Jednoduché těstoviny s pórkem

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
6. 11. 2024

Jednoduché těstoviny, které sice mohou na první pohled působit komplikovaně, ale opak je pravdou. Všehovšudy u plotny při jejich přípravě strávíte asi 15 minut.

Pórek je jednou z těch surovin, které kvůli některému receptu koupíte, ale pak buď využijete jen bílou nebo zelenou část. Málokdy se stane, že recept vyžaduje obě části pórku. Jenže pak vám zbytek pórku leží v lednici a vy nevíte, co s ním. To se vám u tohoto receptu nestane. My totiž využijeme pórek úplně celý, že na zbytky prostě nebude prostor.

Jednoduché těstoviny, které sice mohou na první pohled působit komplikovaně, ale opak je pravdou. Doba vaření je delší jen kvůli tomu, že chceme nechat pórek hezky zkaramelizovat. Ale to je práce, která se odvede skoro sama. Vy tedy do receptu investujete všehovšudy tak 15 minut času. A to je nádhera, ne?

těstoviny

Pórek jako všestranná surovina

Pórek je skutečným pokladem vaší kuchyně, který dodá pokrmům jemnou, sladkou chuť a nádhernou zelenou barvu. Je nejen chutný, ale také výživný, plný vitamínů a minerálů, které podporují vaše zdraví. Pórek se skvěle hodí do polévek, jako je tradiční francouzská vichyssoise, nebo do smetanových omáček, které perfektně doplní maso či ryby.

Můžete ho také využít do náplně quiche, na pizzu nebo jako základ do těstovin. Jeho příprava je většinou jednoduchá – stačí ho dobře propláchnout a nakrájet na tenké plátky. Pak už jen lehce povařit a perfektní pórek je na světě.

Kromě své výživové hodnoty a chuti nabízí pórek také skvělou flexibilitu při vaření. Můžete ho snadno kombinovat s různými druhy zeleniny, jako jsou mrkev, celer nebo brambory. Pórek je také výborný v dušených pokrmech, kde jeho jemná chuť pomáhá zvýraznit ostatní ingredience. Pokud chcete přidat trochu textury, můžete pórek lehce opéct na pánvi, což mu dodá příjemnou karamelizovanou chuť.

Nezapomeňte také na jeho použití při přípravě domácího chleba nebo jako náhradu cibule v různých receptech, což je skvělý způsob, jak obohatit své pokrmy o novou dimenzi chutí. Pórek je tedy nejen chutnou, ale i praktickou surovinou, kterou by žádná kuchyň neměla postrádat.

Jednoduché těstoviny s pórkem

Tento recept je postaven na pórku, který zde hraje hlavní roli. A budete možná sami překvapeni, jak skvělý je výsledek.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 35 minut
Celkový čas 50 minut

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev
  • 1 hrnec na těstoviny

Ingredience
  

  • 2 celé pórky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 35 g hladké mouky
  • 400 ml smetany na vaření
  • 300 g špaget
  • sůl a pepř na dochucení
  • parmezán na dokončení

Postup
 

  • Oba pórky si rozdělte na bílou a zelenou část. Zelenou část nakrájejte podélně na delší proužky. Bílou část pórku rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na tenké půlměsíčky.
  • Zelenou část pórku budeme blanšírovat. Připravte si tedy hrnec na těstoviny a přiveďte v něm vodu k varu. Vedle si připravte větší mísu s vodou a ledem. Vodu ve velkém hrnci osolte a vložte do ní pórek. Nechte 30 vteřin až 1 minutu vařit a poté okamžitě přendejte do připravené ledové lázně. Odložte stranou a vodu, ve které jste vařili pórek nevylívejte.
  • V hluboké pánvi si rozpalte olivový olej. Snižte lehce plamen a vložte do pánve nakrájné bílé části pórku. Chvilku restujte a poté do pánve přidejte máslo. Znovu snižte plamen a bílé části pórku nechte pomalu karamelizovat. Zabere vám to cca 25-30 minut. Občas promíchejte.
  • Zkaramelizovaný pórek zasypte zlehka moukou a promíchejte. Do pánve nyní cca po 1/3 přidávejte smetanu. Vždy dobře promíchejte, aby vám vznikla lehce krémová omáčka.
  • Omáčku nyní nechte na nízkém plameni vařit a přiveďte znovu k varu vodu, ve které jste vařili zelené části pórku. Osolte a uvařte špagety dle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
  • Uvařené špagety přidejte do pánve k omáčce se zkaramelizovaným pórkem a promíchejte. Podle potřeby přidejte trochu vody z těstovin.
  • Zelené části pórku slijte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přidejte je k těstovinám. Ještě tak 1-2 minuty povařte, aby se všechny chutě hezky propojili a podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Snadné, Těstoviny, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close