Jak rozpustit čokoládu na vaření, aby se nepřipálila? Někdo si řekne, že to přeci není žádná věda. Každý, kdo už si to sám v kuchyni vyzkoušel moc dobře ví, že to zas tak jednoduché není. Čokoládu je totiž třeba hýčkat. V tomto článku vám ukážu, jak na to. A to hned třemi různými způsoby. V mikrovlnce, ve vodní lázni a v horkovzdušné troubě.
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni?
- Postavte hrnec s vodou na sporák a přiveďte vodu k varu. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, stáhněte plamen.
- Na vrch hrnce s horkou vodou vložte kovovou nebo jinou žáruvzdornou nádobu/mísu. Dno nádoby se ale nesmí dotýkat hladiny vody. Čokoláda by se vám jinak mohla připalovat.
- Do mísy vložte čokoládu, kterou chcete rozpustit a míchejte. Během doby, kdy se vlivem páry čokoláda rozpouští si připravte suchou utěrku. Položte si ji vedle kuchyňské plotny.
- Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Jakmile je čokoláda rozpuštěná dle vašich představ, vyndejte mísu z vodní lázně a položte ji na připravenou utěrku.
Jak rozpustit čokoládu v mikrovlnné troubě?
- Čokoládu vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
- Misku vložte do mikrovlnné trouby a ohřívejte ji v 30 sekundových intervalech.
- Mezi jednotlivými intervaly vždy čokoládu promíchejte suchou lžičkou nebo špachtlí. Jakmile je čokoláda skoro celá rozpuštěná a lesklá, už ji dále neohřívejte.
- Dokončete celý proces mícháním, dokud se i zbylé kousky čokolády nerozpustí.
A jak na to za použití horkovzdušné trouby?
Tento postup není vhodný asi pro každého. Možnost takto rozpustit čokoládu má pouze ten, jehož trouba umožňuje nastavení opravdu nízké teploty. Konkrétně 40°C. Jestliže tuto možnost máte, zahřejte troubu na uvedenou teplotu. Čokoládu pak rozprostřete na plech. Plech vložte do trouby a čekejte, až se zcela rozpustí. Celý proces může trvat až 20 minut. Buďte tedy trpěliví.
TIPY NAVÍC
- Ujistěte se, že miska a veškeré náčiní, které se bude dotýkat čokolády, jsou zcela suché. Jakékoli zbloudilé kapky vody způsobí chemickou reakci s cukrem. Výsledná čokoláda by pak nebyla podle vašich představ.
- Nikdy misku ani jinou nádobu, kterou pro rozpouštění čokolády použijete, nezakrývejte. Zakrytí nádoby by mohlo zapříčinit kondenzaci vzduchu. Kapky vody by se pak opět mohly dostat do kontaktu s čokoládou.
- Čokoláda se snadno připaluje, proto pracujte s nejnižší možnou teplotou. Bílá a mléčná čokoláda jsou na teplo ještě citlivější. Pokud je tedy budete rozpouštět v mikrovlnce, zvažte i 15 sekundové intervaly.
- Čokoládu vždy rozdělte na co nejvíc rovnoměrné kousky.
A na co pak rozpuštěnou čokoládu použít? Upéct si můžete třeba dokonalé Čokoládové brownies nebo ji použít na zdobení cukroví a máčení perníčků.