Domácí bulky na burgery

Domácí bulky na burgery jsou mnohem lepší než ty kupované. Připravte si je proto doma. Když pominu čas, který je věnován kynutí těsta, jsou vlastně skoro bez práce.

Rating: 5.00
(1)
Autor: Anička
3. 11. 2023

Domácí bulky na burgery jsou mnohem lepší než ty kupované. Připravte si je proto doma. Když pominu čas, který je věnován kynutí těsta, jsou vlastně skoro bez práce. A výsledná chuť? Uvnitř krásně nadýchané, zatímco na povrchu lehce křupavé. Jednou je zkusíte a už se za těmi v obchodě ani neotočíte.

Bulky podle tohoto receptu mají vlastně brioškový základ. Navíc doporučuji opravdu dodržet poměr hladké a chlebové mouky. Díky tomu jsou bulky krásně nadýchané, lehce nasládlé a na povrchu trochu křupavé. A jsou prostě měkoučké jako obláček. Ale nebojte. I tak jsou dostatečně pevné na to, aby v sobe udržely i ten nejšťavnatější burger!

Jak poznám, že mi těsto správně vykynulo?

  • Těsto by po uhnětení mělo být krásně hladké, pružné a skoro nelepivé.
  • Po uhnětení těsto vložte do lehce naolejované mísy a klidně si ho vyfoťte, ať pak můžete porovnat, jak vám nakynulo. Poté ho přikryjte utěrkou nebo potravinářskou folii a nechte na teplém místě bez průvanu kynout.
  • Po hodině až hodině a půl by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem. A jestli správně vykynulo? To můžete snadno otestovat. Do vykynutého těsta opatrně zapíchněte dva prsty, a to až po druhý kloub. Vyjměte je a pokud v těstě zůstanou prsty obtisknuté, máte těsto hotové. Pokud ne, ještě ho přikryjte a nechte chvíli kynout.
  • A co dělat, když vám těsto naopak překyne? Nevěšte hlavu! Bulky vám po upečení sice možná trochu splasknou, ale pořád budou chutnat skvěle! Těsto proto nevyhazujte a příště si jen kynutí lépe ohlídejte.
bulky na burgery

Mohu si bulky na burgery připravit dopředu?

Stejně jako většinu kynutých těst, i v tomto případě si můžete přípravu usnadnit. Těsto vypracujte, nechte projít prvním kynutím a vytvarujte do jednotlivých houstiček. ty pak zabalte do potravinářské folie a uložte až na 24 hodin do lednice. V lednici se krásně zpomalí kynutí těsta. Až budete potřebovat, vyndejte bulky z lednice a nechte je při pokojové teplotě ještě cca hodinu kynout. Houstičky by měly opět zdvojnásobit svůj objem od původní velikosti (tedy před uložením do lednice)


Chcete-li si bulky připravit s větším předstihem, zmrazte je po prvním vykynutí a vytvarování. Vložte bulky do hlubší pečicí formy, pevně je přikryjte fólií a můžete je takto uchovat v mrazáku až dva měsíce. Až je pak vytáhnete z mrazáku, nechte je dojít na pokojovou teplotu a opět trochu vykynout. Jakmile zdvojnásobí svůj objem, dejte se do pečení a postupujte standardně podle receptu.

Bulky na burgery

Domácí bulky na burgery

5 from 1 vote
Domácí bulky na burgery jsou mnohem lepší než ty kupované. Připravte si je proto doma. Když pominu čas, který je věnován kynutí těsta, jsou vlastně skoro bez práce. A výsledná chuť? Uvnitř krásně nadýchané, zatímco na povrchu lehce křupavé. Jednou je zkusíte a už se za těmi v obchodě ani neotočíte.
Porce 6 bulek
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 3 hod
Celkový čas 3 hod 15 minut

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot
  • 1 velká mísa
  • 1 plech na pečení

Ingredience
  

Na Tangzhong

  • 20 g chlebové mouky
  • 28 g vody
  • 60 g mléka

Na přípravu těsta

  • 280 g chlebové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 35 g krupicového cukru
  • 7 g soli
  • 20 g čerstvého droždí (lze nahradit 9g sušeného droždí)
  • 120 g vlažného mléka
  • 1 celé vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 40 g rozpuštěného másla (v pokojové teplotě)

Na potření bulek

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (na potření bulek po vytažení z trouby)

Postup
 

Příprava těsta

  • Nejprve si připravte tangzhong. V malém hrnci smíchejte mouku, vodu a mléko, dokud se všechny ingredience zcela nespojí. Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Vytvoří se vám opravdu taková hustá hmota. Přendejte ji do malé misky a dejte stranou, aby vychladla.
  • Poté začněte s přípravou těsta. V malé misce smíchejte asi 1/3 vlažného mléka, 1/2 lžičky cukru, 1 lžíci hladké mouky a droždí. Zamíchejte, přikryjte folií a nechte směs cca 10 minut odpočívat, aby se droždí aktivovalo.
  • Do velké mísy si mezitím nasypte zbytek mouky, cukr, sůl a promíchejte kuchyňskou metličkou. Do mísy pak přidejte směs s aktivovaným droždím a zbylou část mléka. Nyní je na vás, zda budete pracovat s kuchyňským robotem, nebo těsto zpracujete ručně. Já osobně zadělávám těsto vždy s robotem. Jakmile se těsto začne zpracovávat, nechte jej na střední otáčky cca 2-3 minuty hníst.
  • Poté přidejte vychladlý tangzhong a zapracujte ho do těsta. Jakmile se vše hezky spojí, po jednom přidejte také vejce a vaječný žloutek. Míchejte dalších 4-5 minut, než se vám vypracuje krásně hladké a pružné těsto.
  • Jako poslední pak do těsta zapracujte máslo. Míchejte dokud se všechno máslo do těsta hezky nezapracuje. Jakmile je těsto hotové, přendejte jej do mísy lehce vymazané olejem, zakryjte a nechte cca 1-1,5 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Pečení

  • Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto přendejte na pomoučněnou kuchyňskou desku nebo vál a rozdělte jej na 6 stejných dílů, každý cca o hmotnosti 95-110g.
  • Z každého kousku pak vytvarujte bulku a jednotlivé bulky pak vedle sebe vyskládejte na plech. Přikryjte a nechte další hodinu kynout na kuchyňské lince.
  • Troubu předehřejte na 190°C. Po druhém kynutí bulky potřete rozšlehaným vejcem a pokud chcete, posypte je sezamovými semínky.
  • Připravené bulky vložte do trouby a pečte cca 15 minut, hezky dozlatova. 1-2 minuty před dopečením si rozehřejte 2 lžíce másla a hned jak bulky vytáhnete z trouby, každou ještě navrch potřete rozpuštěným máslem.
  • Bulky pak na plechu nechte ještě 5 minut vychladnout, až poté je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.
Kalorie: 322kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Léto, Vegetariánské, Základní recepty

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Zapojte se do diskuse

  1. Sandra says:

    5 stars
    Po upečení jsem byla totálně nadšená. Už jsem zkoušela i jiné recepty na bulky, ale tyhle u mě i partnera vyhrály na plné čáře. Jsou bombový. Jste skvělá. Moc se mi líbí i část s tipy, jak je udělat předem, toho si cením, páč až se vrátím z mateřské zpět do zaměstnání, budou to pro mě hodně aktuální tipy 😁

    1. Jeeee vy jste mi dneska úplně zlepšila den! Já ty bulky miluju a už se nemůžu dočkat grilovací sezóny, protože to je pak peču snad každý týden! Jsem ráda, že u vás měly úspěch! 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close