Přemýšleli jste někdy nad tím, jak sušit pomeranče, citrony, limetky či jiné citrusy doma za pomocí trouby? Blíží se nám totiž opět období Vánoc a k těm bezpochyby sušené citrusy patří. Jsou nejen krásnou ozdobou na adventní věnec, ale využijete je i v kuchyni. Sušená kolečka citrusů jsou dokonalou ozdobou koktejlů, mocktejlů a oblíbených dezertů. Nebo je jednoduše namočte do čokolády a získáte perfektní sladkou dobrotu!
Při výběru ovoce, které budete chtít na sušení použít, hraje roli několik faktorů. Ovoce by určitě nemělo vykazovat známky plísní, mělo by být zcela nepoškozené a krásně čisté. Před tím, než se do sušení pustíte, proto ovoce vždy důkladně zkontrolujte. Zároveň by plody, které budete na sušení používat, měly být zcela zralé. Citrusy by měly být krásně šťavnaté, nikoliv přezrálé.
Ovoce budete za pomocí trouby dehydratovat, díky čemuž získáte ty krásné ozdobné plátky. A vzhledem k tomu, že je pak můžete použít i v kuchyni, je vhodné použít kousky, které byste rádi snědli i čerstvé. Jen tak získáte dokonalé sušené citrusové plátky, kterými si zpříjemníte vánoční čas.
Jak sušit pomeranče nebo jiné citrusy doma v troubě?
Jak už jsem zmiňovala, v tomto článku vám ukážu návod, jak si citrusy usušit hezky doma v troubě. Nebudete tedy potřebovat žádnou speciální sušičku. Vystačíte se s troubou, co máte doma a jedním plechem na pečení.
- Ovoce nakrájejte. Citrusy nakrájejte na krásně tenké plátky. Já pro tento krok moc ráda používám mandolínu, ale zvládnete to i s obyčejným nožem. Snažte se ale, aby plátky byly stejné a nestalo se vám, že by se některé v troubě přesušily.
- Rozložte citrusy na plech. Připravte si velký plech na pečení a vyložte jej pečicím papírem. Plátky citrusů naskládejte vedle sebe tak, aby se nepřekrývaly. Měly by být tedy vyskládány v jedné vrstvě. Pokud se vám plátky na jeden plech nevejdou, použijte plechů více. Nikdy ale neskládejte jednotlivé plátky přes sebe.
- Začněte sušit. Troubu si předehřejte na 75°C. Plech s vyskládanými citrusovými plátky vložte do trouby a začněte se sušením. Pokud používáte více druhů citrusů, v průběhu sušení je hlídejte. Některé druhy, které jsou obecně méně šťavnaté, se budou sušit kratší dobu. Mezi tyto druhy patří třeba limetky. Budou tedy hotové už za 3-4 hodiny sušení. Naopak šťavnatější pomeranče se budou sušit déle. U těch počítejte s dobou cca 6 hodin, než budou zcela usušené.
A jak poznám, že už je ovoce zcela usušené? Dokonale usušené ovoce má křehkou strukturu a po jemném přitlačení papírové utěrky z něj neodchází žádná vlhkost.
Na co sušené citrusy použít?
- Ozdobte jimi své oblíbené koktejly nebo mocktaily.
- Můžete je také použít jako dekoraci na dorty či koláče.
- Namočte plátky do rozpuštěné hořké čokolády a získáte tak krásnou a snadnou sladkou pochoutku.
- Ozdobte s nimi stůl, vánoční tabuli nebo si vyrobte krásný citrusový věnec.
- Použijte je na ozdobu adventního věnce nebo vánočního stromku.
- Přidejte si jeden z nich do šálku čaje. Váš čaj díky tomu získá krásný citrusový nádech.
Jak sušené citrusy skladovat?
Sušené citrusové plátky skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě. Citrusy takto vydrží až rok. Musí být ale opravdu správně skladovány a ovoce musí být dokonale usušené. Pokud v některých plodech zůstane vlhkost, mohly by vám rychle zplesnivět.