Avokádová pomazánka s vejci je svěží a krémová variace na klasickou vajíčkovou pomazánku, která kombinuje jemnou chuť avokáda s vejci, šalotkou a čerstvou pažitkou. Tato pomazánka je ideální volbou pro zdravou a rychlou snídani, svačinu nebo lehkou večeři.
Nejen, že kombinace avokáda a vajec skvěle chutná, ale je také velice zdravá. Avokádo je totiž bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály, které podporují zdraví srdce. Blahodárný vliv má i na vaši pokožku, nehty či vlasy. Vejce a cottage pak přidávají pomazánce potřebné bílkoviny, což z ní činí sytý a vyvážený pokrm, který vám dodá energii na celý den.
Pomazánka je také skvělou volbou pro ty, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček o více čerstvých a přírodních surovin. Avokádo dodává pomazánce krémovou konzistenci, zatímco vejce přinášejí jemnou chuť a pevnější texturu. Můžete ji jednoduše namazat na celozrnný chléb, bagetu nebo křupavé opečené toasty. Pro extra chuť a svěžest můžete přidat čerstvé bylinky jako petržel, pažitku nebo koriandr, případně ji dochutit špetkou soli a pepře.
Tato pomazánka je skvělá nejen pro své nutriční hodnoty, ale také díky své variabilitě. Můžete si ji snadno přizpůsobit podle toho, na co máte zrovna chuť. Přidejte třeba trochu hořčice pro pikantnější nádech, nakrájenou červenou cibuli pro extra křupavý prvek nebo plátky rajčat a okurky pro svěží letní verzi. Možností je spoustu a co vím jistě, s touhle pomazánkou nikdy nešlápnete vedle.
Pokud byste však přeci jen více holdovali té naší české klasice, na mém blogu najdete také skvělý recept na klasickou vajíčkovou pomazánku. Tu, kterou všichni dobře známe a milujeme.
Avokádová pomazánka s vejci
Ingredience
- 5 vajec
- 1 střední avokádo
- 100 g cottage
- 1 šalotka
- 1/2 citron
- 1 hrst nasekané čerstvé pažitky
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Nejprve si dejte vařit vejce. Vodu v hrnci přiveďte k varu a vložte do ní připravená vejce o pokojové teplotě. Nastavte si minutku a vejce vařte přesně 7 minut. Poté je z horké vody vyndejte do ledové vodní lázně, aby se var okamžitě zastavit.
- Mezitím, co se vám vejce chladí, si nakrájejte nadrobno šalotku, nastrouhejte si kůru z 1/2 citronu a vymačkejte z té poloviny také šťávu.
- Vejce oloupejte a vložte do větší mísy. Přidejte k nim celé avokádo, nasekanou šalotku, kůru i šťávu z citronu, pažitku a cottage.
- Pomocí vidličky vše společně rozmačkejte a promíchejte. Pomazánku dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.