Recept na křupavý tofu řízek se zelným salátem je výsledkem hned několika inspirací a taky mojí snahy oblíbit si tofu a najít si k němu trochu cestu. Mým cílem tedy byl křupavý vegetariánský řízek, který by mohl silně konkurovat řízku kuřecímu. Nejde mi o to, aby tento recept zcela nahradil maso nebo řízek tak, jak ho máme rádi. Spíš chci ukázat, že i vegetariánské varianty našich klasických jídel mohou být chuťově dobré.
Protože v dnešní době má mnoho z nás kolem sebe kamaráda, který maso rád nemá, tak proč i jemu nezkusit připravit jídlo, které bude stejně dobré, jako to naše. A pokud kolem sebe máte přátele, kteří jsou k vegetariánským jídlům skeptičtí, rozhodně jim doporučuji vyzkoušet tento křupavý tofu řízek. Jsem si jistá, že je mile překvapí jak svou chutí, tak i texturou.
Když jsem nad receptem přemýšlela, snažila jsem se najít rovnováhu mezi křupavostí tofu a jemností zelného salátu. Tofu, které používám, je lehce marinované, což mu dodává skvělou chuť. Zelný salát, se kterým tento řízek ráda servíruji, zase přináší svěžest a lehkost. Kombinace těchto dvou složek vytváří za mě dokonalé jídlo, které si najde oblibu i u zarytých masožroutů.
A co mě na tomto receptu nejvíce baví, je jeho jednoduchost a rychlost přípravy. I když je to recept plný chutí a textur, jeho příprava je nenáročná a vhodná i pro začátečníky. Stačí vám jen pár kroků, a máte připravenou skvělou vegetariánskou večeři, která se dá jíst jak studená, tak teplá.
Jak na dokonale křupavý tofu řízek?
Prvním krokem je výběr správného tofu. Pro dosažení nejlepší křupavosti doporučuji používat extra pevné tofu, které má vyšší obsah bílkovin a méně vody. Díky tomu tofu zůstane pevné a nebude se rozpadat během vaření.
Dalším klíčovým krokem je odsát z tofu co nejvíce vody. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je lisovat tofu mezi dvěma papírovými utěrkami nebo čistou kuchyňskou utěrkou a celé to zatížit, aby se z tofu voda co nejvíce vymačkala. Takto nechte tofu lisovat alespoň 15 minut. Čím sušší je povrch tofu, tím křupavější bude.
Při smažení tofu používejte dostatečné množství oleje při středně vysoké teplotě, aby se tofu rychle opeklo a získalo křupavou povrchovou vrstvu. Pokud preferujete zdravější variantu, můžete tofu osmažit v horkovzdušné fritéze.
Pánev, ve které tofu smažíte, by neměla být přeplněná. Kousky tofu by měly být na pánvi rovnoměrně rozprostřené, aby se každý kousek dokonale osmažil ze všech stran. Po usmažení nechte z tofu vykapat přebytečný olej na papírové utěrky.
Doufám, že vám recept pomůže k tomu, abyste si dokonale křupavé tofu připravili i vy, sami doma. A třeba si díky tomu postupně najdete i cestu k tomu, aby vám tofu chutnalo a budete si ho připravovat rádi. Za mě je tenhle recept skvělý způsob, jak si tofu snadno a rychle zamilovat.
Křupavý tofu řízek
Pomůcky
- 1 pánev na smažení
- 1 mandolína
Ingredience
- 400 g bloček tofu
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 120 g panko strouhanky
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička soli
- olej na smažení
Na zelný salát
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 1/2 červené cibule
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 hrst petrželové natě
- 125 g řeckého jogurtu
- 1 citrón
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Na dokončení:
- sezamová semínka
- med
Postup
- Vezměte tofu a nakrájejte ho na tři až čtyři dlouhé tenké obdélníkové kousky. Ty položte na prkénko a navrch dejte papírové utěrky, na ně položte plech na pečení a zatěžkejte ho, abyste z tofu vytlačili veškerou tekutinu. Odstavte na cca 10 minut.
- Mezitím si připravte salát. Zelí a červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Listy máty nakrájejte na tenké proužky a petrželku nahrubo nasekejte.
- Ve velké míse smíchejte jogurt, kůru z celého citronu, prolisované stroužky česneku, šťávu z celého citronu, olivový olej, sůl a pepř. Promíchejte a ochutnejte, případně podle potřeby přidejte olivový olej, sůl a pepř.
- K zálivce přidejte mátu, petržel, zelí a cibuli. Čistýma rukama důkladně promíchejte. Nechte salát ideálně cca hodinu odležet v lednici.
- Nyní je čas na přípravu tofu řízků. Připravte si 3 misky. Do jedné dejte mouku, do druhé rozklepněte vejce a promíchejte je s mlékem a do třetí dejte panko strouhanku, sušenou cibuli, česnek a sůl.
- Každý kousek tofu nejprve obalte v mouce, pak ho namočte do vejce a nakonec ho obalte v panko strouhance tak, aby tofu bylo obalené ze všech stran.
- Do pánve na smažení dejte vrstvu oleje a důkladně ho rozpalte. Snižte plamen na střední teplotu a začněte smažit kousek tofu cca 3-4 minuty z každé strany, aby bylo krásně zlatavé.
- Tofu poté vyndejte z pánve a odložte na talířek vystlaný papírovými utěrkami, kterými odsajete přebytečný olej.
- Na talíř pak dejte vždy 1 kousek tofu a navrch velkou porci zelného salátu. Na závěr pak jídlo můžete posypat sezamovými semínky a lehce zakápnout medem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.