Jednoduchý máslový dort s jahodami

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
11. 10. 2023

Tenhle jednoduchý máslový dort se skládá z dokonale vláčného křehkého piškotu, který je doplněn šlehačkou a čerstvými jahodami. A zvládnete si ho upéct ani ne za hodinku.

Jste připraveni na dokonalý letní dezert, který oslní na každé zahradní párty nebo rodinné oslavě? Pak mám pro vás recept na máslový jahodový dort, který je nejen neskutečně snadný na přípravu, ale také krásně vypadá a skvěle chutná. Spojuje v sobě jednoduchost a eleganci, a co je hlavní, milovanou kombinaci jahod a šlehačky na nadýchaném vanilkovém korpusu. A kdo by nemiloval jahody se šlehačkou?

Dort je inspirovaný tradičními skotskými máslovými sušenkami, které se jen převtělily do dokonale lehkého dortového korpusu. Ten je pak doplněn našlehanou šlehačkou a čerstvými jahodami, které dortu dodávají potřebnou svěžest a takový ten letní „vibe“. Perfektně se hodí na jakoukoliv slavnostní událost. Své místo si najde nejen na slavnostním stolu, ale i při odpolední kávě na terase.

dort

Dort, který zvládne opravdu každý

Co však dělá tento dort tak speciálním, je jeho překvapivě jednoduchá příprava, kterou zvládne každý, a výsledný efekt, který je doslova oslavou na všechny ty lehké, letní chutě, které máme tak rádi.

Pro dosažení těch nejlepších výsledků doporučuji použít sezónní jahody, které jsou sladké a šťavnaté i bez přidání velkého množství cukru. Dalším klíčem k úspěchu je použití studeného másla při přípravě korpusu, což zajistí, že vaše těsto bude krásně křehké a nadýchané. A nezapomeňte – než na dort budete dávat šlehačku, nechte ho důkladně vychladnout. V opačném případě se šlehačka rozteče a váš krásný dort se promění v jednu velkou noční můru.

Tak proč neudělat radost sobě a svým blízkým, když je to vlastně tak jednoduché? Máslový jahodový dort je jako stvořený pro letní oslavy, spontánní pikniky nebo jako sladká tečka po nedělním obědě. Pusťte se do pečení a užijte si každé sousto tohoto neodolatelného dortu, který přináší slunce a radost na každý stůl.

Jahodový dort

Jednoduchý máslový dort s jahodami

Tenhle jednoduchý máslový dort se skládá z dokonale vláčného křehkého piškotu, který je doplněn šlehačkou a čerstvými jahodami. A zvládnete si ho upéct ani ne za hodinku.
Porce 1 dort o ⌀ 20cm
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 40 minut
Celkový čas 55 minut

Pomůcky

  • 1 dortová forma o Ø 20cm
  • 1 kuchyňská gumová stěrka
  • 1 ruční mixér
  • 1 pečicí papír

Ingredience
  

  • 250 g hladké mouky
  • 10 g kypřicího prášku
  • 200 g krupicového cukru (+ extra lžíce na posypání)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 115 g studeného másla
  • 230 ml plnotučného mléka

Na dokončení

  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 300 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce krupicového cukru

Postup
 

  • Předehřejte si troubu na 175℃ a formu na dort buď vymažte důkladně máslem nebo její dno vyložte pečicím papírem.
  • Na dortové těsto si do velké mísy nasypte hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a krupicový cukr a důkladně promíchejte.
  • Do těsta přidejte na menší kousky nakrájené studené máslo a pomocí špiček prstů jej spojte s ostatními ingrediencemi. Výsledná konzistence by měla být podobná hrubšímu písku.
  • Přidejte do těsta také mléko a vanilkový extrakt a pomoci kuchyňské stěrky všechny ingredience rychle promíchejte.
  • Hotové těsto přelijte do dortové formy a dejte korpus cca na 35 minut péct do předehřáté trouby. Těsto hlídejte a vytáhněte korpus z trouby poté, co provedete test špejlí a špejle z těsta vyjde zcela suchá.
  • Upečený korpus nechte nejdřív 10-15 minut vychladnout ve formě, poté ho kolem dokola objeďte jídelním nožem, aby se odlepil od stran formy, vyndejte ho z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  • Mezitím, co korpus chladne si připravte šlehačku a jahody. Jahody nakrájejte na tenčí plátky a v menší míse je smíchejte se 2 lžícemi cukru. (Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladké jahody použijete)
  • Smetanu ke šlehání si přelijte do misky a vyšlehejte do tuha.
  • Na zcela vychladlý korpus pak vrstvěte nejprve vyšlehanou smetanu a navrch nakrájené jahody. Pro extra twist můžete navrch nastrouhat trochu kůry z limety nebo citrónu. Podávejte ideálně ihned.
Kalorie: 325kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Dorty, Jaro, Narozeniny, Sladké

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close