Připravte si k večeři tohle in indické kuře z jedné pánve, které oslní svou pikantností a bohatými chutěmi. Recept je inspirován tradičním indickým butter chicken, ale je mnohem snazší na přípravu. Kuře totiž jen v pekáči smícháte s ostatními ingrediencemi, pokud máte čas, necháte ho chvíli marinovat, a pak už ho jen upečete v troubě.
Je to bezpochyby můj nejoblíbenější recept, který jsem tu s vámi na blogu za posledních pár týdnů sdílela. Ne že by byl nějak neuvěřitelně kreativní nebo jinak výjimečný. Jde spíš o to, že se jedná o recept, který prostě budete všichni MILOVAT. Chuť výsledného jídla je naprosto dokonalá, omáčka perfektně krémová, ale co je na tom to nejlepší? Je to ten nejjednodušší recept pod sluncem!
Zbylo vám nějaké kuře na další den?
Radujte se a oslavujte! Tohle kuře totiž druhý den chutná snad ještě lépe než čerstvě vytažené z trouby. Jednotlivé chutě se ještě lépe propojí a omáčka je díky tomu druhý den ještě výraznější.
Kuře i s omáčkou skladujte v nějaké vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vám takhle vydrží až 3 dny. Ale pochybuju, že ho tam budete mít tak dlouho. Recept je tak skvělý, že budete rádi, že vám něco zůstane do druhého dne.
Jak ho nejlépe servírovat?
Já bych ho nejradši snad jedla lžící rovnou z pekáče, ale to se asi úplně nehodí. Takže si k němu uvařte třeba jasmínovou nebo basmati rýži. No a pokud na rýži zrovna nemáte chuť, skvělý je také obyčejný naan. Naan je druh chleba typický pro jihozápadní, střední a jižní Asii, kde si ho připravují hned v několika variantách. Já bych k tomuto jídlu nicméně doporučila jeho základní variantu, protože omáčka je sama o sobě dost výrazná a není tak potřeba jídlu dodávat chuť skrze přílohu.
Indické kuře z jedné pánve
Pomůcky
- 1 hlubší pekáč nebo pánev vhodná do trouby
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
- 400 ml kokosového mléka
- 100 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 6 stroužků česneku (prolisované)
- 1 velká cibule
- 2 lžíce garam masala
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička pálivé papriky (lze nahradit sladkou paprikou)
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička soli
K podávání
- uvařená rýže
- naan nebo pita
- čerstvý koriandr
- sezamová semínka
Postup
- Troubu si předehřejte na 210℃. Cibuli si nakrájejte na tenké plátky, zázvor nastrouhejte a stroužky česneku prolisujte. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky.
- Do hlubokého pekáče nebo zapékací mísy vložte maso a osolte. Přidejte ostatní koření, kokosové mléko, nastrouhaný zázvor, česnek, cibuli a rajčatový protlak. Vše v pekáči důkladně promíchejte (klidně se toho nebojte a směs promíchejte vlastníma rukama).
- Maso nechte 5-10 min odležet a poté jej vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 30-40 minut, dokud není maso hezky propečené.
- Hotové maso servírujte s uvařenou rýží nebo indickými plackami. Před podáváním můžete maso navíc posypat sezamovými semínky a čerstvým koriandrem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Už ani nedokážu spočítat, kolikrát jsem tento recept za poslední dva měsíce dělala 😀 Je fakt boží! Děkuju.
Jee, to mi ale dělá neskutečnou radost číst takové komentáře <3
Naprosto luxusní jídlo skoro bez práce. Díky, díky, díky! 😊
To se tak krásně čte! :)) děkuju!
Dobrý den, moc díky za super recept a prosím jen o upřesnění. Peče se kuře v troubě přikryté nebo bez poklice? Předem díky, hezký den!
Hezký den, kuře můžete v troubě péct klidně bez poklice 🙂