Brownies z bílé čokolády

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
29. 4. 2024

Brownies má většina z nás asi spojené s tmavou barvou a hořkou čokoládou. Pojdťe ho ale zkusit v trochu jiné podobě, a to z bílé čokolády v kombinaci s vlašskými ořechy. Tahle kombinace mě napadla, když jsem chtěla upéct něco malého sladkého pro mého bráchu, který bílou čokoládu miluje. Vychytat ten správný poměr surovin ale nebylo úplně snadné a povedlo se mi to vlastně až na čtvrtý pokus.

Recept na klasické brownies už na blogu mám. A neměnila bych na něm asi vůbec nic. Když jsem proto poprvé zkoušela brownies z bílé čokolády, myslela jsem, že jen nahradím tmavou čokoládu tou bílou a mám vyhráno. Takhle jednoduché to ale nebylo, a tak jsem zkoušela a hledala ten správný poměr bílé čokolády, mouky, vajec a cukru. Hlavně tedy toho cukru. Bílá čokoláda je super sladká už sama o sobě, současně je to právě cukr, co dodává brownies tu dokonalou žvýkavou texturu uvnitř.

Brownies

A jak si tedy připravit dokonalé brownies z bílé čokolády?

  • Čokoláda. Čokoládovou chuť v tomto receptu získáme pouze z čokolády. Dejte si proto záležet na jejím výběru. A to obzvlášť když pečeme z bílé čokolády.
  • Cukr. V tomto receptu používám kombinaci třtinového a klasického bílého cukru. Třtinový cukr v sobě obsahuje melasu. Ta přispívá k vlhkosti výsledného produktu. Napomáhá tedy tomu, aby naše brownies bylo dokonale křehké a vláčné.
  • Vejce. V receptu používám vejce celá a doporučuji je vytáhnout rovnou z lednice!
  • Forma na pečení. Občas jsem slyšela, že ani po 35 minutách nebylo brownies stále dopečené. Většinou to bylo způsobeno tím, že jste brownies pekli ve skleněné formě. Proto pro tenhle recept skleněnou formu nedoporučuji. Doporučuji použít klasickou kovovou tmavou formu, kterou vyložíte pečicím papírem.

Brownies z bílé čokolády

Brownies nemusí být jen z tmavé čokolády. Bílá čokoláda se do brownies hodí stejně skvěle a v kombinaci s vlašskými ořechy vás naprosto ohromí!
Porce 9 kousků
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 30 minut
Celkový čas 35 minut

Pomůcky

  • 1 čtvercový plech 22x22cm
  • 1 větší mísa

Ingredience
  

  • 115 g másla (rozpuštěné)
  • 225 g bílé čokolády (nasekaná na menší kousky)
  • 100 g bílého krupicového cukru
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 vejce (velikost M)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
  • 127 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 35 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • moučkový cukr na dokončení

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 175℃ a čtvercovou formu, ve které budete brownies péct, si vyložte pečicím papírem.
  • Do větší mísy si dejte rozpuštěné máslo (může být ještě teplé) a přidejte do něj nasekanou bílou čokoládu. Důkladně promíchejte, aby se čokoláda v másle rozpustila.
  • Přidejte krupicový cukr, obě vejce, vanilkový extrakt a znovu promíchejte.
  • Do těsta na brownies přidejte také mouku, kypřicí prášek a sůl a pomocí stěrky znovu promíchejte, aby vám vzniklo hladké těsto.
  • Nakonec vmíchejte nahrubo nasekané vlašské ořechy a těsto přelijte do připravené čtvercové formy.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte 25-28 minut nebo do té doby, aby okraje i povrch brownies byl zlatavě hnědý, lehce vypouklé, ale střed stále ještě lehce nedopečený (neměl by se vám do něj ale zabořit prst).
  • Hotové brownies nechte vychladnout ve formě, díky tomu se dopeče i střed brownies, ale nebude vysušené a zcela vychladlé posypte moučkovým cukrem.

Poznámky

  • Pokud se vám čokoláda nerozpustí v horkém másle, pomozte si mikrovlnnou troubou. Směs dejte na 10-15s do mikrovlnné trouby, trochu zahřejte a zase promíchejte. Opakujte, dokud směs není zcela kompaktní.
Kalorie: 472kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Pro děti, Rychlé, Sladké, Snadné

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close