Jak uvařit těstoviny jako z italské restaurace?

Autor: Anička
24. 8. 2021

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak uvařit těstoviny jako z italské restaurace, hezky v pohodlí domova? Znalost správného vaření těstovin je základem mnoha skvělých jídel. Stačí dodržovat několik základních pravidel jako používat velký hrnec s velkým množstvím vody, dostatek soli, a to více soli, než si myslíte, že potřebujete, a sledovat čas. Níže se s vámi podělím o svůj jednoduchý postup, jak těstoviny dokonale uvařit, a vychutnat si je v té perfektní al dente podobě ve studených i teplých pokrmech.

Těstoviny jsou cenově dostupné, mají dlouhou trvanlivost (dva roky!) a obsahují málo tuku. Ano, jsou to sacharidy, ale v rámci vyvážené stravy jsou skvělým zdrojem energie. Podle legendární autorky italských kuchařek Marcelly Hazan by samotné špagety neboli těstoviny měly být tím posledním, co při přípravě těstovinové večeře vaříte. Všechno ostatní, omáčka atd., by mělo být připravené. Takto lze špagety scedit, promíchat s omáčkou, aby se omáčka k nudlím správně přichytila, a ihned podávat!

Správný výběr hrnce

Těstoviny můžete připravit téměř v čemkoli. V malém hrnci, ve velkém hrnci, v zapékací formě – záleží vždy na tom, co a kolik toho budete vařit. Pokud vaříte těstoviny odděleně, já osobně dávám přednost extra hlubokému hrnci, do kterého se vejde dostatek vody a mám jistotu, že se i dlouhé a tenké těstoviny, jako jsou třeba špagety, mohou hned plně ponořit. Nezapomeňte však, že čím více vody máte, tím více soli budete potřebovat.

Vodu na těstoviny dostatečně osolte

Sůl mějte při vaření těstovin vždy po ruce. Přidejte ji až do vroucí vody – a to ani vteřinu před jejím varem, protože osolená voda se případně vaří déle. A až poté přidejte těstoviny. Proces varu je první a jedinou příležitostí, jak přidat chuť samotným těstovinám. Bez něj se budete spoléhat pouze na to, že chuť dodají ingredience přimíchané do finálního těstovinového pokrmu. Množství soli se vůbec nebojte. Moje výchozí pravidlo je přidat 1 polévkovou lžíci soli na každé 4 litry vody. V takovém množství uvaříte cca 400g těstovin, což je odpovídající množství těstovin na 4-6 porcí hlavního jídla. Obecně se však držte pravidla 1 litru vody na 100g těstovin.

Těstoviny přidávejte vždy až do vroucí vody

Těstoviny vyžadují trpělivost. Ačkoli se může zdát neškodné přidat těstoviny do hrnce klidně dříve, než voda dosáhne varu, opak je pravdou. Pokud těstoviny do vody přidáte dříve, můžete počítat s rozvařenými až kašovitými těstovinami, které snad skoro nikdo nemá rád. Vždy proto odolejte nutkání přidat těstoviny do hrnce příliš brzy a opravdu vyčkejte do chvíle, kdy se voda začne zcela vařit.

Když se voda vaří, povrch těstovin se uvaří rychleji a umožní jejich uzavření. Když se vnější strana ztuhne, střed nudlí vodu absorbuje a rehydratuje, místo aby praskl a uvolnil se v podobě škroby. Díky tomu si těstoviny zachovají větší strukturu a perfektní chuť.

Zamíchejte vodu a těstoviny

Poté, co těstoviny do vody vložíte, vodu trochu zamíchejte. Vzhledem k tomu, že přidáním těstovin do vody teplota vody lehce klesne, uvolní se z těstovin škroby a těstoviny by se tak mohly slepit k sobě nebo nalepit na dno hrnce. Proto vodu trochu promíchejte než opět docílíte úplného varu, pak už těstoviny vařte tak, jak potřebujete. Dobu vaření vždy dodržujte dle pokynů na obalu těstovin.

Schovejte si vodu z těstovin

Předtím, než těstoviny po uvaření zcedíte, připravte si stranou alespoň malý hrneček a trochu vody z těstovin si do něj odlijte stranou (pokud tedy těstoviny neplánujete použít na salát či jiný studený pokrm, který nebudete muset dál dochucovat či zahušťovat). Voda z těstovin obsahuje uvolněný škrob a je navíc dost slaná. Bude se vám proto hodit na dokončení omáček, se kterými chcete těstoviny podávat.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close