Vánoční období je pro mě časem, kdy se ráda vracím ke klasickým receptům, které přinášejí do mé kuchyně nejen vůni koření, ale i pocit domova a rodinné pohody. Vaječný likér je jedním z těchto pokladů. Připomíná mi ty krásné vánoční chvíle, kdy trávíme čas s těmi nejbližšími, užíváme si dobrého jídla, pohody a vlastně necháváme čas jen tak plynout.
Vlastně je příprava vaječného likéru takovým mým vánočním rituálem. Vždy s jeho přípravou začínám až kolem druhé adventní neděle. A i když většinou sáhnu rovnou po dvojité dávce, do Vánoc jako takových jej připravuji ještě alespoň dvakrát. Likér je totiž nejen skvělý na pohodové popíjení, ale můžete jej využít jako perfektní jedlý dárek, upéct z něj bábovku nebo třeba skvělé vánoční sušenky.
A když už se do toho vánočního vaření pustíte, nezapomeňte si připravit také třeba těsto na to Nejlepší linecké cukroví a nebo na Hned měkké vánoční perníčky.
Domácí vaječný likér
Pomůcky
- 1 větší hrnec
- 1 ruční šlehač
- 1-2 láhve na uchování váječného likéru
Ingredience
- 4 žloutky
- 30 g krupicového cukru
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkové pasty
- 400 g kondenzovaného mléka (obvykle je to 1 plechovka)
- rum (dle chuti)
Postup
- Žloutky s cukrem poctivě vyšlehejte do nadýchané pěny. Směs přendejte do většího hrnce a přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilkovou pastu.
- Za stálého míchání směs přiveďte k varu a vařte tak, aby směs lehce zhoustla (směs by měla být o něco řidší než pudink).
- Připravenou směs odstavte z plotny, nechte lehce vychladnout a poté do směsi přilijte rum. Promíchejte, ochutnejte a podle chuti rum přidávejte. Někdo má rád vaječný likér silnější, někdo slabší.
- Hotový likér pak přelijte do lahví, nechte vychladnou a poté skladujte v lednici.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.