Jednoduchá polévka z dýně

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
29. 10. 2023

Lahodná veganská polévka z dýně je zdravým a chutným receptem, který je jako stvořený pro podzimní období. Základem této dýňové polévky je čerstvě upečená dýně hokaido, a každé sousto vás pohladí harmonickou směsí skořice, kajenského pepře a javorového sirupu.

Tato naprosto jednoduchá polévka v sobě skrývá mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát! Je plná zeleniny, což zaručuje nejen skvělou výživovou hodnotu, ale i výjimečnou chuť. Až ji vyzkoušíte, vsadím se, že se k ní budete vracet po celý rok, ne pouze v podzimním období.

Tato lahodná dýňová polévka je plná zdravých ingrediencí a je ideálním způsobem, jak se na podzim zahřát. Podávejte ji spolu s křupavým chlebem a získáte tak syté a plnohodnotné jídlo pro celou rodinu. Ať už se o ni podělíte s rodinou během chladného večera, nebo si ji dopřejete jen tak o samotě s dobrou knihou, na podzim a to sychravé počasí s tím spojené budete hned koukat o něco veseleji.

Jednoduchá polévka z dýně

Jednoduchá polévka z dýně a její alternativy

  • Vyzkoušejte různé odrůdy dýně. Vhodnou alternativou může být například dýně máslová. Pokud nemáte čas, je vhodnou náhradou dýňové pyré zakoupené v obchodě (u nás v ČR ho většinou najdete mezi dětskými přesnídávkami :)). Pamatujte ale na to, že jeho chuť bude o něco méně intenzivní než u čerstvě upečené dýně.
  • Vývar. Vegani použijí vývar zeleninový. Pokud vás dietní omezení nijak nelimitují, můžete ale použít i vývar kuřecí či krůtí. A pokud chcete ještě více experimentovat, nahraďte část vývaru kokosovým mlékem.
  • Sladidlo. Javorový sirup mám nadobro spojený s podzimem. Může ho ale nahradit medem nebo agávovým sirupem.
  • Koření. Můžete si s kořením trochu pohrát a vedle skořice přidat trochu muškátového oříšku nebo mletého hřebíčku. Pokud máte rádi polévku pikantnější, nebojte se sáhnout po chilli nebo upravte množství kayenského pepře.
  • Servírování. Polévku můžete posypat opečenou cizrnou. Klasikou jsou pak opražená dýňová semínka. A pokud hledíte na výživové hodnoty, můžete sáhnout třeba po konopných semínkách.

Jste už plně naladěni na podzimní vlnu? Pak polévku doplňte o dokonalý dezert! A co je na podzim lepšího než klasický jablečný koláč s drobenkou? Recept mám pro vás ZDE.

Jednoduchá polévka z dýně

Jednoduchá polévka z dýně

Lahodná veganská polévka z dýně je zdravým a chutným receptem, který je jako stvořený pro podzimní období.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 1 hod
Celkový čas 1 hod 15 minut

Pomůcky

  • 1 velký hrnec
  • 1 tyčový mixér

Ingredience
  

  • 900 g dýně hokkaido
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli + extra na dochucení
  • 1 žlutá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 3 mrkve (nakrájená na větší kostky)
  • 4 stroužky česneku (na plátky)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • čerstvý pepř
  • špetka kajenského pepře (lze vynechat)

Postup
 

  • Troubu předehřejte na 200°C. Dýni nakrájejte na klínky, zbavte semínek v jejím středu a potřete lžící olivového oleje. Vyskládejte ji na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě cca 35-40 minut. Dýně by po upečení měla být krásně měkká. Poté ji vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte zbývající lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli, mrkev, a na plátky nakrájený česnek. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezesklovatí a zelenina nezměkne, asi 10 až 12 minut.
  • Během toho, co vaříte zeleninu, by měla dýně, kterou jste pekli, trochu vychladnout. Nyní tedy z dýně vydlabejte dužinu a přidejte ji k ostatní zelenině do hrnce.
  • Ochuťte skořicí, kajenským pepřem a promíchejte. Přidejte vývar (doporučuji použít vývar teplý) a přiveďte polévku k varu. Jakmile se polévka začne vařit, snižte plamen a nechte ji jen zlehka bublat. Takto polévku vařte cca dalších 10-15 minut.
  • Nyní použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladka nebo do takové konzistence, jakou máte u dýňové polévky rádi.
  • Nakonec do polévky vmíchejte javorový sirup, jablečný ocet a dle potřeby dochuťte další solí či pepřem. Podávejte s opečenými dýňovými semínky a křupavými krutony.
Kalorie: 230kcal
Chod: Polévka
Kuchyně: Americká, Asijská
Klíčové slovo: Bez lepku, Rychlé, Veganské, Vegetariánské, Z jednoho hrnce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close