Cheesecake je dezert, jehož tajemství se skrývá v jeho jednoduchosti! Můj vztah k cheesecaku je nicméně neodmyslitelně spojen s jednou z nezapomenutelných scén ze seriálu „Přátelé“. Pamatujete na tu epizodu, kdy Chandler nemohl odolat pokušení a ukradl cheesecake ze sousedova prahu?
Při každém míchání těsta si vzpomenu, jak ti dva stojí u Moniky v kuchyni a bezostyšně se dělí o ten nelegálně získaný kousek nebe. A nemohou ho vrátit, protože je DOKONALÝ! To je přesně ten pocit, který vám chci přenést – že tento cheesecake je tak dobrý, že byste pro něj byli ochotni jít až na hranu (nebo alespoň na hranu vaší chodby).
Připravte si vidličky a zapomeňte na kalorie. Dnes se společně ponoříme do sametového království klasického cheesecaku. Tento dezert je tak ikonický, že by si zasloužil svůj státní svátek. A já se dnes pokusím jeho slávu dostat přímo do vaší kuchyně.
Nebojte, nebudu vás zatěžovat zbytečnými filozofiemi o tom, jaký sýr na cheesecake je ten „pravý“. Půjdeme rovnou na věc – hezky krok za krokem. Od přípravy jemného sušenkového základu až po sametově hladký krém, který rozplývá na jazyku. Ať už jste kuchař amatér nebo zkušený gurmán, můj recept vám přinese tu pravou radost z pečení. A garantuju vám, že výsledek bude stát za to!
Tipy, jak si upéct dokonalý cheesecake
Dlouhé filosofie necháme stranou, ale přeci jen se s vámi podělím o pár tipů, jak cheesecake upéct a nepokazit. Jedná se jen o pár základních tipů, díky kterým se vám ale cheesecake už vždycky povede!
- Pomalá změna teplot. Když je cheesecake hotový, vypněte troubu, otevřete dvířka trouby a nechte cheesecake uvnitř 1 hodinu. Drastická a náhlá změna teploty není pro cheesecake ideální a mohl by popraskat.
- Pečte ve vodní lázni. Cheesecake miluje vlhké prostředí. Pára z horké vody bude cheesecake pomalu a rovnoměrně zvedat, čímž se sníží riziko vzniku prasklin na povrchu. Tento pomalý a rovnoměrný způsob pečení navíc pomáhá zabránit tomu, aby cheesecake po vychladnutí klesl zpět dolů.
- Trpělivost. Po upečení musíte čekat nejen tu další hodinu, než cheesecake vůbec vytáhnete z trouby, ale pak dalších pár hodin, než zcela vychladne. A po tom všem potřebuje cheesecake ještě odležet v lednici. Já vím, je to trochu zkouška silné vůle a trpělivosti, ale má to smysl. A ten smysl poznáte pak při prvním soustu, až cheesecake ochutnáte.
Plánujete oslavu a nechcete skončit pouze u jednoho dezertu? Vyzkoušejte také tyhle Extra čokoládové cookies, které budou mít zaručeně úspěch. Nebo třeba klasické Tiramisu, nepečený dezert hotový za pár minut, jen ho pak necháte přes noc odpočívat v lednici společně s cheesecakem.
Klasický Cheesecake
Pomůcky
- 1 forma na dort
- 1 velká mísa
- 1 kuchyňský mixér
- 1 ruční mixér
Ingredience
Na sušenkový základ
- 180 g máslových sušenek
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 g krupicového cukru
Na tvarohový krém
- 900 g smetanového sýru (nejvhodnější je Philadelphie, ale můžete část nahradit třeba Mascarpone)
- 200 g krupicového cukru
- 200 g tučné zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 vejce (velikost L)
Na malinový přeliv
- 200 g mražených nebo čerstvých malin
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 1/2 lžíce bramborového škrobu
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 175°C. Připravte si také menší plech či jinou nádobu vhodnou do trouby.
- Máslové sušenky v kuchyňském robotu rozmixujte najemno. Nasypte je do středně velké mísy, vmíchejte cukr, dokud se obě ingredience nespojí, a poté vmíchejte rozpuštěné máslo. Směs vám bude připomínat písek.
- Dno dortové formy si vyložte pečicím papírem a poté do ní vsypte připravenou sušenkovou směs. Rovnoměrně ji rozprostřete, ale neutlačujte ji příliš, aby základ nebyl po upečení tvrdý.
- Sušenkový základ dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Poté základ z trouby vyndejte a nechte stranou vychladnout než si připravíte tvarohový krém.
- Do velké mísy si dejte všechen smetanový sýr a krupicový cukr. Šlehejte pomocí ručního mixéru dokud směs nebude hladká a krémová, asi 2 minuty.
- Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a citronovou šťávu a šlehejte dokud se všechny ingredience nespojí. Pokračujte ve šlehání, ale jen na střední rychlost, a přidávejte vejce jedno po druhém. Šlehejte jen dokud se vejce nespojí s krémem. Jakmile zašleháte poslední vejce, přestaňte úplně míchat. Krém nechcete přešlehat, aby vám po upečení nepraskl. Hotový krém nalijte na předpečenou sušenkovou krustu.
- Nyní si připravte malou nádobu, které jsem mluvila v prvním kroku a napusťte ji vodou do výšky cca 1cm. Tuto nádobu umístěte na dno trouby. Do předehřáté trouby pak vložte také připravený cheesecake a pečte 55 minut.
- Zatímco se bude cheesecake péct, připravte si malinový přeliv. Maliny dejte do menšího hrnce, zasypte cukrem a přilijte cca 50ml vody. Přiveďte k varu a pomocí vařečky maliny lehce rozmačkejte. Do horké směsi pak přidejte 1 lžíci škrobu, kterou jste si rozmíchali s 1 lžící vody. Vařte cca další 1 minutu a poté úplně odstavte a nechte zcela vychladnout.
- Po 55 minutách pečení cheesecaku troubu vypněte a jen lehce pootevřete dvířka trouby. Takto nechte cheesecake v troubě chladnout další cca 1 hodinu, aby nedostal velký teplotní šok. Po hodině jej zcela vyndejte z trouby a při pokojové teplotě ho nechte zcela vychladnout. Na vychladlý cheesecake nalijte malinový přeliv a uložte jej do lednice, ideálně přes noc.
Poznámky
- Těsto na cheesecake příliš nemíchejte. Snažte se šlehat opravdu co nejméně to bude nutné.
- Pečte cheesecake ve vodní lázni. Věřte mi.
- Cheesecake nechte v chladnoucí troubě 1 hodinu po upečení. Nechcete, aby váš dokonale upečený cheesecake dostal teplotní šok a popraskal.
- Nechte pak cheesecake zcela vychladnout při pokojové teplotě. Až poté ho uložte odležet do lednice.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Mohu se zeptat jestli těsto můžu vylít na ne úplně vychladlý sušenkový základ? A další dotaz- jestli i samotný dort péct na 175°??Děkuji
Určitě můžete těsto nalít na ne úplně vychladlý korpus. Jen by neměl být úplně horký. Co se týče pečení, i na samotný dort dodržovat stále teplotu 175C. 🙂 Držím palce, ať se cheesecake povede!
Dort byl vynikající, všem chutnal a já určitě doporučuji a děkuji za recept.
Mooc děkuju! To mám velkou radost :))