Lahodná veganská polévka z dýně je zdravým a chutným receptem, který je jako stvořený pro podzimní období. Základem této dýňové polévky je čerstvě upečená dýně hokaido, a každé sousto vás pohladí harmonickou směsí skořice, kajenského pepře a javorového sirupu.
Tato naprosto jednoduchá polévka v sobě skrývá mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát! Je plná zeleniny, což zaručuje nejen skvělou výživovou hodnotu, ale i výjimečnou chuť. Až ji vyzkoušíte, vsadím se, že se k ní budete vracet po celý rok, ne pouze v podzimním období.
Tato lahodná dýňová polévka je plná zdravých ingrediencí a je ideálním způsobem, jak se na podzim zahřát. Podávejte ji spolu s křupavým chlebem a získáte tak syté a plnohodnotné jídlo pro celou rodinu. Ať už se o ni podělíte s rodinou během chladného večera, nebo si ji dopřejete jen tak o samotě s dobrou knihou, na podzim a to sychravé počasí s tím spojené budete hned koukat o něco veseleji.
Jednoduchá polévka z dýně a její alternativy
- Vyzkoušejte různé odrůdy dýně. Vhodnou alternativou může být například dýně máslová. Pokud nemáte čas, je vhodnou náhradou dýňové pyré zakoupené v obchodě (u nás v ČR ho většinou najdete mezi dětskými přesnídávkami :)). Pamatujte ale na to, že jeho chuť bude o něco méně intenzivní než u čerstvě upečené dýně.
- Vývar. Vegani použijí vývar zeleninový. Pokud vás dietní omezení nijak nelimitují, můžete ale použít i vývar kuřecí či krůtí. A pokud chcete ještě více experimentovat, nahraďte část vývaru kokosovým mlékem.
- Sladidlo. Javorový sirup mám nadobro spojený s podzimem. Může ho ale nahradit medem nebo agávovým sirupem.
- Koření. Můžete si s kořením trochu pohrát a vedle skořice přidat trochu muškátového oříšku nebo mletého hřebíčku. Pokud máte rádi polévku pikantnější, nebojte se sáhnout po chilli nebo upravte množství kayenského pepře.
- Servírování. Polévku můžete posypat opečenou cizrnou. Klasikou jsou pak opražená dýňová semínka. A pokud hledíte na výživové hodnoty, můžete sáhnout třeba po konopných semínkách.
Jste už plně naladěni na podzimní vlnu? Pak polévku doplňte o dokonalý dezert! A co je na podzim lepšího než klasický jablečný koláč s drobenkou? Recept mám pro vás ZDE.
Jednoduchá polévka z dýně
Pomůcky
- 1 velký hrnec
- 1 tyčový mixér
Ingredience
- 900 g dýně hokkaido
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli + extra na dochucení
- 1 žlutá cibule (nakrájená nadrobno)
- 3 mrkve (nakrájená na větší kostky)
- 4 stroužky česneku (na plátky)
- 1/2 lžičky skořice
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce javorového sirupu
- čerstvý pepř
- špetka kajenského pepře (lze vynechat)
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C. Dýni nakrájejte na klínky, zbavte semínek v jejím středu a potřete lžící olivového oleje. Vyskládejte ji na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě cca 35-40 minut. Dýně by po upečení měla být krásně měkká. Poté ji vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Ve velkém hrnci rozehřejte zbývající lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli, mrkev, a na plátky nakrájený česnek. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezesklovatí a zelenina nezměkne, asi 10 až 12 minut.
- Během toho, co vaříte zeleninu, by měla dýně, kterou jste pekli, trochu vychladnout. Nyní tedy z dýně vydlabejte dužinu a přidejte ji k ostatní zelenině do hrnce.
- Ochuťte skořicí, kajenským pepřem a promíchejte. Přidejte vývar (doporučuji použít vývar teplý) a přiveďte polévku k varu. Jakmile se polévka začne vařit, snižte plamen a nechte ji jen zlehka bublat. Takto polévku vařte cca dalších 10-15 minut.
- Nyní použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladka nebo do takové konzistence, jakou máte u dýňové polévky rádi.
- Nakonec do polévky vmíchejte javorový sirup, jablečný ocet a dle potřeby dochuťte další solí či pepřem. Podávejte s opečenými dýňovými semínky a křupavými krutony.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.