Křupavé pečené brambory v troubě

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
19. 1. 2024

Dokonale křupavé pečené brambory, které si každý zamiluje. Přesně takový je recept, který s vámi budu dnes sdílet. I když, spíše než recept bych tento článek nazvala návodem, jak u pečených brambor docílit té perfektní křupavé konzistence. Brambory jsou křupavé na povrchu, zatímco uvnitř jsou nadýchané a jemné jako obláček.

A v čem je tedy ten trik? Odpověď je jednoduchá. VAŘENÍ a JEDLÁ SODA. Dvě věci, bez kterých si nyní přípravu dokonale křupavých brambor nedokážu představit. Níže se spolu podíváme na to, proč jsou tyto dva kroky zásadní k dosažení té perfektní konzistence.

  1. Jedlá soda – Ať už vám to zní jakkoliv zvláštně, hoďte veškeré předsudky za hlavu. Jedlá soda funguje, a funguje lépe než byste možná čekali! Díky jedlé sodě má voda, ve které budete brambory vařit, vyšší zásaditost. Ta umožní větší narušení povrchu brambor, díky čemuž budou vaše brambory po upečení ještě křupavější.
  2. Vaření – Ano, je to sice krok navíc. Ale určitě ho nevynechávejte. Brambory záměrně nevaříme úplně do měkka, ale jen tzv. al dente. V troubě se pak brambory krásně dopečou a vy sami uvidíte, že už nikdy nebudete chtít pečené brambory připravovat jinak.
brambory

Pečené brambory můžete podávat i samotné, jen tak s dobrým dipem. Třeba ze zakysané smetany. Skvělé jsou ale k jakémukoliv masu, do salátů nebo jako příloha ke grilování. Fantazii se meze nekladou a já věřím tomu, že sami najdete spoustu způsobů, jak tyhle pečené brambory podávat.

Pokud byste však přeci jen hledali nějakou inspiraci, můžete je zkusit jako přílohu k tomuto receptu a uvařit si tak skvělou zdravou večeři!

Křupavý řízek zcela bez smažení
Můžete si připravit křupavý kuřecí řízek, aniž byste ho smažili v litru oleje? No samozřejmě! V rámci tohoto receptu smažení zcela vynecháme.
PŘEJÍT NA RECEPT
brambory

Křupavé pečené brambory v troubě

Tyto jednoduché a dokonale křupavé pečené brambory jsou perfektní přílohou, kterou si každý zamiluje.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 10 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 hluboký hrnec

Ingredience
  

  • 600 g brambor
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3-4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • vločková sůl na dokončení (lze vynechat či nahradit klasickou solí)

Postup
 

  • Do velkého hrnce dejte cca 2 litry vody a přiveďte ji k varu. Než se voda začne vařit, brambory si nakrájejte na poloviny.
  • Do vroucí vody nasypte sůl a jedlou sodu, zamíchejte a přidejte také brambory. Brambory vařte 10 minut.
  • Zatímco se vám vaří brambory, předehřejte si troubu na 200°C a plech vyložte pečicím papírem.
  • Po 10 minutách brambory zceďte, důkladně slijte veškerou vodu a přesypte brambory na připravený plech. Brambory zalijte olivovým olejem, poskypte jednou lžící hladké mouky a důkladně je na plechu promíchejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut.
  • Po 30 minutách vyjměte plech z trouby, brambory otočte a přidejte na plech také snítky čerstvého rozmarýnu. Plech s bramborami vraťte zpět do trouby a pečte dalších 15-20 minut do zlatova.
Kalorie: 239kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, Rychlé, Základní recepty

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close