Domácí bramborové krokety jsou křupavé na povrchu a měkké uvnitř. Přesně takové, jaké je potřebujete k uspokojení vašich chuťových pohárků. A díky tomu, že si je připravíte v troubě nebo horkovzdušné fritéze, jsou navíc bez přebytečného tuku.
A jak si připravit skvělé krokety bez smažení?
- Vaření brambor. Vyberte pevnější brambory, ideálně varný typ C. Uvařte je v osolené vodě do měkka. Ale pozor, nerozvařte je. Po uvaření brambory oloupejte a rozmačkejte na hladké pyré. Dejte pozor, aby v bramborách nezůstaly žádné hrudky.
- Dochucení. Nebojte se trochu experimentovat. Brambory můžete ochutit nejen solí, ale můžete přidat také špetku muškátového oříšku nebo petrželku.
- Obalování. Nemusíte je obalovat v klasickém trojobalu. Vystačíte si s vajíčkem a strouhankou. Tyhle dva kroky ale nevynechávejte. Jen díky tomu budou krokety na povrchu krásně křupavé.
- Příprava v troubě. Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Krokety zlehka postříkejte olejem a pečte dozlatova. Doba pečení se pohybuje kolem 20 minut.
- Příprava v horkovzdušné fritéze. Horkovzdušnou fritézu si předehřejte na 200°C. Vložte krokety do košíku a pečte cca 10 minut. Krokety by měly být křupavé a krásně zlaté.
A víte k čemu jsou krokety nejlepší? No přeci ke smaženému sýru! Skvělý recept mám na něj recept ZDE!
Domácí bramborové krokety
Bramborové krokety jsou česká klasika, a já si je pro vás připravila s trochu moderním twistem. Bramborové krokety jsou totiž připravované v horkovzdušné fritéze, díky čemuž ušetříte přebytečný tuk, aniž byste se připravili o jejich skvělou chuť a křupavost!
Pomůcky
- 1 horkovzdušná fritéza
- 1 šťouchadlo na brambory
Ingredience
- 600 g vařených brambor
- 30 g bramborového škrobu
- 60 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- nadrobno nasekaná petrželka (můžete vynechat)
- olej ve spreji
Na Trojobal
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- strouhanka
Postup
- Uvařené brambory si dejte do velké mísy a přidejte k nim všechny zbylé ingredience, tedy škrob, mouku, oba žloutky, sůl a případně nasekanou petrželku.
- Pomocí šťouchadla na brambory vše důkladně rozmačkejte, aby se vám vytvořila hladká kompaktní hmota. Můžete si případně pomoci i vidličkou.
- Z těsta pak tvarujte malé kuličky. Ideální velikost kuliček je okolo 10g.
- Do dvou misek si připravte vejce rozšlehané s lžící mléka a strouhanku. Každou kuličku pak obalte nejprve ve vejci a poté ve strouhance.
- Kuličky vyskládejte do horkovzdušné fritézy, lehce postříkejte olejem a opékejte na 200°C cca 7 minut dozlatova. Případně je můžete standardně osmažit na oleji.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.