Extra vláčný dýňový chlebíček

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
4. 10. 2024

Každý podzim pro mě znamená návrat k rodinným tradicím a vůni skořice, která se linula celým domem. Tento recept na dýňový chlebíček je pro mě vzpomínkou na dětství, kdy jsme s babičkou trávili čas v kuchyni a společně připravovali všechny ty dobroty. Dýně, respektive dýňové pyré, které je základem tohoto chlebíčku, symbolizuje hojnost a teplo domova. Každý kousek pak připomíná ty nezapomenutelné chvíle plné lásky a neuvěřitelné pohody.

Recepty z dýně miluju a protože sehnat dýňové pyré je u nás docela oříšek, většinu času si připravují pyré domácí. To má ale logicky kratší trvanlivost, než kdybych ho sehnala někde v plechovce. Proto vždycky, když pyré udělám, konají se u nás doma takové menší dýňové hody.

dýňový chlebíček

Připravovat dýňový chlebíček je pro mě jedním ze způsobů, jak vyjádřit svou kreativitu a zároveň potěšit své blízké něčím neuvěřitelně dobrým. Každý kousek chlebíčku v sobě nese příběh o podzimních večerech. O večerech strávených v kuchyni, smíchu a radosti z pečení. Recept se proto velice rychle stal pevným základem našich „dýňových oslav“ a já se těším na každý další podzim, kdy nám ho budu moci zase upéct.

No a pokud nevíte, jak si dýňové pyré doma připravit a chtěli byste si tento chlebíček upéct, napsala jsem o tom celý článek, který najdete TADY.

Extra vláčný dýňový chlebíček

Chlebíček, který doslova křičí PODZIM. Je extra vláčný, super snadný na přípravu a na přípravu těsta vám bude stačit jedna velká mísa.
Porce 12 porcí
Doba Přípravy 10 minut
Doba Vaření 50 minut
Celkový čas 1 hod

Pomůcky

  • 1 forma na chlebíček
  • 1 pečicí papír
  • 1 velká mísa
  • 1 ruční mixér

Ingredience
  

  • 190 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce (velikost M)
  • 90 ml plnotučného mléka
  • 245 g dýňového pyré
  • 120 ml neutrálního oleje (řepkový, slunečnicový)

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 180℃ a formu na chlebíček vyložte pečicím papírem.
  • Ve velké míse nejprve smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, kypřicí prášek, perníkové koření a skořici. Dobře promíchejte.
  • Do středu suchých ingrediencí si vytvořte důlek a vyklepněte do něj vejce, dýňové pyré, vanilkový extrakt, mléko a olej. Mokré ingredience lehce promíchejte a poté je spojte pomocí ručního mixéru s ostatními suchými ingrediencemi.
  • Připravené těsto nalijte do formy na chlebíček a dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut. Po 30 minutách chlebíček zkontrolujte – pokud by se vám zdálo, že se chlebíček peče příliš rychle, přikryjte ho nahoře alobalem a pokračujte v pečení dalších 20 minut.
  • Před vytažením chlebíčku z trouby do jeho středu píchněte špejli. Pokud špejli vytáhnete suchou, máte upečeno a můžete chlebíček vytáhnout z trouby.
  • Chlebíček vyndejte ve formě na mřížku a nechte vychladnout.
Kalorie: 213kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Podzim, Sladké, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close