Jak rozpustit čokoládu na vaření

Jak správně rozpustit čokoládu na vaření? V tomto článku vám ukážu, jak na to. A to hned třemi různými způsoby. V mikrovlnce, přímo na plotně a ve vodní lázni.

Autor: Anička
2. 11. 2023

Jak rozpustit čokoládu na vaření, aby se nepřipálila? Někdo si řekne, že to přeci není žádná věda. Každý, kdo už si to sám v kuchyni vyzkoušel moc dobře ví, že to zas tak jednoduché není. Čokoládu je totiž třeba hýčkat. V tomto článku vám ukážu, jak na to. A to hned třemi různými způsoby. V mikrovlnce, ve vodní lázni a v horkovzdušné troubě.

Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni?

  • Postavte hrnec s vodou na sporák a přiveďte vodu k varu. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, stáhněte plamen.
  • Na vrch hrnce s horkou vodou vložte kovovou nebo jinou žáruvzdornou nádobu/mísu. Dno nádoby se ale nesmí dotýkat hladiny vody. Čokoláda by se vám jinak mohla připalovat.
  • Do mísy vložte čokoládu, kterou chcete rozpustit a míchejte. Během doby, kdy se vlivem páry čokoláda rozpouští si připravte suchou utěrku. Položte si ji vedle kuchyňské plotny.
  • Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Jakmile je čokoláda rozpuštěná dle vašich představ, vyndejte mísu z vodní lázně a položte ji na připravenou utěrku.
jak rozpustit čokoládu

Jak rozpustit čokoládu v mikrovlnné troubě?

  • Čokoládu vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
  • Misku vložte do mikrovlnné trouby a ohřívejte ji v 30 sekundových intervalech.
  • Mezi jednotlivými intervaly vždy čokoládu promíchejte suchou lžičkou nebo špachtlí. Jakmile je čokoláda skoro celá rozpuštěná a lesklá, už ji dále neohřívejte.
  • Dokončete celý proces mícháním, dokud se i zbylé kousky čokolády nerozpustí.

A jak na to za použití horkovzdušné trouby?

Tento postup není vhodný asi pro každého. Možnost takto rozpustit čokoládu má pouze ten, jehož trouba umožňuje nastavení opravdu nízké teploty. Konkrétně 40°C. Jestliže tuto možnost máte, zahřejte troubu na uvedenou teplotu. Čokoládu pak rozprostřete na plech. Plech vložte do trouby a čekejte, až se zcela rozpustí. Celý proces může trvat až 20 minut. Buďte tedy trpěliví.

TIPY NAVÍC

  • Ujistěte se, že miska a veškeré náčiní, které se bude dotýkat čokolády, jsou zcela suché. Jakékoli zbloudilé kapky vody způsobí chemickou reakci s cukrem. Výsledná čokoláda by pak nebyla podle vašich představ.
  • Nikdy misku ani jinou nádobu, kterou pro rozpouštění čokolády použijete, nezakrývejte. Zakrytí nádoby by mohlo zapříčinit kondenzaci vzduchu. Kapky vody by se pak opět mohly dostat do kontaktu s čokoládou.
  • Čokoláda se snadno připaluje, proto pracujte s nejnižší možnou teplotou. Bílá a mléčná čokoláda jsou na teplo ještě citlivější. Pokud je tedy budete rozpouštět v mikrovlnce, zvažte i 15 sekundové intervaly.
  • Čokoládu vždy rozdělte na co nejvíc rovnoměrné kousky.

A na co pak rozpuštěnou čokoládu použít? Upéct si můžete třeba dokonalé Čokoládové brownies nebo ji použít na zdobení cukroví a máčení perníčků.

Čokoládové brownies
Čokoládové brownies
Tohle je ten NEJLEPŠÍ recept na klasické čokoládové brownies, který jste kdy vyzkoušeli. Jakmile jej jednou upečete, už ho nikdy nebudete chtít připravovat jinak.
Přejít na recept
Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close