Frittata s batáty a špenátem

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
6. 2. 2024

Pokrm inspirovaný Itálií, který vás zvedne ze židle – přesně taková je frittata se špenátem a batáty! Tento recept je tak univerzální, že si ho zamilujete nejen na pozdní nedělní snídani, ale stane se vaším tajným esem i na večerní pohoštění. Že přeháním? Jen počkejte, až ji ochutnáte!

Vše, co potřebujete, je pár základních ingrediencí, jedna pánev a trochu vašeho kouzelného kuchařského umění. V jednom okamžiku ingredience mícháte, ve druhém už si na talíři skládáte kousek této lahodné, barevné a zdravé pochoutky. Ať už ji podáváte k snídani, brunchi nebo jako lehkou večeři, vždycky bude vypadat (a chutnat) jako malé umělecké dílo.

Co to je frittata?

Frittata je kulinářský poklad přímo z Itálie, který se nebojí experimentovat s chutěmi a texturami. Představte si ji jako bohatší, odvážnější sestru omelety, která se rozhodla, že bude obsahovat všechno dobré, co v kuchyni najde. Málokteré jídlo nabízí tolik flexibility a přitom si zachovává tak jednoduchý základ.

Ve své podstatě je frittata směsí vajec a ingrediencí, které zrovna najdete doma ve spíži. Může to být prakticky cokoli – od zeleniny, sýrů, bylinek až po maso nebo uzeniny. Vše se nejprve lehce orestuje na pánvi, přelije směsí vajec a poté se celé jídlo dopeče v troubě do zlatova a do křupava. Výsledek? Výživný, sytý a nekonečně variabilní recept, který dobře poslouží jako snídaně, brunch, lehký oběd nebo večeře.

Co však dělá frittatu tak speciální, je její schopnost přeměnit zbytky z lednice na šťavnatý, lákavý pokrm, který vypadá, jako byste na něm pracovali hodiny. Frittata je prostě jídlo, které vás nikdy nenechá na holičkách. Umožňuje nekonečně kombinovat a experimentovat, zatímco si zachovává jednoduchost a eleganci.

frittata

S čím frittatu podávat?

Pokud ji servíruji k večeři, ráda ji podávám s jednoduchým zeleninovým salátem z rukoly, cherry rajčat a červené cibule. Skvělá je i s pečenou zeleninou nebo kouskem čerstvé křupavé bagety.
Jako jednoduchá snídaně je frittata vynikající s ovocem a netučným řeckým jogurtem nebo klidně samotná.
Chcete-li si snídani obzvlášť užít, přidejte sladkou tečku a podávejte ji spolu s vydatnými muffiny, jako jsou tyto skvělé snídaňové muffiny!

frittata

Frittata se špenátem a batáty

Kulinářský zážitek, který vás zvedne ze židle, přesně taková je frittata se špenátem a batáty! Tento recept je tak univerzální, že si ho zamilujete nejen na pozdní nedělní snídani, ale stane se vaším tajným esem i na večerní pohoštění.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 10 minut
Doba Vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Pomůcky

  • 1 pánev vhodná do trouby
  • 1 plech na pečení

Ingredience
  

  • 300 g batátů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 8 vajec (velikost M)
  • 1 lžíce másla
  • 50 g choriza
  • 1/2 červené papriky
  • 2 hrsti špenátu
  • 1 červená cibule
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g sýru feta, gorgonzola či jiný preferovaný

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 200°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Batáty si oloupejte a nakrájejte na kostičky o průměru cca 1cm. Ty pak rozložte na plech, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na cca 10 minut.
  • Mezitím červenou cibuli rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké plátky. Chorizo i červenou papriku si nakrájejte na kostičky.
  • Ve větší pánvi rozehřejte lžíci másla a přidejte neprve chorizo a nakrájenou červenou papriku. Restujte cca 3-5 minut na středním plameni a poté do pánve přidejte také čerstvý špenát. Pánev přiklopte, aby špenát trochu zavadl.
  • Do větší misky si rozklepněte všechna vejce, přidejte sůl a pepř a důkladně promíchejte.
  • Upečené batáty vyndejte z trouby (troubu nevypínejte) a přidejte do pánve se špenátem, chorizem a paprikou. Zalijte připravenou vaječnou směsí a navrch rozprostřete nakrájenou červenou cibuli.
  • Pánev přiklopte a nechte frittatu na středním plameni cca 5-7 minut vařit. Poté pánev odklopte a posypejte sýrem dle vaší preference (feta, gorgonzola apod.)
  • Frittatu nyní přesuňte do trouby. Pečte dalších cca 5 minut, dokud nejsou vejce hotová a navrchu hezky dozlatova. Ke konci pečení frittatu pečlivě sledujte, aby se nepřipálila!
  • Jakmile je frittata hotová, vyjměte ji z trouby (pozor, rukojeť pánve bude horká). Nechte několik minut vychladnout. Nakrájejte a podávejte ideálně s čerstvým zeleninovým salátem.
Kalorie: 415kcal
Chod: Snídaně a brunch
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, Rychlé, Snadné, Snídaně, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close