Hněd měkké vánoční perníčky jsou ty nejlepší. Takové, které můžete sníst hned poté, co krásně provoní celý váš domov. Mám pro vás proto zaručený recept na hned měkké vánoční perníčky, které když upečete, jen se po nich zapráší.
Vánoční svátky jsou časem, kdy se setkáváme s rodinou, přáteli a našimi nejbližšími. Společně oslavujeme tradice, sdílíme radost a vytváříme si tak nezapomenutelné vzpomínky. Jednou z nejdražších a nejchutnějších tradic, které tyto svátky definují, je pečení vánočních perníčků. Perníčky jsou prostě symbolem vánočního času. A jejich kořenitá vůně a lahodná chuť vyvolávají pocit pohody a radosti v srdcích každého z nás.
Čím je po upečení potřít, aby byly krásně lesklé?
Lesklé perníčky prostě vypadají lépe. O tom asi nikdo z nás nepochybuje. Jak ale docílit toho, aby se perníčky po upečení krásně leskly? Máte hned několik možností:
- Potírání bílkem. Perníčky můžete hned po upečení lehce potřít vaječným bílkem. Bílek trochu rozšlehejte a perníčky jím potřete hned po vytažení z trouby.
- Potírání žloutkem. Perníčky můžete také potřít rozšlehaným žloutkem. Tato metoda je navíc ekonomická. Zbylý bílek pak využijete do bílkové polevy, kterou budete perníčky případně zdobit. Po rozšlehání jen odeberte zlehka pěnu, která se u žloutku vytvořila a opět perníčky potřete hned po vytažení z trouby, tedy ještě horké.
- Celé vejce a voda. Po upečení můžete perníčky potřít také celým vejcem, které rozšleháte společně s 1 polévkovou lžící studené vody. Perníčky budou zaručeně lesklé. Jen si dejte pozor, ať vejce rozšleháte opravdu důkladně. Jinak by vám mohl na perníčkách vzniknout matný film.
- Medová glazura. Po upečení můžete perníčky také potřít medem s trochou teplé vody. Smíchejte med s trochou teplé vody a potřete perníčky touto směsí perníčky ještě před pečením
Zajímají vás další tipy na to, jak si upéct ty nejlepší vánoční perníčky? Pak si přečtěte celý článek, který mám na tohle téma ZDE.
Hned měkké vánoční perníčky
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- vaše oblíbená vykrajováta
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 125 g moučkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 50 g měkkého másla
- 2 vejce (ideálně velikost M)
- 2 lžíce tekutého medu
Na dokončení
- 1 vejce
- 1 lžíce studené vody
Postup
- Mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření prosejte do velké mísy.
- Do středu suchých surovin udělejte důlek a vložte do něj měkké máslo, vejce a tekutý med. Postupně zpracovávejte suroviny dohladka, dokud nevznikne hladké, mírně lepivé těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v chladničce odpočívat alespoň 1 hodinu, ideálně ale přes noc.
- Předehřejte troubu na 170°C a připravte si pečicí papír nebo silikonovou podložku.
- Těsto vyndejte z chladničky a na lehce pomoučněném pracovním povrchu ho vyválejte na tloušťku asi 5 mm.
- Pomocí vašich oblíbených vykrajovátek si vykrájejte perníčky a umístěte je na připravený pečicí plech.
- Perníčky pečte ve středu předehřáté trouby po dobu 8-10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. Doba pečení může být kratší nebo delší v závislosti na velikosti a tloušťce perníčků.
- Zatímco se vám perníčky pečou v troubě, vyšlehejte si 1 vejce s lžící studené vody. Odeberte přebytečnou pěnu (případně přeceďte přes sítko) a odložte stranou.
- Hned po upečení perníčky potřete vyšlehaným vejcem s lžící studené vody. Pak je nechte perníčky na plechu asi 5 minut vychladnout a poté je přesuňte na mřížku.
Poznámky
Upekli jste si perníčky podle mého receptu?
Dejte mi vědět, jak vám chutnaly! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.