Fish and chips s domácí tatarkou

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
22. 10. 2024

Pokud milujete klasické fish and chips, ale hledáte zdravější alternativu, mám pro vás ideální recept! Tresku sice obalím v klasickém trojobalu, ale vyhnu se smažení v litrech oleje a místo toho jak rybu, tak hranolky upeču v horkovzdušné fritéze. Výsledkem je chutné a vyvážené jídlo, které si můžete dopřát bez výčitek, a přitom si naplno vychutnat vše, co takové fish and chips má mít.

Kde vznikl recept na Fish and Chips?

Tento ikonický britský pokrm má své kořeny hluboko v 19. století, kdy se Londýn rychle rozrůstal a potřeboval rychlé a výživné jídlo pro rostoucí obyvatelstvo. Kombinace čerstvé smažené ryby a křupavých hranolek vznikla díky vlivu imigrantů, zejména Skotů a Řeků, kteří přinesli své vlastní techniky smažení ryb.

Tento jednoduchý, ale neodolatelný pokrm se rychle stal oblíbeným nejen mezi dělníky, ale i mezi královskou rodinou. To mu zajistilo místo na vrcholu britské kulinářské tradice. Dnes je fish and chips symbolem britské kuchyně, který spojuje tradici s láskou k čerstvým surovinám a dokonalé kombinaci chutí, kterou si můžete vychutnat na každém rohu Spojeného království.

fish and chips

Jakou vybrat rybu?

Nejčastěji se pro tento britský klasický pokrm používá treska, a to hlavně díky její pevné struktuře a jemné chuti, která se skvěle snoubí s křupavou krustou. Pokud máte přístup k čerstvým rybám, treska je naprosto ideální. Její maso totiž zůstává šťavnaté i po tepelné úpravě.

Pokud byste hledali jinou alternativu, vždy koukejte po téměř jakékoliv bílé rybě. Skvělou volbou je například platýz nebo rejnok. Ale tyhle dvě varianty rozhodně nebudou šetřit vaší peněženku.

Každopádně není nutné koukat jen po čerstvých rybách na pultech. Klidně sáhněte po mražené variantě. Jen si ohlídejte, aby byla ryba zamrazena ještě na moři. Před přípravou ji pak jen cca půl hodiny dopředu vyndejte z mrazáku, aby trochu povolila. Poté s ní pracujte stejně jako s čerstvou.

Horkovzdušná fritéza nebo trouba?

Já to úplně chápu, spoustu z vás doma horkovzdušnou fritézu nemá. Přeci jen je to další spotřebič navíc a naše kuchyně nejsou nafukovací, je to tak? To ale neznamená, že si tyhle fish and chips připravit vůbec nemůžete. Ono to jde totiž skvěle i v obyčejné troubě.

Brambory se asi budou péct o něco déle – podle velikosti jim dejte tak 40-50 minut, aby byly hezky zlatavé a křupavé. Rybu pečte 10-15 minut, jen myslete na to, že je dobré ji v půlce pečení otočit. Jak brambory, tak rybu pečte na 200°C. No a pak už jen připravte domácí tatarku a máte hotovo!

fish and chips

Fish and chips s domácí tatarkou

Pokud milujete klasické fish and chips, ale hledáte zdravější alternativu, mám pro vás ideální recept!
Porce 6 porcí
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 25 minut
Celkový čas 40 minut

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza
  • 2 plechy na pečení

Ingredience
  

  • 800 g brambor
  • 1 lžíce neutrálního oleje
  • 600 g filetů z tresky
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 g panko strouhanky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky soli (+ na dochucení)

Na domácí tatarku

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 5 větších nakládaných okurek
  • 1/2 citronu
  • 1 malá šalotka
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
  • sůl a pepř na dochucení

Postup
 

  • Nejprve si připravte brambory. Omyjte je a nakrájejte je na klínky. Ty pak nasypte do větší misky a zalijte studenou vodou. Odložte stranou.
  • Připravte si 2 plechy vyložené pečicím papírem. Tresku si nakrájejte na menší kousky. Důkladně ji z obou stran osušte a osolte (cca 1 lžička soli na toto množství tresky)
  • Připravte si 3 větší misky. Do první nasypte hladkou mouku společně s paprikou, česnekem, cibulí a pepřem a promíchejte. Do druhé misky rozklepněte vejce a pomocí vidličky je rozšlehejte. Do třetí misky nasypte strouhanku.
  • Každý kousek tresky obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance. Obalené kousky skládejte na jeden z připravených plechů.
  • Brambory slijte a důkladně je osušte. Poté je vraťte do misky, přidejte lžíci oleje, 1 lžičku soli, promíchejte a vsypte na druhý plech.
  • Brambory dejte do horkovzdušné fritézy na 190℃ na cca 25 minut. Pokud máte dostatečně velkou fritézu, můžete po 15 minutách do fritézy přidat také obalené kousky tresky a dalších 10 minut péct společně. Pokud ne, po 25 minutách brambory vyndejte, vložte do fritézy rybu a opékejte 10 minut dozlatova.
  • Nakonec si připravte domácí tatarku. Do misky dejte zakysanou smetanu, řecký jogurt, šťávu z poloviny citrónu, nadrobno nasekaný kopr a promíchejte. Nakládané okurky najemno nastrouhejte a šalotku nakrájejte nadrobno. Obojí přidejte do misky a promíchejte. Dle chuti osolte a opepřete. Pokud by se vám tatarka zdála málo výrazná, přidejte 1-2 lžíce láku z okurek.

Poznámky

Pečení v troubě. Pokud nemáte horkovzdušnou fritézu, ničemu to nevadí. Tyhle fish and chips si můžete připravit i v troubě. Předehřejte si troubu na 200℃ a nejprve do trouby vložte plech s bramborami, pečte cca 20-25 minut, poté přidejte také tresku a pečte dalších 10-15 minut dozlatova.
Kalorie: 417kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Anglická
Klíčové slovo: Air Fryer, bez laktózy, Fakeaway, ryba, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.


Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close