Jestli máte chuť na něco sladkého a osvěžujícího, musíte vyzkoušet tyhle broskvové sušenky! Na léto jsou naprosto skvělé – sladké čerstvé broskve a krémový sýr v kombinaci s křupavým sušenkovým základem naprosto ohromí vaše chuťové pohárky.
Tyhle sušenky jsou prostě „mňamka“ a navíc vypadají tak krásně, že budou hvězdou každé zahradní párty nebo odpoledního posezení u kávy. A nejlepší na tom je, že jsou fakt jednoduché na přípravu, takže si je můžete upéct klidně hned a za nějakou půl hodinku je můžete mít na stole.
Možné variace receptu na sušenky
- Meruňky: Pokud máte rádi výraznější chuť, meruňky jsou skvělou alternativou. Můžete je použít jak čerstvé, tak konzervované. Ale v létě sáhneme raději po těch čerstvých že?
- Švestky: Švestky dodají sušenkám jemně kyselou chuť. Opět můžete použít čerstvé nebo sušené, které předem namočíte ve vodě.
- Zakysaná smetana: Pokud doma zakysanou smetanu nemáte, můžete ji v těstě nahradit lžicí řeckého jogurtu. Krém pak můžete připravit místo z ricotty třeba z tučného tvarohu nebo krémového sýra.
- Koření. Pokud chcete sušenkám přidat další vrstvu chuti, nebojte se experimentovat a přidejte do těsta kromě skořice i špetku muškátového oříšku.
Doufám, že vás tento recept na broskvové sušenky s krémovou náplní inspiroval, a že si užijete a hlavně vychutnáte každé jedno sousto! Ať už je připravíte na letní oslavu, k odpolední kávě nebo jen tak pro radost, věřím, že si je zamilujete stejně jako já. No a pokud byste se do pečení sušenek ponořili naplno, můžete zkusit také tyhle klasické Americké cookies s kousky čokolády.
Broskvové sušenky
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 naběračka na zmrzlinu
- 1 velká mísa
Ingredience
- 225 g másla (pokojové teploty)
- 200 g krupicového cukru
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 vejce (velikost M)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 420 g hladké mouky
- 135 g ovesných vloček
- 1 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky kypřicího prášku
Na dokončení:
- 2 broskve
- 250 g ricotty nebo krémového sýra
- 35 g másla
- 100 g moučkového cukru
Postup
- Troubu předehřejte na 165°C a připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem.
- V míse smíchejte máslo s oběma druhy cukru a pomocí ručního šlehače vyšlehejte do nadýchané pěny. Trvá to cca 3-5 minut.
- Přidejte zakysanou smetanu, obě vejce a vanilkový extrakt. Opět dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily do hladké směsi.
- Do směsi přidejte mouku, ovesné vločky, sůl, skořici a prášek do pečiva. Míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí a nevytvoří těsto. Dejte si pozor, abyste těsto nepřemíchali – mělo by být jen tak akorát spojené.
- Pomocí velké lžíce nebo naběračky na zmrzlinu vytvarujte z těsta koule. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem, s dostatečným rozestupem mezi jednotlivými kousky.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě 10-13 minut. Sušenky budou po vytažení z trouby vypadat stále trochu syrové – to je v pořádku. Nechte je na plechu cca 5 minut vychladnout, poté je přeneste na 30 minut do lednice.
- Během chlazení sušenek připravte náplň. Do mísy dejte máslo a mixujte 3-4 minuty, dokud nebude nadýchané. Přidejte moučkový cukr a ricottu a šlehejte, dokud se ingredience nespojí a nevytvoří nadýchaný hladký krém.
- Broskve si nakrájejte na plátky. Každou vychlazenou sušenku pak potřete připravenou náplní a na vrch přidejte několik plátků čerstvé broskve. Podávejte ideálně vychlazené rovnou z lednice.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.