Pokrm inspirovaný Itálií, který vás zvedne ze židle – přesně taková je frittata se špenátem a batáty! Tento recept je tak univerzální, že si ho zamilujete nejen na pozdní nedělní snídani, ale stane se vaším tajným esem i na večerní pohoštění. Že přeháním? Jen počkejte, až ji ochutnáte!
Vše, co potřebujete, je pár základních ingrediencí, jedna pánev a trochu vašeho kouzelného kuchařského umění. V jednom okamžiku ingredience mícháte, ve druhém už si na talíři skládáte kousek této lahodné, barevné a zdravé pochoutky. Ať už ji podáváte k snídani, brunchi nebo jako lehkou večeři, vždycky bude vypadat (a chutnat) jako malé umělecké dílo.
Co to je frittata?
Frittata je kulinářský poklad přímo z Itálie, který se nebojí experimentovat s chutěmi a texturami. Představte si ji jako bohatší, odvážnější sestru omelety, která se rozhodla, že bude obsahovat všechno dobré, co v kuchyni najde. Málokteré jídlo nabízí tolik flexibility a přitom si zachovává tak jednoduchý základ.
Ve své podstatě je frittata směsí vajec a ingrediencí, které zrovna najdete doma ve spíži. Může to být prakticky cokoli – od zeleniny, sýrů, bylinek až po maso nebo uzeniny. Vše se nejprve lehce orestuje na pánvi, přelije směsí vajec a poté se celé jídlo dopeče v troubě do zlatova a do křupava. Výsledek? Výživný, sytý a nekonečně variabilní recept, který dobře poslouží jako snídaně, brunch, lehký oběd nebo večeře.
Co však dělá frittatu tak speciální, je její schopnost přeměnit zbytky z lednice na šťavnatý, lákavý pokrm, který vypadá, jako byste na něm pracovali hodiny. Frittata je prostě jídlo, které vás nikdy nenechá na holičkách. Umožňuje nekonečně kombinovat a experimentovat, zatímco si zachovává jednoduchost a eleganci.
S čím frittatu podávat?
Pokud ji servíruji k večeři, ráda ji podávám s jednoduchým zeleninovým salátem z rukoly, cherry rajčat a červené cibule. Skvělá je i s pečenou zeleninou nebo kouskem čerstvé křupavé bagety.
Jako jednoduchá snídaně je frittata vynikající s ovocem a netučným řeckým jogurtem nebo klidně samotná.
Chcete-li si snídani obzvlášť užít, přidejte sladkou tečku a podávejte ji spolu s vydatnými muffiny, jako jsou tyto skvělé snídaňové muffiny!
Frittata se špenátem a batáty
Pomůcky
- 1 pánev vhodná do trouby
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 300 g batátů
- 1 lžíce olivového oleje
- 8 vajec (velikost M)
- 1 lžíce másla
- 50 g choriza
- 1/2 červené papriky
- 2 hrsti špenátu
- 1 červená cibule
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 100 g sýru feta, gorgonzola či jiný preferovaný
Postup
- Troubu si předehřejte na 200°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Batáty si oloupejte a nakrájejte na kostičky o průměru cca 1cm. Ty pak rozložte na plech, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na cca 10 minut.
- Mezitím červenou cibuli rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké plátky. Chorizo i červenou papriku si nakrájejte na kostičky.
- Ve větší pánvi rozehřejte lžíci másla a přidejte neprve chorizo a nakrájenou červenou papriku. Restujte cca 3-5 minut na středním plameni a poté do pánve přidejte také čerstvý špenát. Pánev přiklopte, aby špenát trochu zavadl.
- Do větší misky si rozklepněte všechna vejce, přidejte sůl a pepř a důkladně promíchejte.
- Upečené batáty vyndejte z trouby (troubu nevypínejte) a přidejte do pánve se špenátem, chorizem a paprikou. Zalijte připravenou vaječnou směsí a navrch rozprostřete nakrájenou červenou cibuli.
- Pánev přiklopte a nechte frittatu na středním plameni cca 5-7 minut vařit. Poté pánev odklopte a posypejte sýrem dle vaší preference (feta, gorgonzola apod.)
- Frittatu nyní přesuňte do trouby. Pečte dalších cca 5 minut, dokud nejsou vejce hotová a navrchu hezky dozlatova. Ke konci pečení frittatu pečlivě sledujte, aby se nepřipálila!
- Jakmile je frittata hotová, vyjměte ji z trouby (pozor, rukojeť pánve bude horká). Nechte několik minut vychladnout. Nakrájejte a podávejte ideálně s čerstvým zeleninovým salátem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.