byly omyté a bio) a budu redukovat po kratší dobu. Musím tomu dát druhou šanci🙂
Tak to mě moc mrzí, ale ráda čtu, že tomu chcete dát druhou šanci. Pomeranče dělají hodně, nahořklá chuť může být právě ze slupek, takže přístě klidně pomeranče před tím, než je dáte do omáčky, oloupat a pak by to mělo být úplně bez problému 🙂
Recept je úplně geniální, tak jednoduchý a prostě skvělý!
Nemůžu se dočkat Vaší kuchařky 🌸
Moc děkuju a nebojte Evi, na kuchařce se intenzivně pracuje! Dočkáte se snad brzyyy ❤️