Každý podzim pro mě znamená návrat k rodinným tradicím a vůni skořice, která se linula celým domem. Tento recept na dýňový chlebíček je pro mě vzpomínkou na dětství, kdy jsme s babičkou trávili čas v kuchyni a společně připravovali všechny ty dobroty. Dýně, respektive dýňové pyré, které je základem tohoto chlebíčku, symbolizuje hojnost a teplo domova. Každý kousek pak připomíná ty nezapomenutelné chvíle plné lásky a neuvěřitelné pohody.
Recepty z dýně miluju a protože sehnat dýňové pyré je u nás docela oříšek, většinu času si připravují pyré domácí. To má ale logicky kratší trvanlivost, než kdybych ho sehnala někde v plechovce. Proto vždycky, když pyré udělám, konají se u nás doma takové menší dýňové hody.
Připravovat dýňový chlebíček je pro mě jedním ze způsobů, jak vyjádřit svou kreativitu a zároveň potěšit své blízké něčím neuvěřitelně dobrým. Každý kousek chlebíčku v sobě nese příběh o podzimních večerech. O večerech strávených v kuchyni, smíchu a radosti z pečení. Recept se proto velice rychle stal pevným základem našich „dýňových oslav“ a já se těším na každý další podzim, kdy nám ho budu moci zase upéct.
No a pokud nevíte, jak si dýňové pyré doma připravit a chtěli byste si tento chlebíček upéct, napsala jsem o tom celý článek, který najdete TADY.
Extra vláčný dýňový chlebíček
Pomůcky
- 1 forma na chlebíček
- 1 pečicí papír
- 1 velká mísa
- 1 ruční mixér
Ingredience
- 190 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce (velikost M)
- 90 ml plnotučného mléka
- 245 g dýňového pyré
- 120 ml neutrálního oleje (řepkový, slunečnicový)
Postup
- Troubu si předehřejte na 180℃ a formu na chlebíček vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse nejprve smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, kypřicí prášek, perníkové koření a skořici. Dobře promíchejte.
- Do středu suchých ingrediencí si vytvořte důlek a vyklepněte do něj vejce, dýňové pyré, vanilkový extrakt, mléko a olej. Mokré ingredience lehce promíchejte a poté je spojte pomocí ručního mixéru s ostatními suchými ingrediencemi.
- Připravené těsto nalijte do formy na chlebíček a dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut. Po 30 minutách chlebíček zkontrolujte – pokud by se vám zdálo, že se chlebíček peče příliš rychle, přikryjte ho nahoře alobalem a pokračujte v pečení dalších 20 minut.
- Před vytažením chlebíčku z trouby do jeho středu píchněte špejli. Pokud špejli vytáhnete suchou, máte upečeno a můžete chlebíček vytáhnout z trouby.
- Chlebíček vyndejte ve formě na mřížku a nechte vychladnout.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.