Jak uvařit batáty, aby už vždy chutnaly skvěle?

Autor: Anička
24. 8. 2021

Nevíte si rady s tím, jak uvařit batáty? Batáty jsou univerzální zelenina, která je díky své sladkosti a struktuře neuvěřitelně sytá. Pokud jde o jejich přípravu, můžete je péct v troubě, ohřívat v mikrovlnné troubě nebo vařit ve vodě. Postup vaření sladkých brambor bude naštěstí ve všech případech stejný, ať už si je oloupete, nebo ne, a metoda, o kterou se s vámi v tomto článku podělím, je nesmírně jednoduchá a jakmile si tyto kroky osvojíte, už batáty nikdy nebudete vařit jinak.

Správně uvařené batáty jsou jemné, krémové a neuvěřitelně dobré. A i když si to možná spoustu lidí myslí, nemusí být batáty jen součástí příkrmů pro malé děti. Naopak, jedná se o skvělou variabilní suroviny, se kterou můžete připravit spoustu skvělých sladkých i slaných jídel.

Existuje nespočet způsobů, jak batáty do receptů zakomponovat, nejprve však musíte vědět, jak tyto sytě oranžové brambory uvařit, aniž byste je rozvařili. Dobrá zpráva je, že pro vás mám skvělé tipy a návod, který když si přečtete, batáty už snad nikdy nepokazíte. Ukážu vám, jak vařit batáty na kostičky, a jak nejlépe batáty uvařit tak, abyste z nich neměli hned kaši. Ukážu vám také, že je lze vařit i snadno v celku, zcela bez loupání, díky čemuž ušetříte spoustu času.

JAKÉ JSOU VLASTNĚ VÝHODY A MOŽNÉ VYUŽITÍ BATÁTŮ V KUCHYNI?

  • Všestranné použití. Batáty jsou skvělá kořenová zelenina, kterou lze použít jak ve sladkých, tak slaných receptech. Jsou neskutečně dobré jak v teplých podzimních a zimních salátech, tak ve sladkých receptech, ať už se budeme bavit o palačinkách, lívancích nebo třeba brownies.
  • Výživová hodnota. Batáty jsou bohaté na vitaminy (zejména vitaminy A a C), minerální látky (jako jsou draslík a mangan) a vlákninu. Pomáhají podporovat imunitní systém, zlepšují trávení a mohou přispívat k celkovému zdraví.
  • Nízký glykemický index. Batáty mají nízký glykemický index (GI), což znamená, že poskytují stabilní zdroj energie a mohou být vhodné pro diabetiky.
  • Rychlá a snadná příprava. Batáty jsou relativně rychlé a snadné na přípravu, což v dnešní době ocení asi každý z nás.
  • Dlouhá doba skladovatelnosti. Batáty mohou být skladovány po dlouhou dobu bez ztráty jejich chuti nebo textury, což je činí velice praktickou surovinou pro vaši domácnost.

JAK UVAŘIT BATÁTY, ABY VŽDY CHUTNALY SKVĚLE?

Ať už vaříte sladké brambory vcelku nebo na kostičky, je důležité, abyste je nejprve očistili a umyli. Pokud máte málo času, doporučuji je vařit vcelku. Já vám ukážu, jak uvařit batáty v obou variantách.

Máte málo času a chcete proto uvařit batáty vcelku a se slupkou?
Batáty nechte vcelku nebo jen lehce odřízněte oba konce. Vložte je do velkého hrnce s vodou, přidejte sůl a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum a vařte sladké brambory, dokud nezměknou – v tomto případě proveďte „test vidličkou“ a jednoduše zkuste batáty vidličkou ve vodě propíchnout. Pokud vám to půjde snadno, batáty jsou hotové. Záměrně zde neuvádím dobu vaření, protože vaříme batáty vcelku a jejich velikost se může značně lišit. Pokud budete používat batáty menší velikosti, můžete počítat s tím, že budou uvařené už za 10-15 minut. Pokud máte batáty větší, pak počítejte i s delší dobou vaření. Obecně je ale známo, že se batáty vaří o něco rychleji než klasické brambory.
Po uvaření batáty vyjměte z hrnce děrovanou lžící a přendejte je na talíř. Jakmile vychladnout, pomocí malého nože oloupejte slupku, tu vyhoďte a batáty pak zpracujte tak, jak potřebujete.

Budete vařit batáty oloupané a nakrájené na kostičky?

Batáty oloupejte a nakrájejte na dvoucentimetrové nebo jednocentimetrové kostky. Vhoďte je do velkého hrnce s vodou. Přidejte sůl a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a opět je vařte dokud nezměknou vidličkou. Měly by být nicméně cca za 10 minut hotové. Opatrně je pak jen slijte v cedníku a máte hotovo.

MOJE TIPY, JAK UVAŘIT BATÁTY NAPROSTO PERFEKTNĚ?

  • Stejná velikost. Pokud je vaříte vcelku, snažte se pracovat s batáty podobné velikosti. Pokud je budete krájet na kostičky, udržujte velikost kostiček co nejjednotnější, abyste zajistili jejich rovnoměrné vaření a zbytečně jste nějaké kousky nepřevařili.
  • Vždy batáty vkládejte do studené vody. Vaření vždy začínejte studenou vodou. Po uvaření je pak nechte odkapat, aby se zbavily přebytečné vody a zlepšily svou texturu.
  • Vařte na mírném plameni. Poté, co přivedete vodu k varu, snižte teplotu. Příliš prudké vaření může způsobit, že se sladké brambory rozpadnou nebo se uvaří nerovnoměrně.
  • Skladování uvařených batátů. Batáty nechte nejprve zcela vychladnout. Poté je přendejte do vzduchotěsné nádoby a uložte do chladničky. Pokud jste batáty vařili na kostičky, zvažte vyložení dna nádoby papírovou utěrkou, která absorbuje případnou vlhkost. Budete-li pak chtít batáty znovu ohřát, jemně je ohřívejte 10-15 minut v troubě nebo na krátké intervalech v mikrovlnné troubě. Můžete je také opéct na pánvi nebo v horkovzdušné fritéze. Uvařené batáty vydrží v chladničce až 5 dní.
Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close