Borůvková buchta se skořicovou drobenkou

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
20. 5. 2024

Tahle borůvková buchta se skořicovou drobenkou je jednoduchým sladkým dezertem, který chutná nejlépe s odpolední kávou. Skořicová drobenka (moje srdcovka) tvoří společně s čerstvými borůvkami naprosto neodolatelnou kombinaci, která vede k tomu, že u nás tahle buchta často zmizí ještě dříve, než stihne zcela vychladnout.

Borůvkový koláč bude mít v mém srdci vždycky speciální místo. Vzpomínám, jak jsme jako děti trávili prázdniny u babičky, která pro mě byla královnou těch nejlahodnějších kynutých koláčů. Její kuchyně prostě měla své kouzlo.

Já ale nemám vždycky čas na přípravu těsta kynutého, a proto jsem si vytvořila vlastní verzi borůvkové buchty, která mi tyto krásné chvilky přináší zpět, a jejíž příprava zabere výrazně méně času. Každé sousto je pro mě malou vzpomínkou na nekonečné letní dny strávené u babičky, plné radosti a nezávazné pohody.

buchta

Moje tipy, aby se vám buchta vždycky povedla

  • Máslo a cukr: Začněte s máslem, které nechte změknout do pokojové teploty. Máslo a cukr pak společně vyšlehejte do světlé a nadýchané směsi. Obvykle to trvá asi 3-4 minuty, ale záleží hodně na tom, jak máte změklé máslo a jakou máte trpělivost. Správné našlehání másla je klíčové k tomu, aby vám pak buchta v troubě hezky vyběhla.
  • Míchání: Po přidání suchých přísad těsto jen lehce promíchejte. Přílišné míchání může způsobit, že koláč bude tvrdý a mohl by se na středu propadnout.
  • Pokojová teplota všech ingrediencí: Obzvlášť vejce a zakysaná smetana by před přidáním do těsta měly mít pokojovou teplotu. Tím zajistíte, že těsto bude hladké, nezdrcne se vám a rovnoměrně se upeče.
  • Pečení: Dbejte na to, aby buchta v troubě rovnoměrně stoupala od okrajů ke středu. To, jestli je buchta upečená, testujte zapíchnutím špejle do středu koláče – měla by vyjít čistá jen s několika vlhkými drobky.

Pokud se budete držet jak receptu, tak mých tipů výše, není skoro možné, aby se vám buchta nepovedla. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do pečení! Já věřím, že se po prvním soustu budete stejně jako já olizovat až za ušima.

Hledáte inspiraci na další sladké recepty?

Borůvková buchta se skořicovou drobenkou

Tahle borůvková buchta se skořicovou drobenkou je jednoduchým dezertem, který chutná nejlépe s odpolední kávou. Skořicová drobenka společně s čerstvými borůvkami vytvářejí neodolatelnou kombinaci, která vede k tomu, že buchta často zmizí ještě dříve, než stihne zcela vychladnout.
Porce 10 porcí
Doba Přípravy 20 minut
Doba Vaření 55 minut
Celkový čas 1 hod 15 minut

Pomůcky

  • 1 dortová forma o Ø 20cm

Ingredience
  

Na skořicovou drobenku

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 100 g studeného másla

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g másla (pokojové teploty)
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vejce (velikost L)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 180 g zakysané smetany
  • 270 g čerstvých borůvek
  • 1 citron
  • 1 lžíce bramborového škrobu

Postup
 

  • Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady na drobenku. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a pomocí špiček prstů smíchejte a vytvořte drobenku, kterou si zatím odložte do lednice.
  • Troubu si předehřejte na 175℃. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje lehce vymažte máslem.
  • V menší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl a odložte stranou.
  • Do velké mísy si dejte změklé máslo a krupicový cukru a pomocí ručního šlehače vyšlehejte máslo s cukrem do hladké nadýchané pěny.
  • Přidejte vejce, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a znovu důkladně prošlehejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Nyní si připravte borůvky. Do malé misky si vsypte borůvky, přidejte k nim kúru z celého citronu a lžíci bramborového škrobu. Promíchejte tak, aby se borůvky škrobem všechny dokonale obalily.
  • Do těsta nyní přidejte suché ingredience a pomocí kuchyňské stěrky zapracujte suché ingredience do těsta. Poté do těsta přidejte také 1/2 borůvek a jen zlehka promíchejte. Těsto bude poměrně hutné.
  • Těsto vlijte do připravené dortové formy a posypte zbývajícími borůvkami. Nakonec posypte štědrou vrstvou připravené drobenky a dejte péct do předehřáté formy cca na 50-55 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí, která by měla z těsta vyjít zcela suchá.
  • Buchtu pak před podáváním nechte zcela vychladnout.

Poznámky

  • Chcete použít mražené borůvky? Pak použijte 200 g mražených borůvek a smíchejte je s kůrou a kukuřičným škrobem. Borůvky do těsta nemíchejte. Místo toho těsto vlijte do formy a až navrch dejte rovnoměrnou vrstvu borůvek a následně drobenku. Pokud byste mražené borůvky vmíchaly přímo do těsta, nejen že by vám celé těsto obalily na fialovo, ale mohly by změnit i strukturu těsta.
Kalorie: 431kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Koláče, Léto, Sladké

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close