Snídaňové burrito je tím nejlepším způsobem, jak začít ráno. Je plné bílkovin, vlákniny a zdravých tuků a představuje tak skvělou vyváženou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne.
Když přijde na snídani, máte raději sladké nebo slané snídaně? Já se totiž nemohu rozhodnout a jsem asi v obou týmech. Miluju po ránu misku ovesné kaše s čerstvým ovocem, oříškovým máslem a javorovým sirupem. Neodolám ale ani nabitému burritu, které je ještě teplé a na povrchu hezky křupavé.
Pokud jste tým slané snídaně a hledáte alternativu ke klasickým míchaným vejcím nebo omeletě, tohle burrito rozhodně uspokojí vaše chutě. Burrito je naplněné krémovými míchanými vejci, opečenou paprikou, avokádem a tím nejlepším sýrem – čedarem! Má vysoký obsah bílkovin, stejně jako vlákniny a zdravých tuků. Nechybí mu tedy nic z toho, co byste od chutné a zdravé snídaně očekávali.
Jak na perfektní míchaná vejce?
- Připravujte je na nízkou teplotu – trik, jak dosáhnout krémové konzistence vajec, spočívá v nízké teplotě. Příprava míchaných vajec moc zprudka povede k tomu, že budou vejce suchá a mdlá. U míchaných vajec jde o trpělivost – jedině tak dosáhnete perfektních krémových míchaných vajec.
- Silikonová stěrka – míchejte vejce silikonovou stěrkou. Ve chvíli, kdy vejce vlijete na pánev je nejprve malými kroužky lehce míchejte. Jakmile začnou houstnout, začněte s dlouhými krouživými pohyby kolem pánve.
- Čas a pozornost – I když budete vejce vařit na nízkou teplotu, jsou dost náchylná k tomu, že se vaří celkem rychle. Z tekutých vajec tak při trošce nepozornosti můžete mít velice rychle suchá a mdlá vejce. Nespouštějte proto během vaření z vajec oči a když jsou vejce skoro hotová, ale ještě stále lehce tekutá, sundejte je z plotny. Díky tomu, že pánev zůstává teplá, vám pak hezky dojdou do perfektní konzistence.
Je možné burrito zamrazit?
Chcete si tento recept na snídaňové burrito vychutnat i ve všední den? Pak mám pro vás skvělé zprávy! Burrito je naprosto ideální snídaní, kterou si můžete připravit na několik dní dopředu. A to i díky tomu, že je vhodné k zamrazení.
- Burrito si připravte podle receptu až do bodu č. 5. Poté každé burrito zabalte do alobalu nebo potravinářské folie.
- Burrito pak takto uložte do mrazáku, kde ho můžete uchovávat až 3 měsíce.
- Chcete-li si burrito znovu ohřát, vyndejte ho z mrazáku, rozbalte fólii a zabalte ho do papírové nebo kuchyňské utěrky. V mikrovlnné troubě pak burrito ohřívejte cca 1,5 minuty, poté ho otočte a ohřívejte další minutu nebo dokud se zcela neprohřeje.
- BONUSOVÝ TIP: Ohřáté burrito opečte na pánvi z každé strany dozlatova a lehce do křupava.
Snídaňové burrito není ale jediný recept, který je perfektní na mealprep! To bych nebyla já, abych pro vás neměla skvělou alternativu, díky které si během náročných pracovních dní můžete vychutnat vyváženou a nutričně bohatou snídani bez ztráty jediné minuty. Vyzkoušejte proto také tyto Snídaňové muffiny, po kterých se u vás doma určitě jen zapráší.
Snídaňové burrito
Pomůcky
- 1 nepřilnavá pánev
Ingredience
- 4 pšeničné tortilly
- 8 vajec
- 100 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla
- 1 avokádo
- 1 červená paprika
- 75 g čerstvého špenátu
- 100 g strouhaného čedaru
- 150 g černých fazolí
- 75 g sterilované kukuřice
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Pánev rozehřejte na střední teplotu. Položte na ni červenou papriku a nechte ji z každé strany 4 až 5 minut opékat dokud nezměkne a lehce nezčerná. Poté odstraňte střed papriky a nakrájejte ji na proužky.
- Vejce si rozklepněte do mísy. Přidejte smetanu, osolte a opepřete a pomocí vidličky vejce vyšlehejte.
- Na pánvi nechte pomalu rozpustit máslo. Jakmile začne máslo bublat, vlijte vejce a ihned za pomocí silikonové stěrky vejce krouživými pohyby pomalu míchejte. Jakmile vejce zhoustnou a jsou jen místy tekutá, vejce stáhněte z plotny a nechte několik vteřin dojít.
- Ve stejné pánvi, ve které jste připravovali vejce, si orestujte černé fazole společně se sterilovanou kukuřicí. Fazole a kukuřici stačí jen 1-2 minuty prohřát a lehce osolit a opepřit.
- Avokádo si nakrájejte na tenké plátky a poté začněte dohromady skládat burrito. Na střed každé tortilly rozložte špenát, přidejte směs černých fazolí a kukuřice, nakrájenou papriku, plátky avokáda a strouhaný sýr. Navrch dejte míchaná vejce a pak už tortillu zabalte.
- Hotové burrito pak ještě opékejte na suché pánvi cca 1 minutu z každé strany. Hlídejte, aby se tortilla nespálila, ale opekla se do křupava.
- Burrito můžete hned podávat, nebo je nechte vychladnout, zabalte do alobalu a můžete ho uchovávat v lednici až 4 dny. Případně můžete burrito uložit do mrazáku, kde vám vydrží až 3 měsíce.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.