Indické placky naan bez kynutí

Rating: 5.00
(1)
Autor: Anička
24. 1. 2024

Věděli jste, že si indický naan můžete připravit bez použití droždí? Mám pro vás recept, pokud nemáte času nazbyt, ale chcete si připravit nadýchaný čerstvý chléb naan během pár minut. Chléb je dokonale vláčný, snadný na přípravu a ingredience máte určitě doma!

Indické jídlo je upřímně jedním z těch, o kterých jsem si nikdy nemyslela, že bych si je mohla připravit doma. Jakože jo, možná bych se o to mohla pokusit, ale znáte to. Indická kuchyně je dost specifická s svým výrazným kořením a můžeme se tu snažit jak chceme, to jejich pravé koření budeme u nás hledat jen těžko. A bez něj se moc daleko neposuneme.

Nakonec jsem ale zjistila, že to není tak úplně pravda. Zaprvé, i u nás už můžeme sehnat velice kvalitní a intenzivní koření. Zadruhé – spoustu kořenících směsí si pak můžete snadno připravit doma a indické jídlo už pak snadno vykouzlíte i v pohodlí domova. Stejně jako tenhle jednoduchý naan, který sice není úplně dle tradičního receptu, ale zase vám jeho příprava ušetří spoustu času a od toho klasického zas není tak daleko!

naan

Co je to vlastně NAAN?

Naan je indický plochý chléb, který je oblíbený na celém indickém subkontinentu. Tradičně se připravuje v hliněné peci zvané tandoor. Název „naan“ pochází z perského slova “ nan„, které ve starověké Persii označovalo chléb pečený na rozpálených oblázcích.

Samotné slovo „naan“ už samo o sobě označuje druh chleba, proto není technicky nutné nazývat ho „chleba naan“. Přesto je to nejen u nás, ale v celé v Evropě a vlastně i dalších částech světa oblíbený zvyk. Proto mu říkejte jak chcete, chleba naan, naan placka, jakkoliv.

Přemýšlíte nad tím, s čím naan servírovat? Upřímně, já bych ho skoro mohla i samotný. Pokud ale hledáte recept, ke kterému jde tenhle naan naprosto skvěle, podívejte se na můj recept na jednoduché, Indií inspirované kuře z jedné pánve. Recept ZDE.

naan

Indické placky naan bez kynutí

5 from 1 vote
Ideální recept, pokud nemáte času nazbyt, ale chcete si připravit nadýchaný čerstvý chléb naan během pár minut. Chléb je dokonale vláčný, snadný na přípravu a ingredience na něj máte určitě doma!
Porce 8 placek
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 10 minut
Celkový čas 25 minut

Pomůcky

  • 1 nepřilnavá pánev
  • 1 větší mísa

Ingredience
  

  • 240 g hladké mouky
  • 190 g tučného řeckého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička soli

Postup
 

  • Do velké mísy nasypte mouku, sůl a kypřicí prášek a důkladně promíchejte. Přidejte jogurt a olivový olej a rukama vypracujte hladké a pružné těsto.
  • Pokud se vám těsto bude zdát příliš tuhé, navlhčete si ruce a postupně do těsta zapracujte trochu tekutiny navíc. Pokud by těsto bylo naopak moc řídké a lepilo se, postupně přidávejte mouku.
  • Hotové těsto nechte 10 minut odpočívat a poté jej rozdělte na 8 stejných kousků. Každý kousek rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše do opravdu tenké placky (cca na 2-3mm).
  • Pánev si zprudka rozpalte a na sucho na ní rozválené placky opékejte. Poté, co placku na pánev dáte, snižte trochu plamen, aby se vám placka nepřipalovala. Až se vám začnou na placce tvořit bubliny a placka bude z jedné strany opečená, tak ji otočte a ještě krátce opečte i z druhé strany.
  • Hotové placky ještě teplé zabalte to vlhké utěrky, aby si zachovaly svou pružnost. Ideální je placky zpracovat ještě tentýž den.

Poznámky

  • Těsto můžete samozřejmě vypracovat i v kuchyňském robotu, ale rukama to jde poměrně snadno a rychle.
  • Pokud se vám těsto bude zdát příliš tuhé, navlhčete si ruce a postupně do těsta zapracujte trochu tekutiny navíc. Pokud by těsto bylo naopak moc řídké a lepilo se, přidejte trochu mouky.
Kalorie: 114kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Indická
Klíčové slovo: Pečivo, Snadné, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Zapojte se do diskuse

  1. Martina Holková says:

    5 stars
    Chléb vyšel parádně, děkuji za tip s vlhkou utěrkou!

    1. To mám radost!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close