Domácí bramborové krokety

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
15. 11. 2023

Domácí bramborové krokety jsou křupavé na povrchu a měkké uvnitř. Přesně takové, jaké je potřebujete k uspokojení vašich chuťových pohárků. A díky tomu, že si je připravíte v troubě nebo horkovzdušné fritéze, jsou navíc bez přebytečného tuku.

krokety

A jak si připravit skvělé krokety bez smažení?

  • Vaření brambor. Vyberte pevnější brambory, ideálně varný typ C. Uvařte je v osolené vodě do měkka. Ale pozor, nerozvařte je. Po uvaření brambory oloupejte a rozmačkejte na hladké pyré. Dejte pozor, aby v bramborách nezůstaly žádné hrudky.
  • Dochucení. Nebojte se trochu experimentovat. Brambory můžete ochutit nejen solí, ale můžete přidat také špetku muškátového oříšku nebo petrželku.
  • Obalování. Nemusíte je obalovat v klasickém trojobalu. Vystačíte si s vajíčkem a strouhankou. Tyhle dva kroky ale nevynechávejte. Jen díky tomu budou krokety na povrchu krásně křupavé.
  • Příprava v troubě. Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Krokety zlehka postříkejte olejem a pečte dozlatova. Doba pečení se pohybuje kolem 20 minut.
  • Příprava v horkovzdušné fritéze. Horkovzdušnou fritézu si předehřejte na 200°C. Vložte krokety do košíku a pečte cca 10 minut. Krokety by měly být křupavé a krásně zlaté.

A víte k čemu jsou krokety nejlepší? No přeci ke smaženému sýru! Skvělý recept mám na něj recept ZDE!

Domácí bramborové krokety

Bramborové krokety jsou česká klasika, a já si je pro vás připravila s trochu moderním twistem. Bramborové krokety jsou totiž připravované v horkovzdušné fritéze, díky čemuž ušetříte přebytečný tuk, aniž byste se připravili o jejich skvělou chuť a křupavost!
Porce 4 porce
Doba Přípravy 20 minut
Doba Vaření 10 minut
Celkový čas 30 minut

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza
  • 1 šťouchadlo na brambory

Ingredience
  

  • 600 g vařených brambor
  • 30 g bramborového škrobu
  • 60 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli
  • nadrobno nasekaná petrželka (můžete vynechat)
  • olej ve spreji

Na Trojobal

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • strouhanka

Postup
 

  • Uvařené brambory si dejte do velké mísy a přidejte k nim všechny zbylé ingredience, tedy škrob, mouku, oba žloutky, sůl a případně nasekanou petrželku.
  • Pomocí šťouchadla na brambory vše důkladně rozmačkejte, aby se vám vytvořila hladká kompaktní hmota. Můžete si případně pomoci i vidličkou.
  • Z těsta pak tvarujte malé kuličky. Ideální velikost kuliček je okolo 10g.
  • Do dvou misek si připravte vejce rozšlehané s lžící mléka a strouhanku. Každou kuličku pak obalte nejprve ve vejci a poté ve strouhance.
  • Kuličky vyskládejte do horkovzdušné fritézy, lehce postříkejte olejem a opékejte na 200°C cca 7 minut dozlatova. Případně je můžete standardně osmažit na oleji.
Kalorie: 199kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Air Fryer, Pro děti, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close