Tento recept je něco opravdu speciálního – čočkové nemasové kuličky s rajčatovou omáčkou totiž oslní i ty největší masožrouty. A myslím to vážně, všechny pochyby musí jít v tomto případě stranou. I když v nich nenajdete ani kousek masa, slibuju vám, že vám budou chutnat tak moc, že na maso ani nepomyslíte.
Ať už jste tedy vegetariáni, nebo jen občas rádi experimentujete s bezmasými pokrmy, tyto kuličky se stanou vaším novým kulinářským klenotem. Jsou plné chutí, s rajčatovou omáčkou, která každému kousnutí dodá ten správný šmrnc.
A co je nejlepší, můžete si s nimi krásně pohrát. Máte rádi koriandr nebo jste tým petrželka? Klidně si je dochuťte podle svého gusta. A co teprve ta rajčatová omáčka – tak jednoduchá a přitom tak bohatá na chuť. Jak bych to řekla? Láska na první lžíci? Na první ochutnání? Navíc, když si tyhle kuličky dáte s vašimi oblíbenými těstovinami nebo třeba s rýží, syté a plnohodnotné jídlo máte na světě.
Zázrak jménem čočka
Pojďme se nejprve trochu pobavit o čočce. Luštěnině, která dělá z našich nemasových kuliček pravé kulinářské skvosty. Víte, co je na čočce nejlepší? Její schopnost poskytnout vám tolik proteinu, že vaše svaly (a chuťové pohárky) zaplesají radostí.
Ano, čočka je právem považována za skvělou náhradu masa, a to nejen pro vegetariány. Je nabitá bílkovinami, takže vás pořádně zasytí a navíc se postará o váš zdravý životní styl. A to nemluvím o tom, jak skvěle se hodí do téměř každého receptu, od polévek a salátů až po tyhle čočkové kuličky.
Kromě toho, že je čočka takový malý zázrak plný bílkovin, je také neuvěřitelně dostupná a levná. V době, kdy ceny masových produktů stoupají do nebes, je čočka skromným hrdinou vaší peněženky. Můžete si ji koupit skoro všude, a to za cenu, která vás rozhodně nepoloží. Takže, když příště budete v obchodě, nezapomeňte si přihodit do košíku balení čočky – vaše tělo i rozpočet vám poděkují.
Jak si lze recept na kuličky přizpůsobit?
Jestli jste typ, co v kuchyni rád experimentuje, mám pro vás pár super tipů, jak si čočkové kuličky můžete upravit podle svého gusta. Začít můžeme hned s čočkou: máme tu zelenou, červenou, hnědou, každá má trochu jinou chuť a texturu. Stejně tak můžete kuličky obohatit o nějakou tu zeleninu. Jemně nastrouhaná mrkev nebo cuketa dodají kuličkám skvělou chuť a zároveň zvýší jejich nutriční hodnotu.
Milujete bylinky? Petržel, koriandr nebo bazalka, ani jednou z těchto bylinek nemůžete šlápnout vedel. A pokud jste fanoušci pikantního, trochu chilli nebo pikantní papriky dodá vašim kuličkám ten správný šmrnc. I milovníci sýrů si přijdou na své. Přidejte do kuliček trochu strouhaného parmezánu nebo feta sýra. Variant, jak si kuličky ještě vylepšit, je spousta. Takže si připravte své oblíbené ingredience a pusťte se do toho. Skvělou zprávou je, že kuličky můžete mít na stole už za necelou půl hodinku.
A pokud byste hledali další inspiraci na vegetariánská jídla, příště zkuste třeba tyhle batátové placičky s pošírovaným vejcem a uzeným lososem.
Čočkové (ne)masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Pomůcky
- 1 kuchyňský mixér
- 1 pánev
Ingredience
- 400 g vařené čočky
- 80 g strouhanky
- 1 červená cibule
- hrst čerstvé petrželky
- 1 vejce (velikost M)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje (na opečení kuliček)
Na rajčatovou omáčku
- 1 konzerva drcených rajčat (cca 400ml)
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce pesta ze sušených rajčat
- 1/2 lžíce vinného octa
- 50 ml olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Začněte přípravou čočkových kuliček. V míse kuchyňského robotu smíchejte čočku, strouhanku, cibuli, petrželku, vejce, rajčatový protlak, oregano, papriku, sůl a pepř. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nemixujte ale směs úplně dohladka, ať mají kuličky trochu strukturu.
- Z připravené směsi tvarujte kuličky cca o velikosti golfového míčku. Směs bude trochu lepkavá, proto si pro usnadnění práce lehce navlhčete ruce, ať se vám kuličky snadněji tvarují.
- Na hlubší pánvi si rozpalte olej a začněte na něm opékat kuličky. Kuličky opékejte ze všech stran dozlatova. Trvá to cca 2 minuty z každé strany. Opékejte kuličky raději pomaleji, na středním plameni, ať se vám nepřipalují.
- Mezitím, co opékáte kuličky, si připravte také omáčku. Do kuchyňského mixéru dejte všechny ingredience na omáčku a vymixujte do hladka. Dochuťte dle vlastního uvážení solí a pepřem.
- Do pánve s uvařenými čočkovými kuličkami nalijte omáčku. Podle potřeby je ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou a podávejte s přílohou (přílohami) podle vlastního výběru.
Poznámky
- Pokud nemáte kuchyňský mixér, nevadí. Můžete jej snadno nahradit tyčovým mixérem a jak směs na kuličky, tak následně omáčku můžete vymixovat tyčovým mixérem.
- Ideální přílohou k tomuto jídlu je kus kus, tarhoňa nebo rýže.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.