Dýňová ovesná kaše, která potěší naprosto každého, kdo chce den začít vyváženou snídaní. Pojďte si se mnou připravit tuhle dýňovou ovesnou kaši připravenou přes noc. Je naprosto dokonale krémová a navíc téměř bez práce. Tahle ovesná kaše je skvělou a zdravou snídaní.Stačí ji jen ráno doplnit o nějaké ty bílkoviny, máte vystaráno. A můžete si ji připravit rovnou na celý týden. Je totiž skvělá nejen druhý den po odležení, ale vydrží v lednici skoro celý týden.
Čím je tato ovesná kaše jiná?
Tentokrát ovesné vločky nebudete vařit ani zapékat. Necháte je jen odležet přes noc. Že jste nikdy ovesnou kaši připravenou přes noc nezkoušeli? Jedná se o jednu z metod přípravy ovesné kaše. Vyžaduje minimum úsilí a je zcela bez vaření.
Místo toho, abyste ovesné vločky vařili na plotně nebo je ohřívali v mikrovlnce, jen namočíte syrové ovesné vločky do mléka, dochutíte a necháte je hezky přes noc odležet. Tento proces umožní vločkám absorbovat tekutinu a změknou natolik, že si je můžete vychutnat i nevařené.
S čím ovesnou kaši servírovat?
Jako u kterékoliv jiné ovesné kaše, ani zde se fantazii meze nekladou. Vhodné je určitě kaši doplnit o nějaký zdroj bílkovin. Kaše je skvělá třeba s poctivým řeckým jogurtem nebo tvarohem. Já pak kaši ráda doplním o nějaký ten křupavý element. Nejradši mám pražené mandle. Pak už kaši jen posypu skořicí, zakápnu javorovým sirupem a snídaně je hotová.
Dýňová ovesná kaše
Ingredience
- 160 g ovesných vloček
- 450 ml ovesného mléka (můžete použít i klasické či jiné rostlinné mléko)
- 150 g řeckého jogurtu
- 200 g dýňového pyré
- 6 lžic chia semínek
- 4 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
Na dokončení a servírování
- nasekané ořechy
- čerstvé ovoce
- ořechové máslo
- jogurt či tvaroh
Postup
- Nejprve nasypte 160 gramů ovesných vloček do velké mísy. Přilijte 450 ml ovesného mléka a dejte pozor na to, aby byly ovesné vločky dobře ponořené. Ovesné mléko dodá ovesné kaši bohatou krémovou konzistenci, ale můžete ho nahradit jakýmkoliv jiným mlékem.
- Vmíchejte řecký jogurt a dýňové pyré. Přisypte 5 lžic chia semínek. Nakonec přidejte 4 lžíce javorového sirupu, vanilkový extrakt a posypte 1 lžičkou skořice. Vše dobře promíchejte.
- Směs rozdělte do sklenic nebo misek a pevně je uzavřete a nechte přes noc odpočívat v lednici. Díky tomu kaše získá perfektní konzistenci i chuť.
- Ráno pak vločky pořádně promíchejte a dokončete tak, jak je máte rádi. Můžete přidat ořechy, ořechové máslo, tvaroh nebo třeba čerstvé ovoce.
Poznámky
- Dýňové pyré. Dýňové pyré je u nás obecně dost těžko k sehnání, ale není to nemožné. Najdete ho například mezi dětskými přesnídávkami. Případně si doma můžete udělat vlastní – domácí je stejně vždy nejlepší.
- Vločky. Doporučuji použít klasické ovesné vločky. Ty jemné v tomto případě nejsou ideální a konzistence prostě není taková, jakou bychom u tohoto receptu chtěli.
- Servírování. Tady se fantazii meze nekladou. Já mám tuhle dýňovou variantu ráda s řeckým jogurtem, opraženými mandlemi a zakápnuté javorovým sirupem.