Zapomeňte na kupované chipsy a připravte si domácí bramborové lupínky z horkovzdušné fritézy, které jsou dokonale křupavé i bez zbytečného oleje navíc. Domácí chipsy vyrobené z čerstvých brambor jsou dokonalým snackem třeba na večerní filmový maraton. Navíc jsou bez přidaných konzervačních látek a chemikálií, takže je můžete naservírovat i dětem, a to zcela bez výčitek.
Nejlepší na nich je to, že si vždycky můžete připravit příchuť, na kterou máte zrovna chuť. Můžete je ochutit svým oblíbeným kořením a bylinkami, aby byly tak pikantní nebo tak slané, jak je máte rádi. Zkuste přidat třeba česnekový prášek, uzenou papriku nebo rozmarýn!
Jak si zdravější chipsy připravit doma?
- Příprava brambor. Brambory důkladně umyjte a osušte. Nemusíte je loupat, já osobně je připravuji i se slupkou. Ale v tom případě opakuji – důkladně brambory omyjte! Pak je nakrájejte na tenké plátky, ideálně pomocí mandolíny.
- Namáčení. Plátky brambor dejte do misky s vodou a pořádně je propláchněte. Postup klidně několikrát opakujte. Tím odstraníte přebytečný škrob a chipsy budou po upečení křupavější.
- Sušení. Brambory vyjměte z vody a důkladně je osušte papírovými ubrousky Je důležité, aby byly co nejsušší, aby se dobře upekly.
- Ochucení. Brambory přemístěte do suché misky, přidejte olivový olej a koření. Vše promíchejte, aby byly plátky rovnoměrně obalené jak v oleji, tak koření.
- Pečení. Rozložte brambory v jedné vrstvě do košíku air fryeru. Možná je budete muset péct v několika várkách. Je lepší, aby byly v jedné vrstvě a moc se nepřekrývaly. Pečte je na 180°C po dobu 15–20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé. Během pečení je jednou či dvakrát promíchejte, aby se rovnoměrně propekly.
- Dochucení. Hotové chipsy posypte solí nebo dalším kořením, pokud chcete. Nechejte je chvíli vychladnout a pak si je můžete vychutnat.
Domácí bramborové chipsy
Pomůcky
- 1 horkovzdušná fritéza
- 1 mandolína
Ingredience
- 600 g brambor
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
Postup
- Brambory důkladně omyjte, případně oloupejte. Pomocí mandolíny nebo ostrého nože je nakrájejte na opravdu tenké plátky. Ve velké míse zalijte plátky brambor studenou vodou a promíchejte.
- Vodu slijte a celý proces opakujte tolikrát, až bude voda čirá. Bramborové plátky pak vyskládejte na papírovou nebo kuchyňskou utěrku a důkladně osušte.
- Chipsy vraťte zpět do mísy a promíchejte s 1 lžící olivového oleje a lžičkou soli.
- Plátky brambor rozložte do koše fritézy ideálně v jedné vrstvě, aby se co nejméně překrývaly. Dbejte na to, abyste koš nepřeplnili – pravděpodobně tedy budete muset chipsy připravovat ve více dávkách. Plátky brambor vařte ve fritéze 10-15 minut a v polovině doby vaření je obraťte. Často je kontrolujte, aby se nepřipálily.
- Chipsy pak opékejte ve fritéze na 180℃ cca 17-18 minut. V průběhu je několikrát promíchejte a kontrolujte, aby se nepřipálily. Některé kousky se mohou udělat rychleji, proto je klidně z fritézy vyndejte dříve a zbytek chipsů dodělejte dle potřeby.
- Jakmile jsou chipsy hotové, vysypte je z fritézy do větší misky a dle chuti případně ještě promíchejte se špetkou soli. Podávejte ideálně ihned.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.